Reklama

lekki folder edc

Zaczęty przez lukaszba1984, 25-04-2021, 13:19:18

Nudel

Cytat: Raku w 27-04-2021, 13:58:22

No patrz a w większości twierdzili, że super jest ;)

Co by nie bylo. Bralem swojego z lamnia.com czyli powinien byc prawilny. Po kilku (dosyc latwych) ostrzeniach to strzelam, ze ma nie wiecej jak 58-59hrc. Troche lipa bo po kilku cieciach w kartonie jest slabo. Zadnej agresji ciecia wiekszej niz w podobnych nierdzewkach tez nie stwierdzilem.

Raku

Cytat: Nudel w 27-04-2021, 14:08:34

Co by nie bylo. Bralem swojego z lamnia.com czyli powinien byc prawilny. Po kilku (dosyc latwych) ostrzeniach to strzelam, ze ma nie wiecej jak 58-59hrc. Troche lipa bo po kilku cieciach w kartonie jest slabo. Zadnej agresji ciecia wiekszej niz w podobnych nierdzewkach tez nie stwierdzilem.

No cóż, może w środku będzie twardszy  ;P

PS, mam nadzieję, że nie zawiodę się na stali w Talosie  ;>

Cytat: tomi2000 w 6.11.2023, 11:06:58Hehe, dokładnie. Kto żonaty, ten w cyrku się nie śmieje ;)

kgrzesiek

Cytat: Raku w 27-04-2021, 13:58:22

No patrz a w większości twierdzili, że super jest ;)

Każda nowa stal jest super :D  bo nie ma konkurencji w danej chwili..
Trzeba kupić, sprawdzić i przetestować. Głównie o te emocje chodzi. Przecina kilka sznurków więcej. Mega.
Potem wypuszczają nową stal i kolejną.
No i jeszcze dochodzi jakość obróbki oferowana przez różnych producentów.
Tyle danych, tyle zmiennych, wiele porównań.
A na edc vicek wystarcza ;-)

Raku

Cytat: kgrzesiek w 27-04-2021, 14:12:37

A na edc vicek wystarcza ;-)

To wiadomo, że tak naprawdę każdemu by wystarczył, ale co to za frajda ;P

Cytat: tomi2000 w 6.11.2023, 11:06:58Hehe, dokładnie. Kto żonaty, ten w cyrku się nie śmieje ;)

Makaronowy

Cytat: Nudel w 27-04-2021, 13:38:06

Z tym wanadem w stali to roznie bywa. Uzywam teraz manly wasp'a w s90v i powiem szczerze, ze jestem troche zawiedziony. Nie wiem moze to przez bylejaka obrobke cieplna :? Super zajebistosci tej stali poki co nie stwierdzilem.

Teraz mnie zaniepokoiłeś lekko. Akurat noszę manly city z tej stali i jak dotąd jestem bardzo zadowolony. Wczoraj go ostrzyłem to wydawał się twardszy niż s30v ale nie było jakiejś tragedii przy ostrzeniu. Raptem kilka ruchów więcej na diamencie. Będę w domu zobacze co wpisali w karteczkę od producenta na ile ja hartują.
Co do kartonów to jest bardzo fajnie moim zdaniem ale city ma świetną geometrie swoją drogą.
PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia.

kostek.ok

Cytat: Nudel w 27-04-2021, 13:38:06

Z tym wanadem w stali to roznie bywa. Uzywam teraz manly wasp'a w s90v i powiem szczerze, ze jestem troche zawiedziony. Nie wiem moze to przez bylejaka obrobke cieplna :? Super zajebistosci tej stali poki co nie stwierdzilem.

Miękka i krucha ta s90v, trzeba jej dobrej obróbki cieplnej, na podstawie Manly na pewno sie nic nie dowiesz o zajebistości tej stali.

Ja na ten przykład stwierdziłem dzisiaj super zajebistość asp 2053, ciąłem izolację, tj. wełnę mineralną z ekranem aluminiowym, w środku jeszcze rura alu ze stalowym drutem, dla usztywnienia, no i kilka dni wcześniej robiłem to takim samym ostrzem z us 2000 mc i po kilku cięciach było tępe, nie dało się ciąć już tej waty szklanej, co normalne raczej i niczego innego sie nie spodziewałem, a asp kurde chlastała elegancko, nie tępiła się przy kontakcie z tym drutem usztywniającym i dalej kt wgryza się w skórę palca jak się lekko pociągnie, także różnica jest kolosalna .

Nudel

Cytat: kostek.ok w 28-04-2021, 01:51:38

Miękka i krucha ta s90v, trzeba jej dobrej obróbki cieplnej, na podstawie Manly na pewno sie nic nie dowiesz o zajebistości tej stali.

Ja na ten przykład stwierdziłem dzisiaj super zajebistość asp 2053, ciąłem izolację, tj. wełnę mineralną z ekranem aluminiowym, w środku jeszcze rura alu ze stalowym drutem, dla usztywnienia, no i kilka dni wcześniej robiłem to takim samym ostrzem z us 2000 mc i po kilku cięciach było tępe, nie dało się ciąć już tej waty szklanej, co normalne raczej i niczego innego sie nie spodziewałem, a asp kurde chlastała elegancko, nie tępiła się przy kontakcie z tym drutem usztywniającym i dalej kt wgryza się w skórę palca jak się lekko pociągnie, także różnica jest kolosalna .

