Reklama

Jak to jest naprawdę z tym Bugout-em

Zaczęty przez Sorensenn, 27-01-2023, 21:13:17

Sorensenn

Cześć wszystkim od jakiegoś czasu przymierzam się kupić osławionego a nawet żec  można legendarnego Benchmade Bugouta lub jego mniejszą wersje ,,MINI,,i albo ,,Mini Griptiliana? Czytając masę opinij na temat Bugouta mogę jako laik nożowy stwierdzić że dużo osób narzeka na ten model, że jakość wykonania słaba ,że po krótkim używaniu luzuje się głownia ,że ostrze słabo wyglada i ogólnie jest to drogi nóż a pozostawia wiele do życzenia i za takie pieniądze powinno się od takiej firmy wymagać więcej.Dużo ludzi pisało że jak dostało nóż po otwarciu pudełka i wzięciu do ręki wyglądał jak ,, podróbka,, a kupiony był w znanym sklepie który jest dystrybutorem marki Benchmade na Polskę. Dużo czytałem że lepiej kupić wersje ,,MINI,, podobno jest lepiej wykonana i wyglada znacznie lepiej jak jego większy brat. A w ogóle to najlepiej kupić Mini Griptiliana ( o którym nie mam totalnie pojęcia ) choć podejrzewam że to całkowicie dwa inne noże. Proszę jak ktoś miał do czynienia z w/w modelami i potrafi podpowiedzieć będę zobowiązany. Trochę się obawiam wydać na Bugouta prawie osiem stówek i dostać ... no właśnie nawet nie wiem co dostanę ;) Bardzo dziękuje za wszystkie podpowiedzi. Chciałem dodać że mam dość duże dłonie ( rozmiar 11) i pytanie czy którykolwiek z wymienionych modeli na da się dla mnie ;) do używania w mieście i czasami na wypady poza miasto.
Pozdrawiam

smutna_niespodzianka

Też mam duże łapę a Boguś mi pasuje, to naprawdę fajny nóż.
Poczytaj wątek https://forum.knives.pl/index.php/topic,192081.0.html zobacz co Tomek z nim wyprawiał a potem możesz zamknąć ten wątek.
Jak masz ig to popatrz też
https://instagram.com/esseferr?igshid=YmMyMTA2M2Y=
i zastanów się dlaczego @zespół_kolba.pl go tam obserwuje :D

Jakubos88

Stary, o Bogusiu to już tu na forum jest chyba napisane wszystko co można. Dla mnie nie ma lepszego edc

Sorensenn

Bardzo dziękuje poczytam i się ustosunkuje oraz podejmę decyzje ;)

Emu

Zamów 535 i Gripa, weź w łapy i sam oceń co ci pasuje bardziej. Najwyżej zwrócisz.

Blunio

Cytat: Emu w 27-01-2023, 22:32:07

Zamów 535 i Gripa, weź w łapy i sam oceń co ci pasuje bardziej. Najwyżej zwrócisz.

Dokładnie .... albo się zagadaj z właścicielem konkretnego noża żeby dał Tobie go potrzymać, albo rzeczywiście kup w sprzedaży wysyłkowej to najwyżej zwrócisz jak Ci nie podejdzie. Boguś budzi skrajne emocje i bardzo zróżnicowane, więc jak nie pomacasz to się nie przekonasz.  ;>

"Strzeżcie się >Greków<, nawet jak niosą dary"
Nigdy nie rezygnuj z realizacji przedsięwzięcia tylko dlatego, że wymaga ono czasu.
Czas i tak upłynie !
Cytat kolegi Rangy67: "wszystkiego mieć nie można bo życie jest pasmem wyborów...".

drazel

Weź go gdzieś pomacaj, zanim wyłożysz 7 stów na tego plasticzaka.

porcelanowy

Powitoł
Fajna opcja gdy był  za 450zet. Dokupiłem za niecałe 100zet podkładki i alu okładki, i najlepsze dla mnie edc ever.
Za 729 nie ma szans żebym nawet rozważał.

Sorensenn

No właśnie i to jest chyba najgorszy problem czyli cena tego cytuje ,, plasticzaka ,, ponad 7 stów to dość sporo jak na plastikowy nóż którego nigdy nie mialem w ręku? ani jednego ani drugiego. Chyba muszę pokombinować i faktycznie najpierw dorwać go w łapy :) ale osobiście więcej na tak dla Bogusia czy Griptyliana albo mini bugouta ? ktoś ma jakieś porównanie ? ma albo miał te noże ? pooglądałem filmiki z załączonego linka zobaczyłem kilka naprawdę ciężkich przepraw bugouta ale sam już nie wiem ?

