Reklama

Jak rozpoznać podróbe leathermana

Zaczęty przez ZXT, 07-06-2022, 12:16:39

ZXT

Mam szybkie pytanie. Jak można rozpoznać podróbe multitoola leathermana i czy takowe w ogóle się zdarzają. Liczę na szybką odpowieć.
P.S. Jeżeli nie w tej kategorii napisałem to prośba do moderacji żeby przenieśli ten post tam gdzie trzeba

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

eta

Z podróbek to widziałem tread, czyli bransoletę. Miałem coś takiego w ręku, niska jakość widoczna na pierwszy rzut oka.

Marqo

Raptory podrobione z reguły nie mają blokady na nożu do pasów.
Multitoola podrobionego jeszcze nie widziałem.

Harry

Leathermany stopniowo tak schodzą z jakością, że niedługo staną się podróbą siebie.

meimieinazwisko

Cytat: Harry w 08-06-2022, 01:47:00

Leathermany stopniowo tak schodzą z jakością, że niedługo staną się podróbą siebie.

+1
Info o wpadkach można znaleźć u nas na forum.
Od spasowania i nierównych szlifach po nie schodzące się szczypce czy klekoczące ramiona kończąc.
Nie mniej jest serwis który jest wyznacznikiem (w mojej opinii) zajebiście działającego serwisu jaki bym chciał mieć w każdej firmie.
Dlatego uważam, że jak nie jesteś pewien to bym nie ryzykował. Szkoda kasy i nerwów w przyszłości.

ZXT

ok. A tak ogólnie to jak juz znajde legitny sklep to jaki model waszym zdaniem najbardziej jeszcze trzyma jakosc do ceny. Ktorego polecacie. No bo miałem (a w zasadzie chyba dalej gdzies tam mam ) model rev i nie bylem jakos szczegolnie zachwycony. Najwieksza wada jaka zauwazylem to przy cieciu drutow czesto  zdarzalo sie ze kombinerki sie zakleszczaly a przy probie rozchylenia ramiona sie od razu skladaly i trzeba bylo miec ze soba jakis noz albo chociaz kawalek drocika zeby wsadzic miedzy szczypce i rozchylic je podwazajac. Czy to normalne przy tego typu narzedziach czy to kwestia tego modelu.

MMJ

Cytat: ZXT w 08-06-2022, 17:26:01

ok. A tak ogólnie to jak juz znajde legitny sklep to jaki model waszym zdaniem najbardziej jeszcze trzyma jakosc do ceny. Ktorego polecacie. No bo miałem (a w zasadzie chyba dalej gdzies tam mam ) model rev i nie bylem jakos szczegolnie zachwycony. Najwieksza wada jaka zauwazylem to przy cieciu drutow czesto  zdarzalo sie ze kombinerki sie zakleszczaly a przy probie rozchylenia ramiona sie od razu skladaly i trzeba bylo miec ze soba jakis noz albo chociaz kawalek drocika zeby wsadzic miedzy szczypce i rozchylic je podwazajac. Czy to normalne przy tego typu narzedziach czy to kwestia tego modelu.

Ja bym polował na jakieś starsze modele sprzedawane tutaj na forum. Nawet te używane są często lepszej jakości niż nowe wypusty. Wcześniej czy później coś się trafi.

dzyndzl

Obserwuj allegro, olx, czasami uda się wyrwać rebara, czy wave-a w dobrej cenie.

..... ...

meimieinazwisko

No i pamiętaj, że nic nie zastąpi dedykowanych narzędzi !
Do cięcia "druta" polecamy tu Cobolty. Nie zawiodą. Natomiast tool to tak doraźnie :).
Jest wątek EDC tu na forum- zachęcam do lektury ale przestrzegam również bo bardzo wciąga i uszkadza budżet. Wiem po sobie  :rotfl:
A co do wyboru toola- rebar, później super tool 300 a z wygodnych to wave  ;)

Lisek777

Cytat: meimieinazwisko w 08-06-2022, 19:30:06

a z wygodnych to wave  ;)

Nie żartuj! Wave jest wygodny??? Naprawdę?

