Reklama

Chińska ostrzałka systemowa, jaką warto kupić?

Zaczęty przez dragosani, 20-06-2021, 16:46:34

dragosani

Kazak dla mnie jest za drogi, chciałbym bo piekny jest ale może kiedyś. Pozostaje Chińczyk.
Chcę taką ostrzałkę w której zamocuję nóż do imaka, nie taką w której musze trzymać nóż w ręce jak w apexach.
Wydaje mi się że są trzy systemy inspirowane (pięknie ujęte, wiem) zachodnimi pomysłami: Lansky (prowadnica na drabince), Pionowa (ostrze na środku, dwie prowadnice po bokach, Apex/Kazak/KME.
Do systemu chcę dokupić standardowe "apexowe" diamenty, te w zestawach chyba po 11 szt, do tego biorę pod uwagę te marmurkowe kamyki do wykańczania do tego diamenty okragłe bo i takie widziałem że mają.

Jesli ktoś z Was ma doświadczenie z chińskimi ostrzałkami to bardzo bym docenił porady.

Pytanie zadaję w dziale knifemakingu bo uważam ostrzałkę za narzedzie nie tylko do podostrzania ale i do zaostrzenia zrobionego świeżo noża wiec wydaje mi się miejsce odpowiednie.

tu jest przykład pionowej (a tu link do przykładowego sklepu, cena akurat spora ale nie szukałem do kupienia tylko dla przykładu https://pl.aliexpress.com/item/1005002607965493.html):

tutaj chińska inspiracja Lanskym:

No a tutaj chińska wersja apexa/kazaka, kolejno na poziomej i pionowej prowadnicy:

ta mi się najbardziej podoba:

Kupię używany wolnowar, jak największy, ceramiczna wyjmowalna misa, najchętniej analogowe sterowanie.

Swatch

winczor

Przedostatnia spoko, ma duży zakres ruchu

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

dragosani

Cytat: swatch w 20-06-2021, 17:07:32

Ostatnia spoko ale z diamentami .

oczywiście, tylko diiamenty biorę pod uwagę, dlatego napisałem że chce dokupić 11 diamentów o roznych gradacjach do niej.
Kupię używany wolnowar, jak największy, ceramiczna wyjmowalna misa, najchętniej analogowe sterowanie.

Makaronowy

11 gradacji to przerost formy nad treścią już, chyba że są sprzedawane jako duble tej samej gradacji to spoko. Marmurki wgl wywal z listy kupna bo to straszne gówno jest. Zamiast tego strop i pasty diamentowe. To przynajmniej przyniesie jakieś pozytywne skutki.
Co do diamentów to wal 240, 600, 1000, 1500, 2000, 3000. Przy czym ostatnie dwa można pominąć chyba że lubisz mizianie na lusterko. Za to te okrągłe to fajny motyw do ząbków więc to bym brał ale też bez przeginania z ilością gradacji.

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia.

GarbatyAnioł

Ostatni system to dramat, ustawianie kątów wymaga anielskiej cierpliwości.
Podjeba wicked edge wygląda obiecująco.

Nie ma takiej rury na świecie,
której nie można odetkać

Swatch

Cytat: GarbatyAnioł w 20-06-2021, 19:10:59

Ostatni system to dramat, ustawianie kątów wymaga anielskiej cierpliwości.
Podjeba wicked edge wygląda obiecująco.

Dzięki bo właśnie przymierzałem się do kupna takowego .

dragosani

rewelacja panowie, na takie opinie czekałem. wywalam z listy wiekszosc diamentow zatem i zostaje przy tych co wspomniano i wywalam marmurki.
co do systemu ciągle niesutalone więc czekam na więcej opinii.
dzięki!

fenei

Cytat: Makaronowy w 20-06-2021, 18:20:18

Co do diamentów to wal 240, 600, 1000, 1500, 2000, 3000. Przy czym ostatnie dwa można pominąć chyba że lubisz mizianie na lusterko.

Teoretycznie i owszem. Jednak mniejsze skoki pozwalają ominąć zarzynanie diamentów.

Moim nieskromnym zdaniem 240/400/600/800/1000/1500 to taka użytkowa, ogólnoludzka opcja.
Co do wyższych gradacji zgadzam się, lusterka fajnie wyglądają na półce.
Albo nie umiem poprawnie używać niczego powyżej 1500, jeden pies  :/

Co do kupowania zestawu 11 kamieni ... , hy  :?
Jak uważasz, hardkor taki trochę będzie z tym co przyjdzie. A co przyjdzie to ja dobrze wiem  :I

Nie żebym się narzucał, ale wiecie, rozumiecie.

