Reklama

Jaka Stal jest "najostrzejsza"?

Zaczęty przez KrzysiekLDZ, 31-01-2022, 22:19:07

KrzysiekLDZ

Witam,
w związku z poszukiwaniem przeze mnie nowego folderu, zastanawiam się oczywiście nad tym z jakiej stali on będzie - oczywiście głownia.
Aktualnie posiadam Opinela ze stali Sandvik 12C27, Kershawa z D2 i oczywiście, jak każdy z nas, Sanremu z 8Cr13MoV.
Wszystkie noże próbowałem ostrzyc rożnymi metodami - wodne kamienie, jakieś przypadkowe ostrzałki u znajomych itp.
W wyniku tego najostrzejszy pozostaje Opinel, a Sanremu i Kershaw na podobnym poziomie. Chociaż ostrość każdego jest zadowalająca, to chciałbym żeby mój nowy folder był mega ostry. Po przejrzeniu internetów i youtubow wywnioskowałem ze:
D2 nie będzie nigdy mega ostra bo jest stalą gruboziarnista. Według rożnych opinii powinienem się kierować w jakąś prawdziwa japońską stal damasceńską, która byłaby ostrzona na mniejszy kat niż europejskie tj jakieś 12-15° - ale takich folderów jest bardzo mało bądź S30V...
Noza używam do "miejskiego survivalu", wiec otwieranie listów, paczek, opakowań. Czasem w restauracji jak do steka dostane niezbyt ostry nóż, do krojenia sushi podczas jego robienia - tak ogólnie w kuchni. Także nie będę nim rąbał drewna na ognisko...
pozdrawiam

Blunio

To jest temat rzeka i udzielenie odpowiedzi jest w zasadzie niemożliwe. Poczytaj forum, to zrozumiesz co mam na myśli.
A co do stali, to kryterium podstawowym jest .... CENA. Ile jesteś w stanie przeznaczyć na swojego foldera ?

"Strzeżcie się >Greków<, nawet jak niosą dary"
Nigdy nie rezygnuj z realizacji przedsięwzięcia tylko dlatego, że wymaga ono czasu.
Czas i tak upłynie !
Cytat kolegi Rangy67: "wszystkiego mieć nie można bo życie jest pasmem wyborów...".

sp5it

KrzysiekLDZ

Zdaje sobie sprawę z tego że ten temat jest długi i niewyczerpany, ale nam czas... Oczywiście forum czytam po trochu i chłonę wiedzę.
Co do ceny myślę że jakiś 1000pln byłby właściwą ceną.
Co do ostrości jeszcze oczywiście ruszaj szkodzi na znaczenie, tj płaski, wklęsły itd i to też w sumie ważne będzie przed zakupem...

melonmelon

Były jakieś pajonki z Super Aogami....

pozdro

Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

Blunio

Cytat: KrzysiekLDZ w 31-01-2022, 22:54:08

Zdaje sobie sprawę z tego że ten temat jest długi i niewyczerpany, ale nam czas... Oczywiście forum czytam po trochu i chłonę wiedzę.
Co do ceny myślę że jakiś 1000pln byłby właściwą ceną.
Co do ostrości jeszcze oczywiście ruszaj szkodzi na znaczenie, tj płaski, wklęsły itd i to też w sumie ważne będzie przed zakupem...

za tauzena to możesz sobie pozwolić na przykład na Spyderco Paramilitary 2 z przyzwoitą stalą. O ile oczywiście odpowiada Ci specyficzny design tej marki. Ale ludzie chwalą że chlastacz nieprzeciętny.
https://noze-swiata.pl/skladane/3231-noz-spyderco-para-military-2-g10-camo-plain-s45vn-c81gpcmo2.html

Nigdy nie rezygnuj z realizacji przedsięwzięcia tylko dlatego, że wymaga ono czasu.
Czas i tak upłynie !
Cytat kolegi Rangy67: "wszystkiego mieć nie można bo życie jest pasmem wyborów...".

xsiek

Jeszcze taka mi myśl przyszła, że na kompromis się będziesz musiał mały zdecydować.
Folder, który się szybko otwiera, z blokada, będzie wygodniejszy do otwierania paczek itd.
Slip joint, z uwagi na prostszą konstrukcje, nazbiera mnie jedzenia w zakamarkach jeśli będziesz kroił stejka.

