Reklama

Plecak dla kogoś, co pół życia był z plecakami taktycznymi

Zaczęty przez cosinus, 04-06-2021, 15:15:39

cosinus

Dla delikwenta co sobie nie wyobraża(ł) życia z plecakiem innym niż taktyczny.
Lżejszy w stosunku do wielkości, nie walący po oczach nastrojem wojennym

Ale nie zarzucający tych idei całkiem

Jako zagajenie tematu, i pierwszy proponowany model:
Helikon Summit 40 L
+ jednak elementy lite-molle, gdybym go miał, natychmiast bym użył do pouchy/apteczki/organziera
- brak troczków, np do karimaty
+/- koncepcja worka, trudno krytykować za wybrany sposób zaprojektowania.

(wiedza z netu - ktoś z nas realnie go ma?)

Mam świadomość, ze lekkie worki to nie cordurowe kostki molle, inne noszenie rzeczy np twardych

Tayniak

poplus

DEUTER Gröden Groden 30 zajebisty plecak, mam już dwa lata i innego nie chce w tym litrażu

Życie jest piękne :)

Tazz

A może jakiś Tasmaniam Tiger z laserowo wycinanym molle lub seria AMP/LV od 5.11?

... Kto jest najlepszym szermierzem na świecie?
- Nie mam pojęcia.
- Nigdy nie znałeś takiego?
- Znałem wielu, którzy się za takich uważali.
- Chciałabym wiedzieć... kim tacy szermierze są. I gdzie są.
- Gdzie są, to ja wiem.
- Ha! Więc gdzie?
- Na cmentarzach

cat

Słyszałem o gościu, który potrafił się spakować wyłącznie do plastikowego wiaderka i zdobywał z nim szczyty (niewysokie, w polskich górach).
Sklepy chyba już otwarte i wystarczy na żywo zobaczyć, co pasuje?

gribshift

Ja widziałem taki filmik, jak grupa brodatych karłów spłynęła w beczkach rwącą rzeką, będąc pod ostrzałem prowadzonym przez nafuranych metanabolem kiboli FC Mordor.
A jednak różne pizdy kajaki kupują...

Kto gorszy w dżudo,
ten krwawi dużo.

cat

Nie zrozumiałeś, ten facet od wiaderka mial blokadę psychiczną i NIE MÓĢŁ się spakować inaczej. Tu chyba nie ma takiego problemu.Zreszta można do cywilnego plecaka przyczepić czachy, proporce czy skrzydła husarskie i będzie taktycznie. Kolory też miewają mniej rzucające sìe w oczy niż czerwień czy róż.

philiprvn

Nie wiaderko... tylko reklamówka z biedronki,
Nie góry... tylko polskie morze
i nie blokada na psychice... tylko testowanie własnych możliwości

Super tak miał (w sumie zgrabny plecak i stelaż z tego zrobił).

cat

demon

Cytat: cat w 04-06-2021, 19:27:41

To było w latach 90. Albo jeszcze wcześniej.

super jest starszy niż myślisz  :D
Chwilowo nie mam czasu. Takie tam, różne...

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

cat

RNL

,,Good luck, Mr. Gorsky"

Pozdrawiam wszystkich frustratów z pieczątką :*

inox

@cosinus

napisz proszę czego od takiego plecaka tak naprawðe wymagasz?
Ma być wygodny na długie trasy; szybkie marsze; ma być łatwy w pakowaniu?

Bo tak naprawdę z plecakiem jest jak z butami - trzeba przymierzyć (koniecznie obciążony) i chwilę z nim pochodzić.

Plecak o pojemności circa 30-40 litrów* to już całkiem duży worek, więc ma szansę być mocno wypakowany/obciążony i dlatego musi być wygodny.

Zdecydowanie polecam wybrać plecak, który będzie miał normalny system nośny - tzn. z prawdziwym pasem biodrowym, który oczywiście musi dobrze przenieść ciężar na Twoje biodra - podczas przymiarki.
Odpuść sobie plecaki z taśmą stabilizującą (nawet szeroką) i takie, których pas biodrowy będziesz miał zapięty na brzuchu.

Sama konstrukcja "worka" plecaka - tu w zasadzie im prościej, tym lżej i mniej awaryjnie.

