Reklama

Detent "szura"

Zaczęty przez Mikas, 24-01-2023, 22:01:24

Mikas

Hej. Nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Każdy nóż na łożyskach który miałem w ręce tak jakby szura detentem. Niby głownia płynnie się otwiera i opada ale słychać wyraźnie szuranie. Po odsunięciu palcem blokady klinga lata cichutko. Czy to normalne? Czy coś mogę z tym zrobić? Smarowanie niewiele pomaga. Noże w jakich to zauważyłem to dwa civivi, dwa Kizery i jeden noname tytanowy. Chciałbym coś z tym zrobić bo odbiera to radochę z klikania.

Harry

Jeśli masz nóż do klikania i "szuranie" kulki odbiera Ci tego radość, to znajdź taki model i egzemplarz, który tego nie robi lub robi najmniej.

A jak masz nóż do używania, to olej to. Nasmaruj i zaakceptuj, bo praktycznie każdy mniej lub bardziej "szura".

Oczywiście możesz rozkręcić całość, wypolerować powierzchnię głowni, po której sunie kulka. Pewnie możesz też nieco potrzeć samą kulkę ryzykując, że będzie potem słabo trzymała głownię w pozycji złożonej. Ale po co to wszystko?
Używaj, klikaj, odpuść i polub to tarcie. Przynajmniej ja tak zrobiłem.

Mikas

Oooo trochę mnie zmartwiłeś. Myślałem, że będzie na to jakiś pro tip. Czy nóże takie jak CR czy Hermany też tak robią? Spróbuję dziś coś tam przypolerować i się zobaczy. Czy balistol wystarczy jako smarowidło? Czy szukać nano specyfików?

Mattia

Witam,
najlepiej używać noża. Jeśli ma być tylko do klikania to chyba masz problem.
Pozdrawiam

Mikas

Cytat: Mattia w 25-01-2023, 11:13:29

Witam,
najlepiej używać noża. Jeśli ma być tylko do klikania to chyba masz problem.
Pozdrawiam

Gdy w samochodzie coś chuczy w kole to też można jechać, ale warto sprawdzić co to i czy da się coś z tym zrobić. Może to łożysko, może klocki się skończyły, może opona głośna, a może tylko kamyk w zacisku. No ale samochód jest do jeżdżenia, a nie zastanawiania się czy wszystko gra. Czy chcąc utrzymać auto w bardzo dobrym stanie mam jakiś problem?
Taka analogia mi się nasunęła do posiadania/użytkowania przedmiotów i jednoczesnego dbania o nie
Również pozdrawiam

Mattia

@Mikas - jeśli noże na gwarancji to możesz próbować reklamować. Jak pisał @Harry w tych konstrukcjach tak już bywa. Tak więc musisz zdecydować czy bardziej zależy Tobie na używaniu czy na klikaniu. W samochodzie to trochę inna historia, z założenia nie ma być dziwnych odgłosów.
Pozdrawiam

Maciek8317516

Ogólnie mam trochę liner locków i w każdym występuje słyszalne szuranie i jest to niezależne od ceny noża. Czasem mniejsze a czasem większe, ale po pewnym czasie mechanizm się wyrabia i mniej go słychać. Jak chcesz nóż w którym szuranie jest wyjątkowo małe to kup jakiegoś Civivi z button lockiem lub Benchmade z axisem. Osobiście z tych dwóch blokad wolę buttona. Akurat mam Civivi Conspiratora oraz Cogenta i muszę przyznać, że mechaniką przewyższają każdego liner locka jakiego miałem w ręce i dodatkowo łatwiej się taki nóż składa.

palpatine

Mam detenty stalowe i ceramiczne. CL i frejmy. Przy normalnym otwieraniu, nawet wolnym nic nie słyszę, dopiero zapadanie blokady. Aż sprawdziłem przy uchu. Jednego kozika praktycznie nie słychać, inne bardzo minimalnie. Żebym słyszał to otwierając w ręku musiałbym mieć słuch nietoperza chyba.
Noże normalnie używane, na podkładkach, podkładek też nie słychać. Prawidłowo skręcone, bez luzów, z minimalną ilością jakiegoś nano lub vickowego olejku do scyzoryków, rodzaj mazidła nie ma tutaj znaczenia. Za to chyba ma znaczenie używanie i nie przejmowanie się. Możliwe, że o tzw dotarcie chodzi choć niektóre noże mam od nowości i też nie było słyszalnego szurania.

horzuff

Jakiś dźwięk będzie słychać, bo jednak kulka dosłownie szura po głowni. Jak się wyrobi ścieżka od kulki albo będzie wypolerowana powierzchnia, to będzie to mniej zauważalne, ale jakiś dźwięk będzie, nie da się zupełnie zlikwidować tarcia statycznej kulki o płaszczyznę głowni.

Ale to samo tyczy się praktycznie każdej blokady, o ile jej aktywnie nie trzymasz odciągniętej od głowni podczas otwierania, jak to można zrobić np. w button locku, axisie czy nawet back locku.

Mikas

Już chyba zaczyna łapać o co chodzi. Ten chińczyk ze zdjęcia najgłośniej szura. Jak widać  ta część głowni bez szlifu ma satynę podłużną. Pod okładkami jest tak samo więc detent szoruje po satynie która jest wyczuwalna pod paznokciem. W tej sytuacji nie może być mowy o płynności. Chyba spróbuję go rozebrać i zrobić polerkę pod bieżnie detentu

Jasiek

To wielki i ciężki nóż. W moim egzemplarzu frame mocno naciska, żeby detent trzymał. Istotnie - nieco 'szura', ale nie mam wrażenia, że to patologiczne.

duże rękojeści mają wielkie zalety; małe też mają niemałe...

złomiarz59

Ja swój folder rozebrałem , przepolerowałem pastą Autosol powierzchnie trące , łożysk nie ruszaj , umyj tylko z fabrycznego smaru.
Następnie posmaruj (dobrą oliwką) np. xg momentum , olej victorinoxa i wkręć wszystkie śrubki na lekki - niebieski klej do gwintów.
Ot i cała robota , na pewno nóż będzie klikał lepiej.

Mikas

Po przepolerowaniu bieżni jest sporo lepiej

SMF spam blocked by CleanTalk