Wysłane z mojego IN2020 przy użyciu Tapatalka

Dominicus

Blunio

Czas i tak upłynie !

xsiek

Aaaa i jeszcze jak chcesz największego chlastacza to podgladnij sobie sandrin knives.
Tnie i tnie i tnie i się nie tępi;)

Wysłane z mojego IN2020 przy użyciu Tapatalka

Nudel

Mała podpowiedź: diamenty ;>
Nieważne jaka stal. Czy to gruboziarnista D2 czy super-fine Nitrobe77. Wszystkie da się naostrzyć do stanu golenia. To co nazwałeś najostrzejszym nożykiem w przypadku Opinela to nic innego jak geometria ostrza. Opinelek ma pełny, płaski szlif i cieniutkie ostrze dlatego tak dobrze tnie.

ordo

Przede wszystkim dobra geometria.
Wyostrzyć teoretycznie da się każdą, pytanie jak długo będzie trzymać taką krawędź.
Myślę, że byłbyś zadowolony z M2 / CPM M4. Z nierdzewnych spróbowałbym Magnacut.
Wszelkie CPM S30V, S35VN, S45VN, Elmaxy, M390 i reszta z tej rodziny będą lepsze niż D2, ale to jeszcze nie to.
CPM-M4 lepiej zagra z cienką kt i małym kątem.
Tak mi się wydaje przynajmniej ;)

Reality has a well known liberal bias

puchbeary

XHP w Cold Steelach wcześniejszych.

Świat jest za piękny, żeby marnować czas na cienkich leszczy
--------------------------------------------------
A psy i tak fajniejsze Marcinu...

Dominicus

melonmelon

Podoba mi się, że każdy wierzy, że stal Magnacut jest stalą drobnoziarnistą.
Pytanie tylko czy ma drobne ziarno?
Ktoś wie? Sprawdzał, poza reklamą twórcy?
Jakie to drobne ziarno?
Bo czasem 10 to za mało ....

pozdro

Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

dzyndzl

Panowie, polecacie stale, z których noże ciężko będzie naostrzyć w ten sposób:

Cytat

... różnymi metodami - wodne kamienie, jakieś przypadkowe ostrzałki u znajomych itp.

Te superhiperduper stale też się w końcu stepią i będzie klops.
Koledze proponuję najpierw naostrzyć sanremu do poziomu "mega ostry", następnie zrobić to samo z kershawem (da się ;) ).

..... ...

Ajron

Cytat: melonmelon w 31-01-2022, 22:56:48

Były jakieś pajonki z Super Aogami....

pozdro

Mam jednego Strecha z aogami, ale nie oddam bo są wyjebane. Długo nic i dalej S110V i może REX 121 ale jest dziwny i rdzewieje jak krzywo spojrzysz.

Ale może jednak warto nauczyć się jak najlepiej ostrzyć bo z D2 też można bardzo dużo wyciągnąć.

Nudel

Cytat: melonmelon w 01-02-2022, 17:29:42

Podoba mi się, że każdy wierzy, że stal Magnacut jest stalą drobnoziarnistą.
Pytanie tylko czy ma drobne ziarno?
Ktoś wie? Sprawdzał, poza reklamą twórcy?
Jakie to drobne ziarno?
Bo czasem 10 to za mało ....

pozdro

Według Larrina Thomas'a i zdjęć mikrostruktury to ziarno mieści się między 5,5-10 czyli dobrze?

KrzysiekLDZ

KrzysiekLDZ

Cytat: xsiek w 01-02-2022, 11:07:43

Aaaa i jeszcze jak chcesz największego chlastacza to podgladnij sobie sandrin knives.
Tnie i tnie i tnie i się nie tępi;)

Podaja HRC 71, musi byc piekielne twarde ale pewnie i trudne w pozniejszym ostrzeniu... Ale opcja ciekawa!

Cytat: Ajron w 01-02-2022, 18:52:55

Mam jednego Strecha z aogami, ale nie oddam bo są wyjebane. Długo nic i dalej S110V i może REX 121 ale jest dziwny i rdzewieje jak krzywo spojrzysz.
Ale może jednak warto nauczyć się jak najlepiej ostrzyć bo z D2 też można bardzo dużo wyciągnąć.

mysle ze moim nastepnym zakupem nie bedzie noz, tylko kolejna ostrzalka - tym razem chyba jakis diament...

SMF spam blocked by CleanTalk