Reklama

Siekierka Kuźnia 0,6kg. Jaka stal, drewno?

Zaczęty przez Paszczak1, 17-01-2022, 00:51:25

Paszczak1

Witam.

Jako, że obiecałem sobie czas jakiś nie kupować noży (mam ich już trochę) i jestem konsekwentnym facetem (jak powiedziałem, że noża nie kupię, to nie kupię, żeby nie wiem co), nabyłem małą siekierkę. Wyrób Kuźni Sułkowice po dokładnym obejrzeniu wydał mi się znacznie lepiej wykończony od Juco.
Interesuje mnie tylko, jaki to rodzaj stali i zastosowane drewno. Danych na ten temat jest mało i są sprzeczne. Czy ktoś wie na pewno z czego Kuźnia robi swoje siekiery?
Naprawdę szukałem długo, ale nie dotarłem do tej tajemnej wiedzy. Nawet zdjęcia w necie różnią się od tej, jaka
do mnie przyszła.  Sprzedawcy korzystają ze zdjęć innego produktu i wypisują co im tam do głowy przyjdzie.

smutna_niespodzianka

melonmelon

Gatunek stali na siekiery byłbym ostrożny w tym.
Kuźnie przemysłowe, mające dostęp do dużych nacisków mogą robić cuda z zwykłych stali, gdzie zwykły kowal z hiper duper wyjebolitu czasem jednie zrobi taki se żeleziec.
Może ważniejsze są opinie użytkowników?
@hejtyniety słyszałeś o takim żelozie?

pozdro

Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

hejtyniety

Przede wszystkim w siekierach gospodarczych gatunek stali ma drugorzędne znaczenie, wręcz można powiedzieć, że zbyt dobra stał przy niektórych siekierach przeszkadza, bo dużo łatwiej usunąć wgniotke niż szczerbę. A tak naprawdę robotę robi odpowiednią geometria i masa.

Nie wiem jak w Sułkowicach, ale dużo kuźni używa stali C45. Wynika to głównie z faktu, że mają do niej dostęp na bieżąco, bo jest spoko na odkuwki do maszyn. Szczerze wątpię, żeby coś kombinowali w tym zakresie.

Paszczak1

Pisanie do producenta, w chwili gdy sam tej informacji nie podaje nie wydaje mi się wiarygodna.
Co mi napisze?
-Robimy z gó...na a nie stali  proszę pana, dziwimy się, w ogóle, że nabył pan nasz produkt a nie konkurencji?
Proces produkcji mi zdradzi?
Nie nabijam się, raczej mi smutno. Kiedyś dobra firma z dumą udostępniła by dokładny opis swojego produktu.
A co mi tam, napiszę do nich.

Z tm gatunkiem stali, to faktycznie nie do końca mi coś da. Tak sobie tylko pomyślałem, że skoro używają takich samych matryc (coś tam czytałem na ich stronach), kształt ten sam, hartują pewnie podobnie no to stal można by porównać.

Opinie oczywiście bardzo mile widziane (cały czas chodzi mi o porównanie do Juco a nie innych). Tylko proszę, nie
-Słaba, przy pierwszej furze drewna spadła z trzonka...

Jeszcze jedno: co to za wcięcie w licu widoczne na wszystkich zdjęciach siekier kuźni (ja go nie mam)? Czy to taka przemysłowo wykonana raciczka?

Mattia

Witam,
tak jak pisał @hejtyniety do zwykłych prac i dla przeciętnych użytkowników gatunek użytej stali ma drugorzędne znaczenie. To może być powodem, że producent nie pisze nic o użytej stali. Moim zdaniem najłatwiej jest zapytać producenta i gdybym miał taką potrzebę to nie wahałbym się ani sekundy.
Pozdrawiam

porcelanowy

Powitoł

Cytat: Paszczak1 w 17-01-2022, 11:25:48

Pisanie do producenta, w chwili gdy sam tej informacji nie podaje nie wydaje mi się wiarygodna.

Zostaje ci więc wysłanie żelaza na spektrometr.

Mam w domu wymieszane siekiery kuźnia/juco i większej różnicy w zachowaniu nie widać, a używane są różnie ;) Czasem niezbyt zgodnie z przeznaczeniem.
Juco robi z C45 i nie podejrzewam, że Kuźnia robi z czegoś znacząco innego.
Produkcja siekier w Kuźni to teraz margines. Czemu nie podają materiałów nie wiem.

Paszczak1

No i producent nie odpowiada, mimo, że obiecałem im, że nie planuję otwierać konkurencyjnej firmy.

Tak marudzę, bo jakoś lubię mieć świadomość co kupuję i posiadam. Nawet najtańsze foldery, które kupiłem lata temu, wiem z czego są zrobione. Nie boli mnie, że to na przykład 420-stka, żeby nie było. A z tą Kuźnią tak się uparłem, bo raz, że jakoś zniechęca mnie fakt kupowania wyrobów Juco w marketach, no i dwa, że mam śrubokręt Kuźni i cholera nie chce rdzewieć moim, że po sąsiedzku leżące narzędzia wiodących firm szlag trafił (w bagażniku w samochodzie). Liczyłem na lepszą jakość .

Mattia

Myślę, że obie firmy korzystają z tej samej stali. Co do kanałów sprzedaży Juco to sprzedają oni bezpośrednio, przez internet i poprzez różnego rodzaju hurtownie. W typowych marketach budowlanych nie widziałem ich produktów.
Może warto po prostu zadzwonić do Kuźni i dowiedzieć się w ten sposób o rodzaju stali.
Pozdrawiam

SMF spam blocked by CleanTalk