Reklama

Puppy Knives & Tools lub jak kto woli Mosquitotactical

Zaczęty przez advs, 11-03-2023, 14:18:45

advs

Mosquitotactical lub jak kto woli Puppy Knives & Tools to producent noży i akcesoriów EDC który działa na rynku od 2008 roku.
Natknąłem się na PKT dzięki YouTube'owemu kanałowi LuvThemKnives, kiedy to jeszcze Piggy S i SS były dostępne na Aliexpresie. Aktualnie noże można zamówić tylko bezpośrednio u producenta poprzez jego profil na Instagramie: mosquito_tactical

Projektantem i właścicielem  PKT jest Big Joh

Moja przygoda z PKT zaczęła się od Piggy S, który to nóż okazał się najlepszym FF jakiego kiedykolwiek miałem w ręku.

PKT posiada 5 lini noży:

Krótkie serie noży wypuszczane co roku o nazwie zaczerpniętej   z kalendarza chińskiego(zaczynam od roku 2017 bo nie mogę znaleźć wcześniejszych dzieł PKT):
-------------------------------
- 2010 Konik Morski Hippocampus - Pierwszy nóż ze stajni Mosquitotactical

- 2017 Kogut Rooster tytanowy FL z  flipperem z łożyskowaniem jak w nowych Hindererach: Tri-Way Pivot System (teflon, fosfobrąz lub ceramiczne  łożyska kulkowe)
Pod spodem zrzuty z WeChat'owego profilu PKT - jedyne miejsce gdzie można zobaczyć zaprzeszłe produkty

- 2018 Puppy 1st i Little Puppy 2nd tytanowy FL z  FF, bez klipsa, w następnych latach powstaną 3rd, 4th, 5th

- 2019 Piggy SS i Piggy S (integral) tytanowy FL z FF bez stalowej wstawki na blokadzie

- 2020 Mouse  stalowy LL z tytanowymi okładkami  z  FF

- 2021 Calf stalowy LL z tytanowymi okładkami  z FF

- 2022 Tiger tytanowy FL z FF ze stalową wkładką na blokadzie

- 2016 Kitty ale tu nie jestem pewien czy jest ten nóż związany z rokiem małpy więc podaję go na końcu - bezsprzecznie najmniej udany projekt

----------------------------------------

Kolejna linia to kontynuacja Puppy aktualnie 5 generacja

Puppy 1st(tytanowy FL z FF bez wstawki), 2nd(tytanowy FL z FF bez wstawki), 3rd(stalowy LL z FF z okładkami z tytanu lub CF)

Puppy  4th(tytanowy slip joint)

Puppy 5th (tytanowy FL z FF ze stalową wstawką blokady)

---------------------------------------------------
Kolejna linia to kontynuacja Tiger aktualnie 2 generacja - kosmetyczna zmiana profilu rękojeści i zmiana lokalizacji "kołka"

Kolejna linia to noże produkcyjne ze stałą głownią tzw Tactical Puppy

----------------------------------------------------

No i ostatnia linia to ręcznie robione noże ze stałą głownią

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poniżej krótkie omówienie poszczególnych noży:

- 2016 Kitty - typowy chiński produkcyjniak: tytanowy FL ze stalową wkładką i głownią ze stalą S35VN i z okładką frontową wykonaną z G10
Wymiary:
-Całość 230mm
-Głownia 100mm
-Grubość Głowni 4mm
Zalety:
-Pomysłowy nisko profilowy klips
Wady:
-Strasznie niewygodny kołek,
-Skopana konstrukcja - stoppin osadzony z jednej strony w G10 - to nie jest dobry pomysł

Ogólna refleksja: najsłabszy projekt PKT

-2019 Piggy SS i Piggy S (integral) tytanowy FL z  FF  bez stalowej wstawki na blokadzie, na głowni M390

Wymiary:
-Całość 220mm
-Głownia 95mm
-Grubość Głowni 3mm
Zalety:
-Bajeczny Front Flipper
-Obłędna geometria - cieniutko nad KT i dzięki temu tnie jak marzenie
-ergonomia na bardzo wysokim poziomie - neutralna rękojeść
Wady:
-brak wstawki na czole blokady - nóż ptrafi się złożyć ale to może wina modyfikacji
-blokada potrafi się kleić
-dość duża waga, szczególnie wersji integral

Ogólna refleksja: Najlepszy nóż od PKT i najlepszy FF na rynku, nie mam pojęcia jak do integrala wstawili stalowy stoppin

-2020 Mouse  stalowy linerlock z tytanowymi okładkami  z  FF, stal na głowni M390

Wymiary:
-Całość 185mm
-Głownia 80mm
-Grubość Głowni 3mm
Zalety:
-Bajeczny Front Flipper
-dobra geometria - cieniutko nad KT i dzięki temu tnie dość sprawnie ale nie tak jak świnia
-łożyskowanie  - coś podobnego jak w nożach CRK + otwory wokół piwota na lubrykant
Wady:
-wykończenie głowni SW jest dość tępe i daje odczuwalnu opór przy cięciu
-dość duża waga
-brak klipsa - ale można dokupić

