Reklama

Złoto Bałtyku

Zaczęty przez Raptorartur, 03-05-2021, 14:35:14

Raptorartur

Założyłem ten wątek aby pokazywać prace zawierające bursztyn. Chociaż wielu może się wydawać materiałem "dziaderskim", mnie od zawsze fascynował. Pierwsze kilkanaście lat życia spędziłem w Krynicy Morskiej, gdzie można go było znaleźć na plaży po sztormach. Od tego czasu bursztynowa gorączka trzyma :)
Właśnie zakończył się trzeci sezon serialu "Złoto Bałtyku", prezentowanego przez kanał History. Polecam serial - prezentuje pozyskiwanie i obróbkę bursztynu od "kuchni".
Jako, że akcja serialu odbywa się w okolicach Trójmiasta, postanowiłem podpytać o techniki obróbki bursztynu jednego z głównych bohaterów - Tomka Ołdziejewskiego. Miałem obawy czy będzie chciał ze mną w ogóle gadać i czy znajdzie czas. Okazało się, że to równy chłop i powoli przekazuje mi tajniki obróbki tego pięknego minerału.
Tomek praktycznie od dziecka "siedzi" w bursztynie. Jego ogromna wiedza w tym temacie i zmysł artystyczny skutkują pięknymi i monumentalnymi dziełami. Stworzył między innymi 1,5 metrowy model Titanica, z 40 kilogramów bursztynu, co pozwoliło mu zapisać się w Księdze Rekordów Guinessa. Obecnie pracuje nad kolejnym rekordem.

Pierwszym nożem z bursztynowej serii jest Angelina. Do tej pory Tomek przekazał mi podstawowe wiadomości z zakresu obróbki jantaru i wybrał najlepsze kawałki surowca. Ramka wyfrezowana jest z imitacji kości słoniowej Juma.

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

tanatos72

Ci powiem, ładna. Dziewczęca taka. W sensie, że Angelina, a nie, że nóż dla dziewczyny. Oczywiście dla dziewczyny też może być, jak każdy nóż:)

"Ale jak chłop nie je miętki, nie gamoń, nie pizda,
To na przemijanie chłop takowy gwizda"
Spięty-ANTYSZANTY

kgrzesiek

Piękna praca.
Chociaż moim zdaniem do białego bardziej pasowałby jakiś ciemniejszy bursztyn. Są takie prawie czarne jakby z różnymi przerostami.

InQuizitor

Piękna biżuteria, do tego pochewka ze skóry z egzotycznymi wstawkami i śmiało można w klasę wyższą uderzać.

pawelmomo

Piękna! Bardzo fajny pomysł.
Osobiście nie uważam bursztynu za dziaderski materiał , raczej kojarzy mi się on z czymś historycznym....ze średniowieczem i historią Pomorzan.
Jako że kojarzę go z historią, to nieco inaczej bym chyba podszedł do tematu wprawienia go w rękojeść...tak sobie głośno myślę ;)

Swirek89

Koncepcja fajna i czekam na inne połączenia :)

Instagram: @znozemprzezswiat
http://znozemprzezswiat.pl/

Cronosdragon

Świetne kształty rękojeści! Osobiście bym pewnie dał czarną bazę, bo lubię kontrasty ale i tak jest git, tak sterylnie. Do podobnych rzeźbień a'la smoczy ogon już się zbieram latami i co chwilę ktoś mnie uprzedza... Zazdro pracy w ciekawym materiale :)

Nudel

Piękna robota. Jednakże bursztyn z białym to tak średnio. Ja bym tam widział jakiś heban czy ogólnie coś ciemniejszego. ?

Krzysztofon

Przepiękna robota, to segmentowanie rękojeści jest super.
Też nie uważam bursztynu za dziaderski, choć robi się z niego ciągle sporo dziaderskich rzeczy - myślę że to co zrobiłeś dobrze go "odczarowuje".
A co do kolorów - niby faceci reagują tylko na czarny i czerwony, ale czy wszędzie musi być ostry kontrast?, zresztą to pewnie nie ostatni ;).

Swatch

Super pomysł i wykonanie . Nóż bardzo zgrabny i poręczny .Gdybyś dał fotki z procesu powstawania było by super . 8D

junasz

Wspaniała biżuteria z funkcją noża!  :slini:

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

Raptorartur

Materiał jest magiczny. Bardzo ciężko to pokazać na fotkach. Będzie połączenie czarnej bazy z białym bursztynem. Bursztyn użyty do tej Angeli z czarną bazą dałby kolor zielony. Łączenie kolorów w bursztynie to ważna umiejętność.
Jeszcze filmik

https://www.instagram.com/p/COabxBVjgXu/
PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

lawenda1975

Niesamowity. :)
Muszę koniecznie "Złoto Bałtyku" obejrzeć.

Co Ty tak z tym nożem wszędzie chodzisz?
Przecież i tak Cie nie zgwałcą!

crywar

why so serious

Swatch

Cytat: lawenda1975 w 03-05-2021, 16:25:36

Niesamowity. :)
Muszę koniecznie "Złoto Bałtyku" obejrzeć.

Wszystkie 3 sezony fajnie się oglądało .Tomek i jego dzieło  opad szczęki .

Makaronowy

No teraz to dałeś do pieca, będzie trzeba wpasc i obejrzeć na żywo :slini:

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia.

kapfryd

No ładna biżuteria :)

"Wszelkie zbieractwo jest dobre dla kobiet i homoseksualistów" - Marian Paździoch

junasz

Artur, a jak przewidujesz trwałość tego bursztynu przy dłuższym, raczej intensywnym używaniu noża? Nie zacznie się wycierać, nie porobią się "dołki" od palców? Chyba głupio pytam, ale daaawno temu kupiłem niegdysiejszej lubej taki naszyjnik jakoby bursztynowy, który zaczął się rozsypywać po jakichś 4 miesiącach. Oczywisty był to fejk (w następnym roku wytłumaczyłem dobitnie temu oszustowi, że nadal chciałbym dostać, za co zapłaciłem) i kolejna luba już się nie uskarżała na jakość bursztynu.
Ale to tylko takie wspomnienia staruszka... istota zagadnienia w pytaniu z pierwszego zdania.

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

pecado

pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee
PGK swoich i świadków nie zostawia.

Makaronowy

Jakbym wiedział że on coś takiego pokaze bysmy dziś inna droga troche wracali :rotfl:

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia.

SMF spam blocked by CleanTalk