Reklama

Benchmade 560BK-1 Freek - nowy - porysowany clip

Zaczęty przez DarkMind, 18-04-2021, 15:30:55

DarkMind

Cześć wszystkim.

Mam do Was pytanie.

Kupiłem i dostałem kilka dni temu nowy: Benchmade 560BK-1 Freek (prezent urodzinowy). Musialem poczekać na niego prawie miesiąc, bo w sklepie nowe nie były dostępne - oczekiwanie na dostawę, był tylko jeden egezemplarz powystawowy, na początku myślałem nad jego zakupem ale stwierdziłem, że wolę mieć całkowicie mój, nowy, egzemplarz.

W dniu dostawy w sklepie, gdy zmieniła się informacja o dostępności dokonałem zakupu. Nóż otrzymałem ok dwa dni później. Obejrzałem, pootiwerałem popodziwiałem ostrze i odłożyłem do pudełka. Miał czekać na  ładną pogodę i spacer. Po kilku dniach znowu otworzyłem, żeby się nim pocieszyć i znowu pooglądałem, tym razem dłużej, zauważyłem na clipie coś niefajnie-niepokojącego, właściwie cały czarny clip jest jakby porysowany, ma dziwne ślady, nie jest jednostajnie czarny:

W związku z tym, chciałem Was forumowicze spytać, czy to jest normalna rzecz w nożach Benchamde?
4 miesiące wcześniej, kupiłem żone Spyderco Delica 4 FRN, również z czarnym clipem, nóż w odróżnieniu od Benchmade, nie leżał w pudełku, był na spacerach, ciął kartony itp - clip jest idealnie czarny, brak jakiegokolwiek "zadrapania"

To mój pierwszy i jedyny Benchmade, nie wiem, więc czy tak wyglądają ich clipy od nowości? Trochę martwię się, czy nie dostałem tego powystawowego egzemplarza, bo takie rysy mogłyby powstać po częstym odkłądaniu do pułkę czy do gabloty, a kupowałem go z myślą, że dostanę nowy egzemplarz.

Napisałem oczywiście do sklepu wczoraj, czekam na odpowiedź, ale tak mi to nie daje spokoju i psuje radość z prezentu, że postawnowiłem Was spytać o zdanie i opinię. Poza tą jedną rzeczą nie zauważyłem możliwych śladów używania, ostrze bez jakiejkolwiek ryski czy zadrapania.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Gurth

Mój egzemplarz też kolbiany wygląda raczej podobnie. Też nówka.

Człowiek jest jak nóż. Albo robi, co ma robić, albo jest tępy.

kgrzesiek

Benchmade używa klipsów malowanych farbą i oksydowanych. Oba powyżej są oksydowane. Na starym wypuście chyba Rifta miałem jednolicie oksydowany, a na nowszych 551 był jakby stone wash od nowości. Wyglądał nawet na bardziej porysowany. Te malowane są jednolite, ale bardziej widać na nich zarysowania. Tak, że osobiście znam trzy wykończenia czernionych klipsów. Mnie taki oksydowany ze sw podoba się najbardziej.

Rourke

Normalny klips, nie masz się czym przejmować.

"-Nie jestem może człowiekiem wrażliwym, ale jakoś wolę zapach lasu i łąki od smrodu rozkładających się ciał."

DarkMind

Dziękuję za odpowiedzi w dodatku naprawdę szybkie. Wolałbym żeby był jednolicie czarny ale nie przeszkadza mi to specjalnie, bardziej świadomość że mógłby być używany.

Dziękuję za odpowiedzi :)

Mikko

To jest takie wykończenie już z fabryki, na każdym tak miałem. Oksyda zużywa się na klipsie, coś jak na broni palnej.

kali

Cytat: DarkMind w 18-04-2021, 15:53:42

Wolałbym żeby był jednolicie czarny ale nie przeszkadza mi to specjalnie, bardziej świadomość że mógłby być używany.

Oksyda trzyma się lepiej, niż farba, polecam :kosunia:

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Raku

Również mogę potwierdzić, że każdy egzemplarz jaki miałem też był taki jakby porysowany. Takie wykończenie. Pozdrawiam.

Cytat: tomi2000 w 6.11.2023, 11:06:58Hehe, dokładnie. Kto żonaty, ten w cyrku się nie śmieje ;)

marcin90-70

Zakładam że klipsy są produkowane, oksydowane i wrzucane do jakiegoś jebitnie dużego pojemnika, gdzie tłuką się o siebie wzajemnie... I masz rysy "z fabryki" :)

Sprzedam:
http://forum.knives.pl/index.php/topic,148745.0.html

Naprawiam wszelakie noże. Wegliki klade. Ostrze i dopieszczam.

Mój FB
https://m.facebook.com/KnifeHospital/

KnifeHospital-moje prace

Blunio

Cytat: DarkMind w 18-04-2021, 15:30:55

Cześć wszystkim.

Mam do Was pytanie.

Kupiłem i dostałem kilka dni temu nowy: Benchmade 560BK-1 Freek (prezent urodzinowy). Musialem poczekać na niego prawie miesiąc, bo w sklepie nowe nie były dostępne - oczekiwanie na dostawę, był tylko jeden egezemplarz powystawowy, na początku myślałem nad jego zakupem ale stwierdziłem, że wolę mieć całkowicie mój, nowy, egzemplarz. ... To mój pierwszy i jedyny Benchmade, nie wiem, więc czy tak wyglądają ich clipy od nowości? Trochę martwię się, czy nie dostałem tego powystawowego egzemplarza, bo takie rysy mogłyby powstać po częstym odkłądaniu do pułkę czy do gabloty, a kupowałem go z myślą, że dostanę nowy egzemplarz.

Jak napisali Koledzy, te klipsy tak wyglądają. Ciesz się zakupem i nie myśl o rysach, bo to już zakrawa na obsesje.  8D
Po miesiącu noszenia i użytkowania nie takie rysy będziesz miał  :alien:

"Strzeżcie się >Greków<, nawet jak niosą dary"
Nigdy nie rezygnuj z realizacji przedsięwzięcia tylko dlatego, że wymaga ono czasu.
Czas i tak upłynie !
Cytat kolegi Rangy67: "wszystkiego mieć nie można bo życie jest pasmem wyborów...".

DarkMind

Rozumiem, jeszcze raz Wam dziękuję, od razu lepiej się czuje :)

To nie kwestia obsesji, bo mam używane nożyki i noszą normalne ślady używania. To tylko kwestia że kupując nowe, chce nowe a nie być może wymacane :) a inne noże z czarnym clipem nie Benchmade takich śladów nie miały, stąd te przemyślenia, ale już rozwiane. ryski które sam zrobię nie przeszkadzają mi:)

Jeszcze raz dzięki :)

pecado

Cytat: marcin90-70 w 18-04-2021, 18:01:22

Zakładam że klipsy są produkowane, oksydowane i wrzucane do jakiegoś jebitnie dużego pojemnika, gdzie tłuką się o siebie wzajemnie... I masz rysy "z fabryki" :)

tak jest.

pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee
PGK swoich i świadków nie zostawia.

SMF spam blocked by CleanTalk