Reklama

Uzupełnienie kuchni nożami 8/10/15mm

Zaczęty przez dropsek123, 04-07-2021, 22:00:02

dropsek123

Witajcie,
Kupiłem po poleceniu tutaj bardzo dobry japoński nóż JCK 210mm.
Do tego w TK Maxx wyhaczyłem KAI z serii moegi 120mm (chyba laminat)

Chciałem uzupełnić powiedzmy budżetowo resztę wielkości przydatnych w kuchni.
Myślałem kupić vicki bo też jestem ciekaw jak sobie radza. Ktoś ma doświadczenia odnośnie tych noży?:

1 Victorinox nóż kuchenny 5.2003.15 (15cm)

2 Victorinox nóż do warzyw czarny 6.7603 (8 cm)

3 Victorinox nóż do warzyw czarny 5.0703 (10 cm)


stępiony

A z ząbkowanymi od Victorinoxa miałeś styczność? Mam ten 8cm do warzyw w wersji z ząbkami i 11cm z zaokrąglonym czubkiem, czyli popularny pikutek, obu chętnie używam. Z gładkim ostrzem nie wiem jak się sprawują, sam przy okazji kiedyś nabędę dla sprawdzenia.


dropsek123

Nie miałem styczności. Ale zainwestowałem w kątowy system do ostrzenia więc celowałem w gładkie ostrze  :D

Dla testu mogę wziąć też jakiś jeden ząbek bo są bardzo tanie  :slini:

Ale mysallem dokupić te 3y wyżej , tylko nie wiem czy te serie są ok?

Mattia

Witam,
mam gładkiego Vicka "pikutka" od kilku lat. W kuchni radzi sobie dobrze tylko regularnie muszę go ostrzyć. Jak dla mnie ząbkowany jest lepszy bo wymaga rzadszego podostrzania.
Pozdrawiam


hubertus142008

Kup sobie trio od Campo z forum albo na allegro i będzie ok.


dropsek123

Zamówiłem te trzy  :D
Jaki kat najlepszy będzie do ostrzenia vicków? 20° na stronę? Czy coś poniżej?


manwe

#6

Ja bym dał 15. Ale sam robię lekki convex, i nie wiem jakie kąty bo ostrze z reki, ale raczej niższe niż oryginalne.

Edit:

Zawsze możesz naostrzyć na 15 i obserwować na ile ostrze jest stabilne. Jeśli jest wystarczająco, to ostrzyć na 15. Jeśli będzie za mało, to ostrzyć na 15 i kłaść micro bevel na 20. Jeśli dalej za delikatne, to ostrzyć na 20 i tyle   :P

Albo od razu opcja na 15 i micro bevel 20, będzie initowalo convex


SMF spam blocked by CleanTalk