Reklama

Benchmade Claymore

Zaczęty przez Bies, 03-07-2021, 00:27:16

Bies

Jeśli ktoś się zastanawia nad kupnem wrzucam kilka fotek z podobnych rozmiarów Presidio 520.
Świetnie wyprofilowane okładziny, bardzo lekki(waży 92g), sprężyna mocno kopie.
Stal CPM-D2, na głowni Cerakote.
Po wyjęciu z pudełka i pięciu minutach klikania złapał pionowego bp - rozkręcenie i ponowne skręcenie pomogło. Jest dalej ale minimalny, akceptowalny i nie irytujący mnie.
Wersja bez części ząbkowanego ostrza, w satynie i axisem byłaby świetna.

EDC:  Shaman, Para 3, Delica

kapfryd

Lepszą robotę zrobiłeś w reklamowaniu tego modelu niż producent. Nie mój styl, ale i tak mi się bardzo podoba. Jak będę miał taktyczny kryzys wieku średniego to pewnie sobie kupię :D

"Wszelkie zbieractwo jest dobre dla kobiet i homoseksualistów" - Marian Paździoch

Bies

Chyba coś w tym jest. Chciałem zobaczyć jak się ma rozmiarowo Bailout do tego noża, ale ciężko o takie zdjęcia.
Muszę chyba kupić, żeby porównać.

Sesio

Tylko ta powłoka.. Weź tu człowieku posmaruj bułkę masełkiem/pasztetem i później spróbuj wytrzeć   ;>

Blunio

Z tych dwóch wybrałbym .... PRESIDIO ‼️

"Strzeżcie się >Greków<, nawet jak niosą dary"
Nigdy nie rezygnuj z realizacji przedsięwzięcia tylko dlatego, że wymaga ono czasu.
Czas i tak upłynie !
Cytat kolegi Rangy67: "wszystkiego mieć nie można bo życie jest pasmem wyborów...".

crywar

Dzięki za opis, miałem go kupić ale bp od klikania :mad: to chyba nie warto :(

why so serious

marcin90-70

Cytat: crywar w 03-07-2021, 07:53:07

Dzięki za opis, miałem go kupić ale bp od klikania :mad: to chyba nie warto :(

automat w plastiku, który kopie jak koń - BP się zrobi, to norma ;)
Sprzedam:
http://forum.knives.pl/index.php/topic,148745.0.html

Naprawiam wszelakie noże. Wegliki klade. Ostrze i dopieszczam.

Mój FB
https://m.facebook.com/KnifeHospital/

KnifeHospital-moje prace

Blunio

To jakieś symptomatyczne, że BM zaprzestało produkcji sprawdzonych i pożądanych modeli a postawiło na jakies zabaweczki i pizdryki. Niedługo zamiast porządnego noża będzie się dokupywało kolorowe okładki a'la Victorinox, zaś same ostrza bedą zaokrąglone i fabrycznie tępione żeby jakiś sebix nie zrobił sobie krzywdy.  :kopara:

Nigdy nie rezygnuj z realizacji przedsięwzięcia tylko dlatego, że wymaga ono czasu.
Czas i tak upłynie !
Cytat kolegi Rangy67: "wszystkiego mieć nie można bo życie jest pasmem wyborów...".

kostek.ok

Wygląda całkiem fajnie, ale kurde nie wiedziałem że to pizdryk taki mały jest, 520 z tą górna gardą, strasznie nie wygodny dla mnie jest i ta 154Cm to gównolina w obecnych czasach, nie ma sensu go chcieć, moim zdaniem oczywiście.

Blunio

Cytat: kostek.ok w 03-07-2021, 09:54:58

Wygląda całkiem fajnie, ale kurde nie wiedziałem że to pizdryk taki mały jest, 520 z tą górna gardą, strasznie nie wygodny dla mnie jest i ta 154Cm to gównolina w obecnych czasach, nie ma sensu go chcieć, moim zdaniem oczywiście.

