Reklama

Które japońskie santoku do 300 zł

Zaczęty przez sloniu_21, 07-09-2022, 16:31:58

sloniu_21

Witam wszystkich nożomaniaków.
Poszukuję dla siebie pierwszego japońca. Do tej pory używałem różnych noży - od tanich marketowych z blachy do Vicka w Fibroksie i teraz szukam czegoś lepszego.

- Do czego będzie używany nowy nóż?
Zastosowanie w kuchni domowej - często małe warzywa, owoce i mięso (marchew, cebula, por, jabłka, ziemniaki, pomidory) , pieczywo, rzadziej większe warzywa (kapusta, cukinia).

- Jaki kształt i jaką długość ostrza preferujesz?
Santoku, długość ostrza 16-17 cm

- Preferujesz szerokie czy wąskie ostrza?
Jak santoku to szerokie.

- Z jakiej stali ma być wykonane ostrze: nierdzewnej czy może węglowej / narzędziowej?
Węglowej, która nie będzie łapała rudej od samego patrzenia. Ale dobra nierdzewka (ok. 59 HRC) też może być.

- Nóż ma być zbalansowany na ostrze czy rękojeść?
Nie mam pojęcia. Jeżeli to ułatwi odpowiedź, to używam chwytu pinch grip (https://notacookblog.files.wordpress.com/2012/03/image-12.jpg).

- Jaki kształt rękojeści preferujesz?
Tradycyjna japońska rękojeść Wa. Preferuję okrągłą bez kantów, ale może też być oktagonalna. Trochę się obawiam, że te kanty mogą uwierać w dłoń.

- Z jakiego materiału ma być wykonana rękojeść?
Prędzej coś odpornego na wodę, ale nie polipropylen. Drewno pakka lub jakieś inne, które nie będzie piło wody.

- W jaki sposób ostrzysz noże? Jakiego systemu ostrzącego obecnie używasz?
Tylko Spyderco Triangle + 2 podstawowe kamienie (medium i fine). Mogę dokupić kamień ultra fine. Nie będę się uczył ostrzenia na kamieniach wodnych.

- Jaka sumę pieniędzy chcesz przeznaczyć na zakup noża?
Maksymalnie 300 zł.

- Które z poniższych kryteriów jest dla ciebie najważniejsze, a które najmniej (uporządkuj)?
Właściwości tnące, łatwość ostrzenia, trzymanie ostrości, ergonomia rękojeści, odporność na uszkodzenia, odporność na korozję, staranność wykonania.

Znalazłem trzy noże, które odpowiadają mi właściwościami i ceną, ale może doradzicie coś innego?

Pierwszy od Satake 15 cm: rdzewny (stal SK-5), trzeba po użyciu umyć i wytrzeć do sucha, trzeba jakoś zakonserwować rękojeść z magnoli, ale dłużej trzyma ostrość (62 ±1 HRC), podobno łatwiej się ostrzy od VG-10, tańszy. Grubość klingi 1,8 mm.
https://japonskienoze.pl/satake-yoshimitsu-nóż-santoku-15cm.html

Drugi od Satake 17 cm: ta sama stal, ale grubość klingi 2,3 mm. Nie będzie to łupało warzyw? Ta grubość bardziej pasuje na małą debe.
https://japonskienoze.pl/satake-yoshimitsu-nóż-santoku-17cm.html

Tojiro DP3, wersja ekonomiczna: bardziej odporny na rudą, rękojeść typu europejskiego i bardziej odporna na wodę niż drewno, niby nieco krócej trzyma ostrość (60 ± 1 HRC), ale chyba bym tego nawet nie zauważył, VG-10 nieco trudniej się ostrzy, sporo droższy.
https://sushi-shop.pl/tojiro-dp-3-nóż-santoku-170-p-92.html

Mogę zamówić coś z USA lub Japonii, ale jak doliczą mi cło i VAT to mogę się nie zmieścić w budżecie.  :mad:

Z góry dziękuję za wszelkie pomocne odpowiedzi.


banax

Cytat: sloniu_21 w 07-09-2022, 16:31:58

Witam wszystkich nożomaniaków.
Poszukuję dla siebie pierwszego japońca. Do tej pory używałem różnych noży - od tanich marketowych z blachy do Vicka w Fibroksie i teraz szukam czegoś lepszego.

- Do czego będzie używany nowy nóż?
Zastosowanie w kuchni domowej - często małe warzywa, owoce i mięso (marchew, cebula, por, jabłka, ziemniaki, pomidory) , pieczywo, rzadziej większe warzywa (kapusta, cukinia).

- Jaki kształt i jaką długość ostrza preferujesz?
Santoku, długość ostrza 16-17 cm

- Preferujesz szerokie czy wąskie ostrza?
Jak santoku to szerokie.