Oglądałem Summita chyba na pierwszym Zlocie w Koneserze i uważam, że ten plecak ma potencjał - właśnie jako takie ogniwo pomiędzy przebajerzonymi plecakami "taktycznymi", a plecakami turystycznymi.
Właśnie konstrukcja zawijanego worka sprawia, że jest on relatywnie lekki i pakowny.
Zewnętrzna kieszeń/panel na dodatkowe graty jest bardzo wygodnym rozwiązaniem.
Podoba mi się też system wentylacji pleców.
Zamek pozwalający na dostęp do środka mniej upierdliwy w użyciu niż górne rolowanie (choć dla mnie to akurat zbędny bajer sam teraz nosze taki:
https://pl.aliexpress.com/item/32772890816.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.1ec65c0fdhSipb i nie narzekam ;)

Idąc dalej - Wisport - firma, która ma korzenie i doświadczenie w szyciu plecaków turystycznych, a ulokowali się teraz mocno na rynku "taktycznym".
Zerknij na model Irbis XS (kiedyś mieli wersję większą bez XS, ale jakoś teraz nie widzę).
Ma go mój kolega i przez parę lat nie był w stanie go zajechać - pomógł mu dopiero pies, odgryzając szelkę.

Kolejny pomysł to Hrdy Asymmetric:
https://hrdy.pl/pl/plecaki/1-3-plecak-as-asymmetric-32l.html#/2-kolor-czarny
Chłopaki z hrdy szyją oporządzenie i inne taktyczne szpeje, więc plecaki też mają takie zacięcie, ale Mouse i Asymmetric są raczej turystyczne.
To mała manufaktura, więc pewnie da się z nimi dogadać jeśli byś chciał jakieś dodatkowe palsy czy inne drobne modyfikacje.
Asymmetric ma inną konstrukcję niż "worek" - ma dostęp od góry i od boku:

Nie wiem tylko czy ma pas biodrowy "w zestawie" czy to opcja dodatkowa  :dodge:

*A na koniec - moim zdaniem, te wszystkie plecaki mają zbliżoną pojemność niezależnie od tego co dana firma pisze.
Tak, wiem, że wymiary zewnętrzne to nie jest wyznacznik pojemności, ale dają pewien obraz "rozstrzału" w podawaniu tejże.

Helikon Summit - 40L - 55 X 31 X 20 cm
Wisport Irbis XS - 35L - 55x32x22 cm
Hrdy Asymmetric - 32L - 61x 34 x 20 cm

I mój ukochany Deuter DS Alpine ( @Tayniak - wspomniałem Deutera ;) ) - 30L - 61х28х22 см
(nieprodukowany od dawna, więc link z czeluści: https://market.yandex.ru/product--riukzak-deuter-ds-alpine-30/7072761?track=tabs)

Cytat: mgr_scout[...] w zasadzie każdy ultralightowiec jest minimalistą, ale to też oszołomy i fanatycy

dannywrocek

Jeśli nie musi być taktycznie ani markowo,to ja używam od ponad roku Volvena Denali 40 (zdaje się,że to marka własna jednego ze sklepów turystycznych,ale może ściemniam). Plecak bardzo wygodny i dość pojemny. Na kilka dni do lasu czy w góry jak znalazł. Problemem może być przypięcie śpiwowa/maty i dostęp tylko od góry.

cat

Plecaków Wisporta używaliśmy na wyjazdach organizowanych przez kolegę z pracy ( najwyżej w Himalaje, najdalej do Nowej Zelandii).Wszędzie się sprawdzały i wytrzymywały mimo intensywnego używania przez wiele różnych osób nawet na kilkunastu wycieczkach rocznie ( można je było bezpłatnie wypożyczyć)
W sumie nie rozumiem o co chodzi - owszem, ponad 30 lat temu, gdy kupowałem komuś plecak szyty przez spółdzielnię "Bieliźniarz" z cienkiego ortalionu i z kiepskimi klamerkami mógł to być problem.Teraz używany plecak Karrimora 45 litrów kupiłem na Allegro  za 21,50 ( z przesyłką- był jednym z zakupów) a w takim Sklepie Podróżnika do wyboru (i przymierzenia) jest kilkadziesiąt modeli.
Chiński(?) plecak 25 l "Eurohike" kupiony w szmateksie nie jest dużo gorzej wykonany niż Karrimor. No, chyba że kupuje się podróbki plecaków jak mój dawny pseudo "North Face" ( z targowiska w Wietnamie) w którym zamki popsuły się po 3 dniach (wszystkie).Plecak z Biedronki za 10 zł służy koledze od kilku miesięcy.