Ogólna refleksja: Bardzo dobry nóż choć trochę za ciężki

- 2021 Calf stalowy linerlock z tytanowymi okładkami  z  front flipperem , stal na głowni M390
Tu mamy do czynienia z kooperacją projektantów Big John oraz Andrew Petrovic, dzięki temu odczuwalny jest powiew świeżości

Wymiary:
-Całość 200mm
-Głownia 86mm
-Grubość Głowni 3mm
Zalety:
-Bajeczny Front Flipper
-Dodatkowo dwustronny kołek
-dobra geometria - cieniutko nad KT
-łożyskowanie  - coś podobnego jak w Spyderco PM2 + otwory wokół piwota na lubrykant - obok Puppy 3rd to jedna z napepszych mechanik jakimi obcowałem w folderach na podkładkach

Wady:
-dość duża waga
-żeby zrobić miodną mechanikę bez BP trzeba się trochę natrudzić

Ogólna refleksja: Obok  świni jest to mój faworyt

- 2022 Tiger tytanowy FL z FF ze stalową wkładką na blokadzie na głowni M390

Wymiary:
-Całość 215mm
-Głownia 90mm
-Grubość Głowni 4mm
Zalety:
-Bardzo dobra mechanika - 0 BP
-bardzo wygodny klips
- kołek który pełni rolę łejwa
-łożyskowanie  - coś podobnego jak  w Spyderco PM2 + otwory wokół piwota na lubrykant

Wady:
-dość duża waga - mimo odciążenia rękojeści poprzez frezowanie od wewnątrz
-kontrowersyjny kołek - można rzec że ogranicza możliwość cięcia
-lekko skopany stosunek długości rękojeści do długości głowni

Ogólna refleksja: kawał konkretnego mordulca - pancerny folder w porównaniu do pozostałego asortymentu

- 2020 Puppy 3rd -  Stalowy LL z FF okładki z CF na głowni M390

Wymiary:
-Całość 200mm
-Głownia 86mm
-Grubość Głowni 3mm
Zalety:
-dodatkowo  jednostronny kołek
-łożyskowanie  - coś podobnego jak w nożach CRK + otwory wokół piwota na lubrykant - to samo co w CALF
Wady:
-brak klipsa
-jednostronny kołek - mógłby być dwustronny
-nie podchodzi mi ten wydatny brzuszek na  sztychu

Ogólna refleksja: Bardzo dobry nóż ale brak klipsa go dyskwalifikuje

- 2021 Puppy 4th -  Slipjoint na głowni M390

Wymiary:
-Całość 180mm
-Głownia 80mm
-Grubość Głowni 3mm
Zalety:
-Bardzo dobra - solidny stop na 90 stopniach
-stoppin przy zamkniętym nożu sprawia że KT nie wali w sprężynę
-estetycznie wykonana pochewka

Wady:
-brak klipsa

Ogólna refleksja: mój ulubiony slipjoint

- 2022 Puppy 5th tytanowy FL z FF ze stalową wkładką na blokadzie na głowni M390

Wymiary:
-Całość 182mm
-Głownia 80mm
-Grubość Głowni 3mm
Zalety:
-bardzo wygodny klips
-łożyskowanie  - coś podobnego jak w Spyderco PM2 + otwory wokół piwota na lubrykant
Wady:
-dość duża waga - mimo odciążenia rękojeści poprzez frezowanie od wewnątrz
- nie podchodzi mi profil głowni

Ogólna refleksja: bardzo sprytny mały nożyk

Na koniec zbiorowe:

No i jeszcze dodam że noże przychodzą z okolicznościowymi monetami

LordDisneyland

Dzięki Ci wielkie za ten tekst! Ciekawość zamiast zaspokoić, to jeszcze rozbudziłem ;) Trzeci i piąty Puppy chyba najbardziej mi się podobają.

...A p o c a t a s t a s i s N o w...

recon

Dzięki za fajne podsumowanie tych noży  :shades:
Szkoda, że nie ma oficjalnej dystrybucji krajowej, że już nie wspomnę o rynku wtórnym :frown:

"Si vis pacem, para bellum"

porcelanowy

Powitoł
Dzięki z telemarkiem za wątek.
Dziwna forma dystrybucji ale pewnie się mu sprawdza przy produkcji którą robi.

Ten zakołkowany bomba :D

babadook

Jaka srednia cena tej egzotyki, bo pare niedaciagniec czy tez niedogodnosci zostalo ladnie opisanych?

W sumie kawal pracy wlozyles w przedstawienie tego zwierzynca, wiec pozstaje tylko podziekowac. Przynajmniej teraz juz wiem, ze te tak zniewalajaco oddziaływujące na was postacie stworzonek, to w zwiazku z kalendarzowym chinskim rokiem.  :grin:

NEPENTHE

Wyrazy uznania za chęci i merytoryczne przedstawianie rzeczonej marki  :kosunia:

advs

Cytat: porcelanowy w 11-03-2023, 15:58:49

Powitoł
Dzięki z telemarkiem za wątek.
Dziwna forma dystrybucji ale pewnie się mu sprawdza przy produkcji którą robi.