- Z jakiej stali ma być wykonane ostrze: nierdzewnej czy może węglowej / narzędziowej?
Węglowej, która nie będzie łapała rudej od samego patrzenia. Ale dobra nierdzewka (ok. 59 HRC) też może być.

- Nóż ma być zbalansowany na ostrze czy rękojeść?
Nie mam pojęcia. Jeżeli to ułatwi odpowiedź, to używam chwytu pinch grip (https://notacookblog.files.wordpress.com/2012/03/image-12.jpg).

- Jaki kształt rękojeści preferujesz?
Tradycyjna japońska rękojeść Wa. Preferuję okrągłą bez kantów, ale może też być oktagonalna. Trochę się obawiam, że te kanty mogą uwierać w dłoń.

- Z jakiego materiału ma być wykonana rękojeść?
Prędzej coś odpornego na wodę, ale nie polipropylen. Drewno pakka lub jakieś inne, które nie będzie piło wody.

- W jaki sposób ostrzysz noże? Jakiego systemu ostrzącego obecnie używasz?
Tylko Spyderco Triangle + 2 podstawowe kamienie (medium i fine). Mogę dokupić kamień ultra fine. Nie będę się uczył ostrzenia na kamieniach wodnych.

- Jaka sumę pieniędzy chcesz przeznaczyć na zakup noża?
Maksymalnie 300 zł.

- Które z poniższych kryteriów jest dla ciebie najważniejsze, a które najmniej (uporządkuj)?
Właściwości tnące, łatwość ostrzenia, trzymanie ostrości, ergonomia rękojeści, odporność na uszkodzenia, odporność na korozję, staranność wykonania.

Znalazłem trzy noże, które odpowiadają mi właściwościami i ceną, ale może doradzicie coś innego?

Pierwszy od Satake 15 cm: rdzewny (stal SK-5), trzeba po użyciu umyć i wytrzeć do sucha, trzeba jakoś zakonserwować rękojeść z magnoli, ale dłużej trzyma ostrość (62 ±1 HRC), podobno łatwiej się ostrzy od VG-10, tańszy. Grubość klingi 1,8 mm.
https://japonskienoze.pl/satake-yoshimitsu-nóż-santoku-15cm.html

Drugi od Satake 17 cm: ta sama stal, ale grubość klingi 2,3 mm. Nie będzie to łupało warzyw? Ta grubość bardziej pasuje na małą debe.
https://japonskienoze.pl/satake-yoshimitsu-nóż-santoku-17cm.html

Tojiro DP3, wersja ekonomiczna: bardziej odporny na rudą, rękojeść typu europejskiego i bardziej odporna na wodę niż drewno, niby nieco krócej trzyma ostrość (60 ± 1 HRC), ale chyba bym tego nawet nie zauważył, VG-10 nieco trudniej się ostrzy, sporo droższy.
https://sushi-shop.pl/tojiro-dp-3-nóż-santoku-170-p-92.html

Mogę zamówić coś z USA lub Japonii, ale jak doliczą mi cło i VAT to mogę się nie zmieścić w budżecie.  :mad:

Z góry dziękuję za wszelkie pomocne odpowiedzi.

Bardzo zbliżony parametrami do Twojej trzeciej propozycji jest ten  https://centrumnozy.pl/pl/p/Tojiro-A-1-Noz-Santoku-17-cm/1863
Jeśli wpiszesz kod rezzer to masz jeszcze -5% i wysyłkę free.

sloniu_21

Tojiro A1 to jest praktycznie DP3 tylko z inną rękojeścią. DP3 jest full tang, a A1 niepełny - dlatego tylko 2 nity. Rozważałem już A1, ale zdecydowałem się na serię DP3.

Czy będą jakieś problemy z ostrzeniem kanapki VG-10 na trianglu? Do tej pory ostrzyłem tylko nierdzewki i Opinela węglowego. Przyznam, że kusi mnie ten Satake z SK-5, tylko nie wiem jak i czym zaimpregnować rękojeść z magnoli i czy w ogóle to drewno wymaga impregnacji. O ostrze umiem zadbać i do noża nie dopuszczę innych członków rodziny.


bfxXx

Cytat: sloniu_21 w 07-09-2022, 17:52:55

Tojiro A1 to jest praktycznie DP3 tylko z inną rękojeścią. DP3 jest full tang, a A1 niepełny - dlatego tylko 2 nity. Rozważałem już A1, ale zdecydowałem się na serię DP3.

Czy będą jakieś problemy z ostrzeniem kanapki VG-10 na trianglu? Do tej pory ostrzyłem tylko nierdzewki i Opinela węglowego. Przyznam, że kusi mnie ten Satake z SK-5, tylko nie wiem jak i czym zaimpregnować rękojeść z magnoli i czy w ogóle to drewno wymaga impregnacji. O ostrze umiem zadbać i do noża nie dopuszczę innych członków rodziny.

