Reklama

Co zamiast Kazak UBR

Zaczęty przez Krzys, 30-11-2021, 13:25:31

Krzys

Cześć,

Mam Kazaka UBR z akcesoriami i różnymi diamentami. Wszystko jest fajnie poza tym, ze rozłożenie i ustawienie sprzętu i samo ostrzenie zajmuje sporo czasu. Za dużo. Do tego stopnia, ze częściej używam kostki z Casto niż Kazaka.

Naszła mnie myśl na sprzedanie tego i zakup ostrzalki mechanicznej typu Worksharp Ken Onion.

Ktoś ma? Może ktoś się przesiadał?

BM 940-1@AS Skiper, BM710@AS Skiper Custom: Tartakus, Sulejknives, Mnicha, Kosiarz, Raptorartur, Templar

mgmt

Ja mam. I nie używam. Moim zdaniem jest dramat, piłuje noże jak szalona. Zajechałem sobie w ten sposób kuchenniaka i więcej prób nie było. Być może przy odrobinie wprawy można na tym wyprowadzić piękną krawędź tnącą, ale ja po jednym użyciu powiedziałem pas. I kupiłem właśnie Kazaka UBR...

Zastanawiam się, czy nie odsprzedać tego Worksharpa. Ciągle się łudzę, że się przyda, ale po tym co zrobiłem z kuchenniakiem, nawet noży kuchennych na tym nie chcę ostrzyć.

Krzys

Cytat: mgmt w 30-11-2021, 17:23:23

Ja mam. I nie używam. Moim zdaniem jest dramat, piłuje noże jak szalona. Zajechałem sobie w ten sposób kuchenniaka i więcej prób nie było. Być może przy odrobinie wprawy można na tym wyprowadzić piękną krawędź tnącą, ale ja po jednym użyciu powiedziałem pas. I kupiłem właśnie Kazaka UBR...

Zastanawiam się, czy nie odsprzedać tego Worksharpa. Ciągle się łudzę, że się przyda, ale po tym co zrobiłem z kuchenniakiem, nawet noży kuchennych na tym nie chcę ostrzyć.

O kurde tego się nie spodziewałem..

---edit---
Trochę poczytałem i faktycznie nie jest tak super extra, ale czy źle? Wychodzi na to, że pasuje Kazaka i tak zostawić a tego do używania sporadycznego to się średnio kalkuluje chyba..

BM 940-1@AS Skiper, BM710@AS Skiper Custom: Tartakus, Sulejknives, Mnicha, Kosiarz, Raptorartur, Templar

Swirek89

Zostaw kazaka i zrób sobie stałe miejsce do ostrzenia (garaż, piwnica)

Instagram: @znozemprzezswiat
http://znozemprzezswiat.pl/

Krzys

A jakbym chciał szybko podostrzyc  i zachowywać przy tym kąt to na przykład Triangle?

hubertus142008

Cytat: Krzys w 30-11-2021, 20:55:59

A jakbym chciał szybko podostrzyc  i zachowywać przy tym kąt to na przykład Triangle?

Serio rozłożenie Kazaka trwa zbyt długo? Chyba jak wykręcisz wszystkie śruby...2min to przecież max, a jeśli ostrzenie trwa zbyt długo to może problem leży w doborze gradacji kamienia. :)
Żadna ostrzałka nie da Ci tak małego odchylenia jak system Kazak czy pokrewne. Kup triangla i się przekonasz jak szybko się z UBRem przeprosisz. Ja przerabiałem temat.
Używaj co jakiś czas stropu z pastą polerską i zaczniesz znacznie rzadziej ostrzyć noże.

Krzys

Dzięki za podpowiedzi. Kazak zostaje, nie ma co kombinować tym bardziej, że mam do niego kupę diamentów, U-adapter i jakieś inne akcesoria. Generalnie jestem z niego b. zadowolony.

Triangla nie chcę kupić zamiast tylko obok - do przywrócenia ostrości roboczej a nie do przerabiania KT na inny kąt czy też naprawy mini uszkodzeń KT.

Krzys

Sam sobie odpisze.

Kazak zostanie. Właśnie dziś doszła ostrzałka Spyderco Triangle. Trzeba się wprawić ale raczej się polubimy. Vicki fibroxy łatwo się podostrzyly do stanu golenia przedramienia.

vellkan

Cytat: Krzys w 02-12-2021, 11:02:20

Dzięki za podpowiedzi. Kazak zostaje, nie ma co kombinować tym bardziej, że mam do niego kupę diamentów, U-adapter i jakieś inne akcesoria. Generalnie jestem z niego b. zadowolony.

Triangla nie chcę kupić zamiast tylko obok - do przywrócenia ostrości roboczej a nie do przerabiania KT na inny kąt czy też naprawy mini uszkodzeń KT.

A z ciekawości - jakie masz do niego diamenty? Ja chciałem dokupić, ale chciałbym sprawdzone.

hubertus142008

Cytat: vellkan w 18-12-2021, 22:10:37

A z ciekawości - jakie masz do niego diamenty? Ja chciałem dokupić, ale chciałbym sprawdzone.

Bierz zestaw od @fenei . 240,400, 600 i ew.1000 styknie. Do tego strop i cieszysz się ostrością. :)

ZZM

Cytat: Krzys w 11-12-2021, 15:49:36

Sam sobie odpisze.
Kazak zostanie. Właśnie dziś doszła ostrzałka Spyderco Triangle. Trzeba się wprawić ale raczej się polubimy. Vicki fibroxy łatwo się podostrzyly do stanu golenia przedramienia.

Czy Triangle rozwiązał twój problem? Jakie masz zdanie po trzech latach?

Kazak Poland - wyprodukowano w Polsce.
5% rabat dla forumowiczów na wszystkie produkty ze strony kazak.com.pl
Aby otrzymać rabat w procesie zamawiania w oknie "Informacje dodatkowe" wpisz " 5% f.knives".

SMF spam blocked by CleanTalk