Ten zakołkowany bomba :D

Ten zakołkowany to ten model: jeno z CF na okładkach

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

advs

Cytat: babadook w 11-03-2023, 16:12:24

Jaka srednia cena tej egzotyki, bo pare niedaciagniec czy tez niedogodnosci zostalo ladnie opisanych?

W sumie kawal pracy wlozyles w przedstawienie tego zwierzynca, wiec pozstaje tylko podziekowac. Przynajmniej teraz juz wiem, ze te tak zniewalajaco oddziaływujące na was postacie stworzonek, to w zwiazku z kalendarzowym chinskim rokiem.  :grin:

Ceny do 250$ z przesyłką

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

babadook

To nie ma dramatu ... choc wciaz sobie zadaje pytanie; jak mozna zapomniec o klipsie w nozu o takich gabarytach posiadajacym linerlock.  :)

jakobym

Dzięki za solidne podsumowanie. Przyjemnie się czytało, a jeszcze przyjemniej oglądało :D

C̴͍̟̯̲̤̩̤͛̍͒̂͛̄Ơ̸̟N̷͓̄͌͑̓̄̆͝T̷̰̲̬͍̯̾̏͝Ṛ̸̩̥͛̔̾̒̆͝À̴̤̣̞̮̥̻̪͑̚ ̸̢̭̌͗̍O̷̔́͋͑̉͜͠M̴̩̟͇̘̙̱̉́́N̷͕̘̦̜͗̿̔̐̀͜ͅË̸͎͍͓̜̠͇̥́͂͊̚S̴̥͇̣̬̹̈́̐̉̄̽

Dexameth

Zawsze jest gdzieś piękny poranek , nawet w dniu naszej śmierci .

Krzysztofon

Super robota z Twojej strony, oglądąłem fotki ale nie bardzo wiedziałem ki diabeł.
Szacunek
...a do mnie to nesmukowaty (?) calf mówi :) szerokie głownie puppy też super.

babadook

Juz wiem jakie/czyje noze (glownie ze wgledu na specyficzny ksztalt glowni) mi sie z nimi kojarza, a mianowicie Viper Knives.
Takze ten wymieniony powiew swiezosci dosc mocno (chyba) przypomina START Folding niejakiego Fabrizio Silvestrelli ...  :shy:

WAR

Sprawdzałeś może który był pierwszy, czy z góry założyłeś, że Viper był pierwszy?

Wysłane z mojego WARPHONE

There are good atheists and bad atheists. There are good believers and bad believers. A cunt is a cunt and no god has ever changed that.

babadook

Zalozylem kierowniku zgodnie z twoja sugestia?
Sprawdzilem jeno autorow, czy sie przypadkiem nie pokrywaja ... te wydatne brzuszki w sztychu glowni, tak jakos za mna chodzily. :shy:

PS
Jest tez podobny Viper TEN tego samego autora, oba zdaja sie byc wczesniakami w stosunku do Calfa z 2021.  :shades:

advs

Cytat: babadook w 11-03-2023, 22:32:15

Zalozylem kierowniku zgodnie z twoja sugestia?
Sprawdzilem jeno autorow, czy sie przypadkiem nie pokrywaja ... te wydatne brzuszki w sztychu glowni, tak jakos za mna chodzily. :shy:

PS
Jest tez podobny Viper TEN tego samego autora, oba zdaja sie byc wczesniakami w stosunku do Calfa z 2021.  :shades:

Viper Start to coś około 2012 został stworzony przez Fabrizio Silvestrellego
Calf to 2021

Ale coś w tym jest bo Fabrizio i Big John to moi ulubieni projektanci obok Demki

WAR

Aha, a Rassenti robił podobne jeszcze wcześniej. A przed nim kilku (dziesięciu) innych. To doszukiwanie się "inspiracji" tylko w chińczykach jest już zwyczajnie nudne.

Wysłane z mojego WARPHONE

There are good atheists and bad atheists. There are good believers and bad believers. A cunt is a cunt and no god has ever changed that.

porcelanowy

Powitoł
O kutfa, to już wiem, czemu ten puppy mi się tak widzi.
Zawsze miałem mokro na widok sztychu liścia:

Potrzebuję wersji ze zbroczem...

babadook

Nic na sile kierowniku, oczywiscie tyczy sie to tez osobistych odczuc wzgledem poruszonego podobienstwa ...  :grin:
Dla mnie, te akurat chinskie Puppy Knives sa dosc mocno viperowate.

Cytat: advs w 11-03-2023, 23:58:14

Ale coś w tym jest bo Fabrizio i Big John to moi ulubieni projektanci obok Demki

Ciebie faktycznie zawsze ciagnelo w tamta - te strone (Turn off) :shades:

Drifter

"Wszyscy kochamy chaos i przemoc" - Król Julian
"Nóż jest w twojej aorcie. Wyciągniesz go, będziesz krwawić i umrzesz. Uważaj to za profesjonalną uprzejmość" - John Wick

SMF spam blocked by CleanTalk