cosinus

Cytat: inox w 05-06-2021, 08:50:17

@cosinus

Zdecydowanie polecam wybrać plecak, który będzie miał normalny system nośny - tzn. z prawdziwym pasem biodrowym, który oczywiście musi dobrze przenieść ciężar na Twoje biodra - podczas przymiarki.
Odpuść sobie plecaki z taśmą stabilizującą (nawet szeroką) i takie, których pas biodrowy będziesz miał zapięty na brzuchu.

Tak, mam tę świadomość.

Segment 37 L mam pokryty TT Actionem II , jak na taktyczne, jest stosunkowo wysoki, co pozwala na prawdziwy pas biodrowy (wiele z nich idzie w szerokość - mają paseczek biodrowy na cyckach, przynajmniej moich ;) )
Nigdy nie macałem facetów (straciłem???) , ale podejrzewam siebie o nieco dłuższy tułów.

Plecak super, jeśli nawalić do niego kuchenkę, naczynia, coś z fotografii itd - nieco gorszy jak się oczekuje dużo objętościowych miękkich rzeczy: śpiwór wewnątrz, duży polar etc
No ale to jest ubertactical (a dwójka ma molle nawet wewnątrz). Tak sobie myślę, ze w razie nabycia H Summita to Tasmanian by pożyczał konkurencji pokrowiec deszczowy w słusznym kolorze

Cytat: inox

Oglądałem Summita chyba na pierwszym Zlocie w Koneserze i uważam, że ten plecak ma potencjał - właśnie jako takie ogniwo pomiędzy przebajerzonymi plecakami "taktycznymi", a plecakami turystycznymi.
Właśnie konstrukcja zawijanego worka sprawia, że jest on relatywnie lekki i pakowny.
Zewnętrzna kieszeń/panel na dodatkowe graty jest bardzo wygodnym rozwiązaniem.
Podoba mi się też system wentylacji pleców.
Zamek pozwalający na dostęp do środka mniej upierdliwy w użyciu niż górne rolowanie (choć dla mnie to akurat zbędny bajer

Aha, czyli nie krytykujesz go ...
Cytat: inox

Zerknij na model Irbis XS (kiedyś mieli wersję większą bez XS, ale jakoś teraz nie widzę).

Przynajmniej na stronie Wispottu jest.
Nie mam nic negatywnego do wisportu, posiadałem te plecaki, choć obecnie nie mam żadnego.
Odniosłem się cytatami do najdłuższej wypowiedzi, reszta zbiorczo

> Matylda
- nie, kupuje się też oczami. Nie po to lekko odchodzę od stylu, by wziąć coś w stylizacji "archaicznej"

> A może jakiś Tasmaniam Tiger z laserowo wycinanym molle
Już mam (w tym jeden laserowy)

> Oczekiwania

O ile nie lubię mieć podwójnego (wielokrotnego) pokrycia tych samych zakresów (nożem, plecakiem, garczkiem, whatever), tym razem powtórzę pojemność
Zakres 35-42 litry, plecak na jednodniówki (styl mam daleki od lighpackerstwa), po lekki overnight (hamak gdy się pojawi)
Tu są góry, a Sobotni Komandos ma nadwagę, wiec wygoda, odychalność, w 100% pas biodrowy itd.
Słabością (być może jedyną, jaką wykryłem na etapie "internetowym")  H.Summita jest troczenie, czy kijków trekingowych, czy karitamy

Miasto .. niby duże, powiedzmy średnie ... ale żeby sklepów z macaniem było w.. to nie.