No ba. Taką węglówkę jakby stosowali w większości folderów to by było zacnie. Moim zdaniem ta s90v od manly jest kiepsko zahartowana. S35vn od cold steela tnie tak samo, albo nawet ciut dłużej. Ech te bułgary, absztyfikanty jedne. ;>

porcelanowy

Powitoł
To s90v to jest sprawdzone?
Tak tylko pytam...
;)

kostek.ok

Cytat: Nudel w 28-04-2021, 12:35:30

No ba. Taką węglówkę jakby stosowali w większości folderów to by było zacnie. Moim zdaniem ta s90v od manly jest kiepsko zahartowana. S35vn od cold steela tnie tak samo, albo nawet ciut dłużej. Ech te bułgary, absztyfikanty jedne. ;>

Asp to narzędziówka, nie rdzewieje za szybko, ale szybciej niż D2.
Nie będą jej stosować, z tej stali noży się nie robi, bardzo ciężko ścieralna jest i za bardzo upierdliwe szlifowanie, trzeba więcej pasów bezkońcowych zmarnować, jak chcesz coś z bardzo podobnej stali, to tylko Spyderco z k390, 9 % wanadu, 64/65 hrc ,tutaj poczujesz agresję cięcia, oraz bardzo długie trzymanie ostrości .
Manly to tylko D2, jest o połowę tańsza i na pewno lepsza w ich wydaniu .

Nudel

Cytat: kostek.ok w 28-04-2021, 22:39:59

Asp to narzędziówka, nie rdzewieje za szybko, ale szybciej niż D2.
Nie będą jej stosować, z tej stali noży się nie robi, bardzo ciężko ścieralna jest i za bardzo upierdliwe szlifowanie, trzeba więcej pasów bezkońcowych zmarnować, jak chcesz coś z bardzo podobnej stali, to tylko Spyderco z k390, 9 % wanadu, 64/65 hrc ,tutaj poczujesz agresję cięcia, oraz bardzo długie trzymanie ostrości .
Manly to tylko D2, jest o połowę tańsza i na pewno lepsza w ich wydaniu .

Racja. Taką np. Policjantkę albo Endurę z k390 to jak najbardziej :shades:

Raptorartur

Niejednokrotnie przekonałem się, że S90V wymaga dobrej obróbki. Niekoniecznie kosmicznej ale uważnej. Po dobrej obróbce nie widzę na razie dla niej konkurencji w nierdzewkach.

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

kostek.ok

Cytat: Nudel w 29-04-2021, 11:48:08

Racja. Taką np. Policjantkę albo Endurę z k390 to jak najbardziej :shades:

Trzeba brać, skoro zaczęli znowu produkować, policjantka z k390 teraz na rynku wtórnym ze 3 razy tyle, a tania nie była, można kupić tą z plastikową rękojeścią i wymienić na coś innego, jak komuś plastik nie pasuje, Cuscadi zrobił dla DJGD fajne okładki z drewna do police 4, pewnie i z micarty machnie?
Także jak lekki folder, ze stali najwyższych lotów, to chyba najciekawsze w 2021 roku będą Delica, Endela, Endura lub Police z k390 .

tomking

Odkopię temat. Cały czas to nie są sprzęty do lekkich lnianych spodni. Do tego ja mam wymagania blokady, tylko back lock i ewentualnie axis lock. Czy tylko Delica, Dragonfly i mały Bugout  zaliczają się do najlżejszych z takimi blokadami?

Doradzicie coś?  :)

Rzeczą ważniejszą od wiedzy jest wyobraźnia.

FORESTER1973

Stretch2, endela, manix2 ,940
Nie miałem ale chyba mógłbym Taggedout

CS BS bardzo mi pasi jako składany kuchenniak ale to długi nóż i średnio się układa w kieszeni
Podobnie RB

A i żadnych rdzewnych wyjebolitow  ;)

tomking

Zgadzam się żadnych rdzewnych, natomiast kluczem jest waga. Dragonfly ma coś około 35g zatem szukam z blokadą j.w. do około 45g

void

Salt 2 z LC200N, czyli Delica bez linersów, waży 54g.
CRKT Inara, miałem i lubiłem, waży 50g.

Mini Bugout ma dokładnie 45g, i top chyba będzie zwycięska opcja. Nieco drogi.

Emu

Jka

Cytat: void w 26-06-2025, 13:33:49

Mini Bugout ma dokładnie 45g

Jeżeli to ten co na wadze, to mój ma tyle co widać.

Mini Bogout.jpg

Wydaje się jakiś taki "plastikowy", coś jak ten powyżej.

Mini Bogout i 535 Bogout.jpg

Mój na dodatek, przyjechał fabrycznie kiepsko wycentrowany.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach

tomking

Cytat: Jka w 26-06-2025, 14:21:03

Jeżeli to ten co na wadze, to mój ma tyle co widać.

Mini Bogout.jpg

Wydaje się jakiś taki "plastikowy", coś jak ten powyżej.

Mini Bogout i 535 Bogout.jpg

Mój na dodatek, przyjechał fabrycznie kiepsko wycentrowany.

Jka

Dzięki za wskazówki. Na razie Delica i Dragonfly.
Bugout jest w planach, ale BMki to jakościowo marnie.

Lisek777

Cytat: tomking w 23-06-2025, 19:46:23

Odkopię temat. Cały czas to nie są sprzęty do lekkich lnianych spodni. Do tego ja mam wymagania blokady, tylko back lock i ewentualnie axis lock. Czy tylko Delica, Dragonfly i mały Bugout  zaliczają się do najlżejszych z takimi blokadami?

Doradzicie coś?  :)

@tomking - a co powiesz na firmę AlMar? Mają świetną serię nożyków ,,ultralight'' właśnie z backlockiem. Np; Falcon, Eagle etc. Najlepiej starsze wersje ale w poszukiwaniu trzeba uzbroić się w cierpliwość. Nowe już nieco plastikowe ale to wciąż lekkie koziki do letnich gaci.  ;)

Na starym dysku jeszcze się foto ostało: