Reklama

Krążki ścierne 125mm, jakie?

Zaczęty przez dragosani, 26-06-2021, 15:01:12

dragosani

Dużo czytałem na internetach i ogólnie wielu ludzi poleca Mirka z serii Gold.
Ale mam problem z wyszukaniem tych krążków, przeważnie trafiam na 150mm.
Potrzebuję do rzepa, zamontowanego na kątówce celem będzie obróbka stali głównie, małe obroty, delikatnie.
Chciałbym też mieć możliwość obrobić np: drewniany detal i tu ponoć mirka gold też daje radę.

Co panowie o tym myślicie, jakie krążki do jakich zastosowań polecacie i podajcie źródełka.

Kupię używany wolnowar, jak największy, ceramiczna wyjmowalna misa, najchętniej analogowe sterowanie.

simon19

Zerknij na rzepy firmy SAIT. Podkłady z rzepem rozmiaru 100mm mogą być ciekawą propozycją,elastyczne jak i aluminiowe. Do precyzyjnych prac przy ostrej KT potrzebowałem kątówki z odwrotnymi obrotami z wiadomych powodów,ostatecznie mam wiertarkę pneumatyczną z obrotami lewo i prawo. Mam też rzepik dwa cale na wysokie obroty pneumatyczny to poprostu docinam nożyczkami papier. SAIT stosują w kamieniarstwie więc może zaskoczyć dobrą jakością.

dragosani

no nie mam pojęcia czemu te lewe obroty więc nie takie wiadome :D
te Sait nadadzą się np do miekkiego drewna/lakieru? zakładam że do twardego tak.
ed.: a i wsumie na allegro widze je w rozmiarze 125 więc nie musiałbym nic kombinować. musze poczytać więcej o tych saitach na google.

Kupię używany wolnowar, jak największy, ceramiczna wyjmowalna misa, najchętniej analogowe sterowanie.

katz

Kupowałem na alergio 3M CUBITRON II, bardzo dobrze pracują na drewnie.

Skóry różne: http://katzs-leathers.tumblr.com
Sprzedam

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia.

dragosani

Cytat: katz w 29-06-2021, 09:37:51

Kupowałem na alergio 3M CUBITRON II, bardzo dobrze pracują na drewnie.

na jakim drewnie, miekkim czy twardym? bo krążki bywają dedykowane, jedne się zapchają na miękkim w 10 sekund inne będą dobrze pracować, z kolei jest jeszcze sprawa czy nadadzą się do stali/żelaza i jak poradzą sobie ze ściąganiem lakieru (farby olejnej). Orientujesz się może?

katz

Sklejka liściasta, jesion, farbę z drewna bierze jak głupie, przy okazji buczynę pod spodem też, jeszcze Al szlifowałem, też ładnie znika.

Skóry różne: http://katzs-leathers.tumblr.com
Sprzedam

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia.

dragosani

Cytat: katz w 29-06-2021, 14:06:51

Sklejka liściasta, jesion, farbę z drewna bierze jak głupie, przy okazji buczynę pod spodem też, jeszcze Al szlifowałem, też ładnie znika.

wygląda na uniwersalną rzecz. no to fajnie, zaraz je obczaję na allegro. dzięki.

Raptorartur

Są drogie ale zaskakująco dobre, zwłaszcza w stali.

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

simon19

Cytat: dragosani w 29-06-2021, 08:40:11

no nie mam pojęcia czemu te lewe obroty więc nie takie wiadome :D

Tylko w jedną stronę wolno mieć skierowane ostrze polerując filcem na maszynie, tego również się trzymam obrabiając nóż papierami na rzep, no chyba że skrajnie niskie obroty i papier nie jakiś krzywy czy coś.

dragosani

Cytat: simon19 w 29-06-2021, 16:36:58

Tylko w jedną stronę wolno mieć skierowane ostrze polerując filcem na maszynie, tego również się trzymam obrabiając nóż papierami na rzep, no chyba że skrajnie niskie obroty i papier nie jakiś krzywy czy coś.

a o filcu mówisz, no tak, tylko w jedną stronę.

Fred

Do stali i zdzierania powlok polecam tarcze i krązki ścierne Norton Blaze / Rapid Strip

Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

SMF spam blocked by CleanTalk