Zwłaszcza jak wewnętrzna część dłoni wchodzi między proste ramiona...  :rotfl:

maba

Dokładnie, koszmar projektowy.

Kilka razy tańszy skośny jest o niebo wygodniejszy. Nie szczypie, ramiona są szerzej rozstawione i szczypce chodzą leciutko w porównaniu do nowego Wave :D

meimieinazwisko

Dla mnie jest wygodniejszy niż rebar albo 300. Przynajmniej był bo zagubiłem przed pandemią :( i ostały się te dwa.
Dzięki Wam i wątkowi o EDC zamiast kupować nowego wkręciłem się w narzędzia i się zaczęło: Cobolty WERy a przez (dzięki) Vigo Knipexy Toptoole i Bahco  :shades:
Tool jest spoko jak jest mała prosta rzecz do zrobienia. Do pracy są narzędzia. Ale to moja opinia, ok.

Lisek777

A moja opinia jest taka, iż jako naście lat temu zaczynający przygodę z toolami i zafascynowany Leathermanem  (chyba pierwszy w 2004/05) i przerabiający większość modeli ówczesnych i obecnych (dla zasady i aby mieć cokolwiek do powiedzenia w tej materii) uważam, że nie ma bardziej ergonomicznego i przyjaznego dla dłoni toola niż Victorinox SPIRIT. Profilowanie ramion i nierdzewność stawia Spirita faktycznie w roli DUCHA...

Kiedyś z @maba drwilśmy z tego modelu, że to błyskotka dla szafiarek... Pamiętasz Marek?  :)

Tego pierwszego z tamtego okresu mam do tej pory ( ponad 10 lat). Zmieniło się tylko to, że dokupiłem kolejne dwa... ;)

Leathermany także mam ale sobie śpią.

A do wszelkich innych prac są dedykowane narzędzie, które obecnie kupimy w bardzo dobrej jakości w całym zestawie za cenę toola...

Harry

Teraz Duchy wychodzą z klipsami, więc jest łatwiej, ale błyszczą jak psu jajca i z gwarancją znacznie gorzej niż w przypadku LM.
Takie offtopowe pytanie - @Lisek777  jaki model Spirita polecasz jako zamiennik dla LM TTi?

Lisek777

@Harry - jasna sprawa z tą gwarancją ale nie przesadzajmy. Tool to narzędzie ale nie hardcorowe. LM obecnie ograniczył gwarancję w związku z hurtowymi wymianami... ;)  Klips fajny jak nosisz w spodniach.

W domu zawsze pod ręką leży zwykły z gładkim ostrzem jak w scyzorykach - 3.0224L. W aucie oraz szufladzie biurka w robocie mam wersję z fajką i bitami. Ostrze gładkie i ząbkowane. Np: 30238.

Gdyby wyszła wersja Ducha z tytanową rękojeścią jak w LM TTi to byłoby doskonale.

kopeć

No i jak tu się nie zgodzić? :) Sam mam dwa "Spirity' - jeden sobie po prostu leży. Leathermany dawno już odpuściłem. Mam jeszcze dwa chińce, też dają radę,

maba

Cytat: Lisek777 w 09-06-2022, 21:56:36

Kiedyś z @maba drwilśmy z tego modelu, że to błyskotka dla szafiarek... Pamiętasz Marek?  :)

W sumie jest, co mu nie przeszkadza być świetnym narzędziem :D

Ja sprzedałem, bo taki ładny szwajcarski, że szkoda było używać. A LM to nie szkoda użyć jako młotka czy popsuć, przynajmniej te kiedyś kupione, bo teraz ceny absurdalne.

lajosur

Wszystkie fałszywe bransoletki sprzedawane w serwisie eBay w cenie od 40 do 50 USD są reklamowane jako ,,Bransoletka ze stali nierdzewnej z wieloma narzędziami na kemping na świeżym powietrzu", nie wspominają o nazwie Leatherman, więc już wiesz, że jest to kopia lub replika oryginału.

SMF spam blocked by CleanTalk