Nawiązując do poprzedniej wypowiedzi, nie rozumiem też polityki z robieniem wersji mini  8o
Jak tak dalej pójdzie bedą wersje miniminimini.  :x
A o wersji maxi nikt nie pomyśli ⁉️  :slini:

Czas i tak upłynie !

siweq

Porządny Gerber 06 Auto ze s30v jedzie tego Claymore'a bez mydła. Tzn. Gerber z okładkami z alu jest pancernym pewniakiem - duży, automat, dobra stal, waży w łapie. W tym Claymore zabrakło właśnei tego poczucia pancerności/trwałości.

crywar

Czy planują wersje aluminiową? Tylko pewnie wówczas cena x2.
Mimo wszystko podoba mi się :)

why so serious

RNL

Czemu ma na krawędzi okładki FN albo AL, zależy jak czytać, w kodzie Morse'a?

Edit: bo jakby było FL to bym widział- Ferdynand Lipski, względnie Księstwo Lichtensteinu ;)

Edit: z drugiej strony wyraźna przerwa  między kropką i kreską- Więc wtedy FTE lub ETL

,,Good luck, Mr. Gorsky"

Pozdrawiam wszystkich frustratów z pieczątką :*

Bies

The letters are FTE and they are a reference to the "Face Toward Enemy"

Ferdynand Lipski :rotfl:

kgrzesiek

@Bies to Presidio jest ze wspomaganiem jakimś? Bo tak patrzę dlaczego drucik w jednej omedze jest po skosie? Ma to tak być czy jest źle? Kombinowane coś było i jedna omega jest inna? Kołek leży prosto, ale jak omegi mają inną siłę nacisku z czasem będzie się nierównomiernie ścierać.

Co do Claymore widzę, że jest tam stop pin heksagonalny. Każda krawędź ma minimalnie inną wysokość. A to właśnie po to żeby niwelować BP. Luzujesz śrubkę, przekręcasz stop pin tak żeby nie było luzu i skręcasz. Klikanie od razu nie zbije pina na tyle żeby powstał BP, a z czasem się go przekręca i nadal jest ok.
Patent już dawno stosowany w AFO. Może i w Reflexie  ;-)

RNL

Cytat: Bies w 03-07-2021, 13:19:47

The letters are FTE and they are a reference to the "Face Toward Enemy"

Ferdynand Lipski :rotfl:

A, OK :)

Bo w żargonie wojskowym FTE to też " Failure To Eject" :)

,,Good luck, Mr. Gorsky"

Pozdrawiam wszystkich frustratów z pieczątką :*

kapfryd

Nawiązanie dość wyraźne, biorąc pod uwagę nazwę modelu ;)

M18A1 Claymore

"Wszelkie zbieractwo jest dobre dla kobiet i homoseksualistów" - Marian Paździoch

Najfman

Cytat: siweq w 03-07-2021, 11:53:01

Porządny Gerber 06 Auto ze s30v jedzie tego Claymore'a bez mydła. Tzn. Gerber z okładkami z alu jest pancernym pewniakiem - duży, automat, dobra stal, waży w łapie. W tym Claymore zabrakło właśnei tego poczucia pancerności/trwałości.

Gdzie temu pizdrykowi do Gerbera, to jest prawdziwy składany otwieracz do czołgów

A ten benchmade to taki automat jak większość z kershawow z serii launch widocznie. Nawet fajny

gribshift

Ten notch w połączeniu z combo wygląda moim zdaniem bardzo głupio. To jest wycięcie współpracujące z mechanizmem? Jeśli tak, to w innych automatach BM rozwiązali to sto razy estetyczniej.

To przy czole okładzin to kod morse'a? FSE?

Kto gorszy w dżudo,
ten krwawi dużo.

smutna_niespodzianka

Cytat: gribshift w 03-07-2021, 14:55:41

To przy czole okładzin to kod morse'a? FSE?

...się wątek cały czyta, to się odpowiedź ze trzy posty wyżej znajdzie ;)