Reklama

Ostrzałka do folderów i małych noży EDC obok Kazaka

Zaczęty przez Krzys, 07-10-2021, 08:57:35

Krzys

Cześć,

Szukam czegoś co będzie w miarę szybko ostrzyło BM940 z m390, fixeda z m390 oraz jakieś małe nożyki z gównolitu. Mam na stanie Kazaka UBR z diamentami, mam kostkę z Castoramy. Kostka jest szybka, fajna ale nie mam takiej wprawy jeszcze żeby nie porysować za bardzo tych fajniejszych noży.

Jest coś takiego czym bym nie zrobił za dużej krzywdy tym fajniejszym kozikom z m390? Raczej małe, przenośne i możliwie szybkie w gotowości do użycia i ostrzeniu.

BM 940-1@AS Skiper, BM710@AS Skiper Custom: Tartakus, Sulejknives, Mnicha, Kosiarz, Raptorartur, Templar

Raku

Cytat: tomi2000 w 6.11.2023, 11:06:58Hehe, dokładnie. Kto żonaty, ten w cyrku się nie śmieje ;)

kgrzesiek

Jak nie potrafisz z ręki popatrz na ostrzałki typu V z prętami diamentowymi lub diamentowymi i ceramicznymi.
Turn box np. Lub podobne. Jest wiele firm, wielkości, cen. Można coś wybrać. Niewielkie. Szybkie w użyciu.
Tylko pooglądaj jak ostrzyć. Istotne żeby nie "zrywać" czubka na okrągłym pręcie, bo zaokrągli się go. Trzeba ostrzyć powoli zwalniając przed końcem i pilnować żeby czubek nie spadł z pręta.

smutna_niespodzianka

Ten cudak wymusza kąt, jest przenośny a niejaki Kat na noże (znajdziesz jego wątek) bardzo sobie ją chwali
https://www.militaria.pl/work_sharp/ostrzalka_work_sharp_guided_field_09dx100_t_p48868.xml

Krzys

Cytat: smutna_niespodzianka w 07-10-2021, 11:27:02

Ten cudak wymusza kąt, jest przenośny a niejaki Kat na noże (znajdziesz jego wątek) bardzo sobie ją chwali
https://www.militaria.pl/work_sharp/ostrzalka_work_sharp_guided_field_09dx100_t_p48868.xml

Wątek poczytałem i kupiłem właśnie w kolbie - zobaczymy. Tylko dostawa po 12.10 dopiero. Dzięki!
BM 940-1@AS Skiper, BM710@AS Skiper Custom: Tartakus, Sulejknives, Mnicha, Kosiarz, Raptorartur, Templar

hubertus142008

A po co Ci przenośna? Masz noże z fajnej stali to nie lepiej mieć pod ręką strop z diamentem czy ceramiczny pręt? W zupełności wystarczy moim zdaniem. Po powrocie do domu kilka ruchów na kazaku i jak nowy. Przerabiałem wcześniej temat, mam w plecaku Fallknivena DC4, teraz zrobię mini strop i powinno się sprawdzić. W kuchni się sprawdza nadzwyczaj dobrze. Codziennie używany szef od Victorinoxa co 2 użycie idzie na kilka muśnięć po skórze i cały czas ładnie kroi pomidorki. :)

smutna_niespodzianka

@hubertus142008
czytanie ze zrozumieniem to trudna sztuka...
autor pisze że ma problem z utrzymaniem kąta a Ty mu DC4 i strop :?

hubertus142008

Cytat: smutna_niespodzianka w 07-10-2021, 21:10:05

@hubertus142008
czytanie ze zrozumieniem to trudna sztuka...
autor pisze że ma problem z utrzymaniem kąta a Ty mu DC4 i strop :?

Jak widać to Ty masz problem z czytaniem i językiem polskim(autor napisał;)), bo wyraźnie w drugim zdaniu podaję strop lub pręt ceramiczny, także Kolego uszczypliwości na bok.  Co ma tym niby popsuć? :)
Jak chce z ręki ostrzyć to niech kupi marketowy nóż i z pisakiem siedzi i ostrzy aż do skutku. Bez treningu nic nie zdziała. Ja odnoszę wrażenie, że te "guide'y" za wiele nie pomogą poza początkową fazą, może się mylę. ;
Ja problemów z ostrzeniem nie mam,  stąd taki zestaw w MOIM plecaku. Nawet jeśli nie utrzymam idealnie kąta to w domu Kazak pro w moment to poprawi.
Z resztą prawie każdy z nas ma zawsze więcej niż jeden nóż przy sobie. :P

smutna_niespodzianka

Ok, na języku polskim to i owszem mnie złapałeś (autor pisze :D) ale sam na logicznym myśleniu poległeś, no bo niby jak ceramiczny pręt kąt mu wymusi?
Co dalszej treści to ok, trening czyni mistrza. Sam zjebałem kt jednego kleszcza ucząc się na nim ostrzenia DC4

hubertus142008

Cytat: smutna_niespodzianka w 07-10-2021, 21:46:06

Ok, na języku polskim to i owszem mnie złapałeś (autor pisze :D) ale sam na logicznym myśleniu poległeś, no bo niby jak ceramiczny pręt kąt mu wymusi?
Co dalszej treści to ok, trening czyni mistrza. Sam zjebałem kt jednego kleszcza ucząc się na nim ostrzenia DC4

Nijak nie wymusi(chociaż te kieszonkowe pręty od lanskiego mają na początku tego "guide'a[nie wiem jak to po polsku nazwać], więc może i wymusi?). Wg mnie po chu** te wymuszania kątów. Ja na trianglu zaokrągliłem kilka czubków, dodatkowo na bank nie trzymałem kąta. Z resztą sama ostrzałka kąty miała różne na stronę.
Albo łapę wyćwiczy albo zostaje solidny sprzęt typu Kazak i pokrewne.
Prętem czy stropem nie zepsuje sobie KT, więc będzie to spoko opcja do szybkiego podostrzenia.
Z resztą sam się niebawem przekona, że kupił fajny gadżet, jeśli wprawy nie nabierze. :D

Bozar

Jeśli zaś ten fajny gadżet pomoże nabrać wprawy, potwierdzi tym swoją fajność.

Taki "ustalacz" kąta na początku ostrzałki może być pomocny.

Utrzymać w miarę jednakowy kąt podczas przeciągania noża po powierzchni ostrzałki to jedno, ale złapanie ponownie podobnego pochylenia po oderwaniu ostrza i przeniesieniu go z powrotem na początek też nie jest takie proste gdy się nie ma wyczucia. Rzekł bym nawet, że to początkowe ustalanie kąta tak, by był w miarę powtarzalny, jest trudniejsze.

Wyprofilowane "stopki" zmniejszają tą niedogodność i wpływają korzystnie na morale ostrzącej osoby.

Mam nadzieję, że autor wypowie się za jakiś czas, czy ostrzałka spełniła oczekiwania.

SMF spam blocked by CleanTalk