Reklama

Mactronic Black Eye Mini - zatarty gwint

Zaczęty przez verel, 03-08-2022, 20:47:52

verel

Cześć!

Mam problem z Balck Eye Mini Mactronica. Zatarł się (na amen) gwint od pojemnika na baterie. Próbowałem WD40, rozwiązań siłowych z użyciem dwóch par kombinerek, a także mailowania do serwisów maca i specshopu (tu zero pretensji, bo latarka jest po gwarancji). Macie jakieś pomysły?

Z góry dzięki i pozdrawiam!

muunek

jak już nic nie pomaga, to może lekkie ogrzanie (tak do 60stC) by coś dało, ewentualnie odwrotnie - porządnie wymrozić.
Najprawdopodobniej wkleił Ci się o-ring uszczelniający i dlatego opory a do tego chyba amelinium..
Przy rozkręcaniu na dwa elementy dobrze jest nawinąć miękką gumę, choćby nawet "recepturkę" albo coś podobnego - metalu nie uszkodzisz, a guma lepiej "łapie" rozkręcane elementy i trochę pomaga..

Blunio

Cytat: muunek w 03-08-2022, 23:28:12

jak już nic nie pomaga, to może lekkie ogrzanie (tak do 60stC) by coś dało, ewentualnie odwrotnie - porządnie wymrozić.

Jeszcze lepiej jedną część rozgrzać w gotującej się wodzie a drugą ( wewnętrzną) wsadzić go lodu i próbować  :dodge: :dodge:

"Strzeżcie się >Greków<, nawet jak niosą dary"
Nigdy nie rezygnuj z realizacji przedsięwzięcia tylko dlatego, że wymaga ono czasu.
Czas i tak upłynie !
Cytat kolegi Rangy67: "wszystkiego mieć nie można bo życie jest pasmem wyborów...".

banax

Spróbuj rozkręcić z drugiej strony, od reflektora, powinno się dać. Niewykluczone , że rozlała Ci się bateria i na gwincie wytworzył się syf. Gdyby się udało, to zalej jakimś penetratorem i od czasu do czasu próbuj rozkręcić.

Ew. znajdź nową latarkę, nie koniecznie tej samej firmy, ja mam takie sobie doświadczenia więc ... .

verel

Mrożenie i zagotowanie nie dało nic, poza tym, że klej łączący diodę LED z łezką ochronną skruszył się. Od strony diody nie bardzo wiem, jak wyjąć segment z diodą, obstawiam, że to jest na stałe wmontowane. Zostaje jeszcze wizyta u ślusarza. Na tym etapie, to już i taka zabawa raczej :)

Dzięki wszystkim za sugestie, jak coś się powiedzie, dam znać!

muunek

Cytat: banax w 04-08-2022, 07:51:40

znajdź nową latarkę, nie koniecznie tej samej firmy, ja mam takie sobie doświadczenia więc ... .

Potwierdzam - jeśli jakość znacząco się nie poprawiła w ciagu dekady, to moje są podobne..

Swatch

Szczypce Morsa i szmata może pomogą?

verel

Cytat: swatch w 04-08-2022, 19:09:36

Szczypce Morsa i szmata może pomogą?

Niestety. Zostają szczypce i imadło ewentualnie...
Cytat: muunek w 04-08-2022, 18:41:39

Potwierdzam - jeśli jakość znacząco się nie poprawiła w ciagu dekady, to moje są podobne..

Czyli problemy z jakością tego konkretnego producenta, to żadna nowość? Hmm.... ;-)

SMF spam blocked by CleanTalk