Sorensenn

Ogólnie to ma być lekki  ale dobry nóż  do miasta. Do zwykłych lekkich moim zdaniem zadań ( przekroić jabłko,uciąć parakord , kawałek kartonu itd ) żadne katowanie noża po prostu zwyczajne użytkowanie EDC. Od czasu do czasu wyjeżdżam w Beskidy lub weekendy poza miasto więc też chciałbym wykorzystać go np do ucięcia drobnych patyków naostrzenie kijka do ogniska itd. To wszystko co będę robił tym nożem :) w plecaku zawsze mam LM WAVE + i 10 letni sanremu 710 nie ma żadnych luzów na głowni i wszystko jest z nim ok ale już chyba pora go zmienić.

kptJanStampka

Buck 110 Slim Pro, tańszy, trochę cięższy, lepszy na te okazyjne wypady do lasu. Też Made In USA i z całym szacunkiem to świetnego 535, zdecydowanie poziom wyżej do szpanu ;>

Mikko

Musisz sam zdecydować czy pasuje Ci tanio wyglądający plastik. Poza tym Benchmade ma jakość nadal taką samą co 10 lat temu, gdy były sporo tańsze i można było przymknąć oko na pewne niedoskonałości w szlifach i grubości krawędzi tnącej

Blunio

Cytat: Mikko w 28-01-2023, 09:05:59

Musisz sam zdecydować czy pasuje Ci tanio wyglądający plastik.

Dokładnie takie uczucie miałem, gdy zobaczyłem ten nóż na CEKE.
Przy tym Bogusiu mój Boker Caracal wyglada jak produkt premium a kosztuje połowę mniej.  :rolleyes:

Nigdy nie rezygnuj z realizacji przedsięwzięcia tylko dlatego, że wymaga ono czasu.
Czas i tak upłynie !
Cytat kolegi Rangy67: "wszystkiego mieć nie można bo życie jest pasmem wyborów...".

Sorensenn

No i o to mi chodziło ja wiem że są droższe i lepiej wyglądające modele Bugouta ale ponad 1000-1200 zł nie zapłacę :) a tak jak piszecie pare lat standardowa wersja kosztowała dużo dużo mniej a jakości nie poprawili choć kosztuje na dzień dzisiejszy sporo więcej niż faktycznie dużo tańsze noże które wyglądem biją go na głowę. Słuchajcie podpowiedzcie czy gdzieś w warszawie jest jakiś sklep żeby podjechać ,, pomacać  :),, te Benchmade -y ? Militaria w Blue city nie mają byłem wczoraj.

Mikko

Sorensenn

Świat noży  stacjonarnie ? na jakiej ul. ?

Blunio

Cytat: Sorensenn w 28-01-2023, 09:45:31

No i o to mi chodziło ja wiem że są droższe i lepiej wyglądające modele Bugouta ale ponad 1000-1200 zł nie zapłacę :) a tak jak piszecie pare lat standardowa wersja kosztowała dużo dużo mniej a jakości nie poprawili choć kosztuje na dzień dzisiejszy sporo więcej niż faktycznie dużo tańsze noże które wyglądem biją go na głowę. Słuchajcie podpowiedzcie czy gdzieś w warszawie jest jakiś sklep żeby podjechać ,, pomacać  :),, te Benchmade -y ? Militaria w Blue city nie mają byłem wczoraj.

W Wawe to raczej pomacasz prywatnie u jakiegoś usera, jakbyście się ew. dogadali. Jak Ci tak naprawdę zależy to kup wysyłkowo, najwyżej zwrócisz. Pomijając już jego plastykowowość, to jest po prostu pizdryk (maleństwo). Weź obyczaj jego wymiary, wytnij z tektury coś na jego kształt i zobacz jak to wygląda w ręku  :>
BTW dziwię się że znudził Ci się BM 710, u mnie jest on Number One, tylko trochę customizowany + ostrze od As Skipera.

Czas i tak upłynie !

Sorensenn

dobra zabieram się do robienia szablonu :) tak jak doradzacie i wtedy się przekonam i dam znać :)

Sorensenn

Sorensenn

Wychodzi na to że bugout mniejszy i to sporo

SMF spam blocked by CleanTalk