Satake odpuść - nie warto.
Toijiro to dobry wybór.


sloniu_21

@bfxXx
A co konkretnie jest nie tak z tym Satake? Geometria ostrza, obróbka stali czy jakiś inny powód?


bfxXx


Motorhead5

Mam tego Tojiro DP3 i za te pieniądze to jest fajny nóż.


KarKar

Cytat: bfxXx w 07-09-2022, 19:55:56

Geometria siekiery

Muszę się nie zgodzić, tzn. na pewno są lepsze ale nie za te cenę, a całkiem dobrze separuje i to mowie porównując do jednego z fajniejszych gyuto (dla jasności, to gyuto jest sporo lepsze ale wiadomo, że to nie ten pułap jakości i wysublimowania). 2.3 mm też nie jest grubo jakoś. Może tyle że naostrzylem go na trochę mniejszy kat niż fabryka

No i ja lubię te stal, o wiele mniej reaktywna niż shiro2 a łatwo się ostrzy, przyzwoicie trzyma i jest całkiem agresywna


sloniu_21

A warto dopłacać do Tojiro DP3 (269 zł) zamiast brać A1 za 219 zł? Ostrze to samo tylko tang dłuższy i nieco większa waga.


banax

Cytat: sloniu_21 w 09-09-2022, 07:03:57

A warto dopłacać do Tojiro DP3 (269 zł) zamiast brać A1 za 219 zł? Ostrze to samo tylko tang dłuższy i nieco większa waga.

W opcji jaką Ci podałem A1 208 pln ;).

bfxXx

Cytat: sloniu_21 w 09-09-2022, 07:03:57

A warto dopłacać do Tojiro DP3 (269 zł) zamiast brać A1 za 219 zł? Ostrze to samo tylko tang dłuższy i nieco większa waga.

Gdzie jest Santoku dp3 za 269?


sloniu_21

Cytat: bfxXx w 09-09-2022, 16:21:16

Gdzie jest Santoku dp3 za 269?

To DP3 economic z tańszą rączka z trocin i żywicy (tzw. eco wood :D)
https://sushi-shop.pl/tojiro-dp-3-noz-santoku-170-p-92.html

Ty pewnie masz na myśli tę wersję premium.
https://ostry-sklep.pl/noz-santoku-17cm-tojiro-dp3-36556

125 g vs 175 g


sloniu_21

Cytat: banax w 07-09-2022, 16:56:13

Bardzo zbliżony parametrami do Twojej trzeciej propozycji jest ten  https://centrumnozy.pl/pl/p/Tojiro-A-1-Noz-Santoku-17-cm/1863
Jeśli wpiszesz kod rezzer to masz jeszcze -5% i wysyłkę free.

Zamówiona wersja A1 za 208,05 zł.
Pięknie dziękuję za kod rabatowy.


banax

Cytat: sloniu_21 w 10-09-2022, 20:40:14

Zamówiona wersja A1 za 208,05 zł.
Pięknie dziękuję za kod rabatowy.

Proszę bardzo :).

baca350

niech wasze palce będą z wami!!

Nikonofune

Tojiro Santoku DP A1 to duży błąd.
Gdy przerzucałem się z noży niemieckich na japończyki też od niego zacząłem. A potem to już było z górki... :P

P.S. Zajefajne noże.

pozdro

Star Wars The Old Republic, Serwer: Red Eclipse, Nikonofune, Sith Sorcerer

banax

Cytat: Nikonofune w 08-12-2022, 23:56:15

Tojiro Santoku DP A1 to duży błąd.
Gdy przerzucałem się z noży niemieckich na japończyki też od niego zacząłem.
pozdro

Możesz rozwinąć i uzasadnić?

Nikonofune

Cytat: banax w 09-12-2022, 08:19:46

Możesz rozwinąć i uzasadnić?

Chodzi o to, że w porównaniu do europejskich noży te żyletki od Tojiro uzależniają i jak kupisz nawet najtańszego to szybko chce się więcej i więcej ( a portfel chudnie i chudnie) :)
Star Wars The Old Republic, Serwer: Red Eclipse, Nikonofune, Sith Sorcerer

banax

Cytat: Nikonofune w 09-12-2022, 09:22:49

Chodzi o to, że w porównaniu do europejskich noży te żyletki od Tojiro uzależniają i jak kupisz nawet najtańszego to szybko chce się więcej i więcej ( a portfel chudnie i chudnie) :)

Dzięki, ten kierunek rozumiem :).

kali

Cytat: Nikonofune w 09-12-2022, 09:22:49

Chodzi o to, że w porównaniu do europejskich noży te żyletki od Tojiro uzależniają i jak kupisz nawet najtańszego to szybko chce się więcej i więcej ( a portfel chudnie i chudnie) :)

:rotfl:
A ja kupiłem dwa najprostsze Tojiro kilka lat temu za drobne pieniądze i od tego czasu w ogóle nie myślę o zakupie innych kuchenniaków.

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

SMF spam blocked by CleanTalk