Oczywiście nie chcę zupełnie zdradzić kolorów taktycznych, ale akurat czarny to nie.

inox

@cosinus - nie, nie krytykuję, powiem więcej, że gdyby nie pełen pawlacz plecaków, pewnie bym go kupił.
Ale nie mam go, więc moje gdybanie jest tylko na podstawie krótkich oględzin.

@cat - obecne plecaki Karrimora są na poziomie wykonania jakiś Eurohików lub Forclazów, dlatego, że Karrimor jako marka był parokrotnie sprzedawany i z ta legendarną jakością z lat 80-90 nie ma już nic wspólnego.
Podobnie jak z naszym Alpinusem (też wraca jako marka - logo).
O ile mnie pamięć nie myli, to był nawet motyw, że prawo do marki wykupił polski Euromark - właściciel Campusa.

Obecnie Karrimor jest marką własną sieci Sportsdirect.
Powiem więcej - jak byłem podrostkiem i nie stać mnie było na markowy sprzęt, a ktoś by mi powiedział, że w przyszłości wejdę do sklepu po kartusz z gazem i zobaczę plecak Karrimora z wyhaftowanym logo na 70-cio lecie firmy w cenie niższej niż ten kartusz, to śmiałbym się przez tydzień.
Kupiłem oczywiście, z sentymentu, ale niestety plecak jest wart tyle ile kosztował  :(

Cytat: mgr_scout[...] w zasadzie każdy ultralightowiec jest minimalistą, ale to też oszołomy i fanatycy

cosinus

Cytat: cosinus w 05-06-2021, 12:28:13

> Oczekiwania
Oczywiście nie chcę zupełnie zdradzić kolorów taktycznych, ale akurat czarny to nie.
Zapomniałem. Nie tylko kolory i minimum funkcjonalności w rodzaju "molle"

Pomiędzy nie-do-zajebywalnością taktycznych a "kosmicznymi technologiami" (bo tak się o tym pisze) turystycznych, wirtualny suwak ustawiam blizej niezajebywalności.
Nie chciałbym drogi przez krzaki i ciernie zmieniać, ze względu na plecak, czy martwić się klamry i szycia w ciasnym autobusie (gdy mam nadzieję znów będą)

philiprvn

Prosty plecak typu alpejskiego (wysoki, wąski komin) z dobrym systemem nośnym (regulacja szelek, długości pleców, pas biodrowy). Całość kryta klapą pełniąca role organizera. Opcja mocowania kieszeni. Jednolita kolorystyka (materiał cordura). Dobrze trafiłem?

Może coś ze stajni Wolverine (taki Ratel chyba byłby w Twoim guście)?

cosinus

Cytat: cosinus w 06-06-2021, 16:14:49

Pomiędzy nie-do-zajebywalnością taktycznych a "kosmicznymi technologiami" (bo tak się o tym pisze) turystycznych

Prostytutka, czy ja jestem za głupi, ew. za mądry, żeby czytać opisy plecaków firm turystycznych?

Żaden materiał nie posiada porównywalnej nazwy, tylko nazwy wewnętrzne z działu marketingu cosmic-super-duper - żebyś broń boże nie porównał.
Do skrajnej rzadkości należy wprowadzenie do modelu "kierowaliśmy się uzyskaniem maksymalnej lekkości" (ale między krzakami to nie chodź)" - "plecak zaprojektowany jako bardziej wytrzymały (ale cięższy)"
"dedykowany do xxx.  ZE WZGLĘDU NA POSIADANIE yyy", "ograniczona ilość akcesoriów, maksymalna prostota"
Wszystkie są najlepsze do wszystkiego, wszystkie są wspaniałe, fantastyczne wytwory naukowców i technologii już nie kosmicznej, a z innej galaktyki ....

jest w necie jakiś tutor, gdzie są naświetlone modele / rodziny modeli producentów? NGT to już przeszłość.
Jaka jest DZISIEJSZA jakość, trwałość marek (nie ta sprzed lat). Co warta jest dziś Salewa, Osprey, Gregory w tańszych wydaniach, czy tu cytowany Deuter ma słabsze modele itd ...
Da się coś poczytać?

PS. a tak w realu, to właśnie przeplatam na swoim tacticalu shock-cord na przedzie - na kurtkę. Prostsze niż zmiana ze znanego na nieznane.

SMF spam blocked by CleanTalk