Gurth

Od siebie polecę gradacje 80 i 150. Oszczędzają sporo czasu.

Człowiek jest jak nóż. Albo robi, co ma robić, albo jest tępy.

fluid

Ostatni system jakoś tak bardzo mało stabilnie wygląda. Ten pojedynczy pręt nie wzbudza żadnego zaufania.
Przed ostatni za to odwrotnie plus to, że pręt porusza się po dość szerokie szynie powinna dać dużo swobody przy dłuższych ostrzach, znaczy się łatwiej będzie kąt na całej długości utrzymać. Na plus też, że możesz 4 gradacje na raz załadować. Nie widzę czy ostrze tam trzeba wyciągać, żeby ostrzyć drugą stronę?

dragosani

ustalamy zatem że gradacje użytkowe diamentów to: 80/150/240/400/600/800/1000/1500
co do ostrzałki dalej debatujemy.

Gurth

Szukam systemu z obrotowym węzłem, bo powoli zaczynam mieć dość przekładania noża na kazaku juniorze i zastanawiam się nad tymi dwoma:

Człowiek jest jak nóż. Albo robi, co ma robić, albo jest tępy.

fenei

Ten pierwszy jest zajefajny.
Mały zgrzyt, nie ma podwójnego trzymaka do kamieni. Takiego jak w Kazakach.
Tzn. nie wiem jak teraz.
Chodzi mi o taki co łapie i normalne kamienie a z drugiej strony chwyta Haidu.

dragosani

kostek.ok

Cytat: dragosani w 20-06-2021, 20:41:26

ustalamy zatem że gradacje użytkowe diamentów to: 80/150/240/400/600/800/1000/1500
co do ostrzałki dalej debatujemy.

Ja używam tylko 200 lub 400, na dobra sprawę samo 200 wystarczy, żeby nóż golił, przynajmniej dobrze rżnie, nie wiem na co Ci tyle ostrzałek ?
Męczę się jeszcze na tym systeme Dia sam, od Popkorna, co mi pisałeś, że kurwa nie system  ;-)
No i tak jest, więc też skorzystam z tego tematu i kupię coś normalnego w końcu  :?
A tak po za tematem, to daj znać na pw, co u Popkorna ? zyje ? noże mu się odwidziały ?

dragosani

Cytat: kostek.ok w 21-06-2021, 22:08:04

Ja używam tylko 200 lub 400, na dobra sprawę samo 200 wystarczy, żeby nóż golił, przynajmniej dobrze rżnie, nie wiem na co Ci tyle ostrzałek ?
Męczę się jeszcze na tym systeme Dia sam, od Popkorna, co mi pisałeś, że kurwa nie system  ;-)
No i tak jest, więc też skorzystam z tego tematu i kupię coś normalnego w końcu  :?
A tak po za tematem, to daj znać na pw, co u Popkorna ? zyje ? noże mu się odwidziały ?

nie widziałem sięz nikim z przemysla od prawie 3 lat. wiekszość czasu spędzałem za granicą, ale już jestem i może się pospotykam z paroma ludźmi. tak wszyscy żyją i raczej mają się dobrze. Popkorn raczje dalej lubi noże, napisz do niego i tyle.
po co mi więcej ostrzałek? chyba dla zabawy poprostu.
i ogólnie czekam aż ktoś napisze "mam tą z aliexpressu i jest zajebista dlatego że:" :D

winczor

Tu masz do poczytania o ostrzałkach z ali:

https://forum.knives.pl/index.php?topic=206993.0

dragosani

Cytat: winczor w 21-06-2021, 23:17:58

Tu masz do poczytania o ostrzałkach z ali:

https://forum.knives.pl/index.php?topic=206993.0

o widzisz, elegancko. Czyli system KMEII wydaje się być rozsądnym wyborem a diamenty u Fenei'a.

winczor

Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony. Ostrzałka jest stabilna i dzięki poziomemu ramieniu ma duży zakres ruchu, co pozwala ogarniać małe jak i duże ostrza, a zarazem nie ma problemu z odpowiednim ustawieniem się do krawędzi

SMF spam blocked by CleanTalk