Reklama

Nóż japoński, najmniej podatny na rdzę

Zaczęty przez Antek821, 13-03-2023, 19:45:22

Antek821

Witam Wszystkich,

Proszę o poradę w zakresie noża japońskiego, który byłby - jak w temacie – odporny na rdzę.
Nóż ten będzie używany do krojenia: kiszonek, cytrusów, cebuli, pomidorów; z tych twardszych: marchew, dynia hokkaido, kalarepa. Dodatkowo będzie on też kroić mięso. Wypada dodać, że będzie to prezent dla żony.


Używana deska do krojenia –
plastikowa.
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny 50/50

- Do czego będzie używany nowy nóż?
Jak wyżej, w wiadomości.
- Jaki kształt i jaką długość ostrza preferujesz?
Europejski nóż szefa kuchni, Gyuto, długość ostrza – najlepiej 18 cm (max 21cm).
- Preferujesz szerokie czy wąskie ostrza?
Szerokie.
- Z jakiej stali ma być wykonane ostrze: Nierdzewnej czy może Węglowej/Narzędziowej?
Odporna na rdzę.
- Nóż ma być zbalansowany na ostrze czy rękojeść?
Mam co do tego wątpliwości. Krojenie najczęściej odbywa się na końcu lub środkowej części noża.
- Jaki kształt rękojeści preferujesz?
Europejski - profilowany.
- Z jakiego materiału ma być wykonana rękojeść?
Z materiału wykluczającego poślizg dłoni, zarazem odpornego na wilgoć.
- W jaki sposób ostrzysz noże? Jakiego systemu ostrzącego obecnie używasz?
Ostrzałka do noży trójfazowa.
- Jaka sumę pieniędzy chcesz przeznaczyć na zakup noża?
$150 do max $220.
- Które z poniższych kryteriów jest dla ciebie najważniejsze, a które najmniej ( uporządkuj)?
Odporność na korozje, Trzymanie ostrości, Właściwości tnące, Łatwość ostrzenia, Odporność na uszkodzenia, Staranność wykonania, Ergonomia rękojeści.

Zastanawiam się nad następującymi opcjami:
- R-2 - https://japanesechefsknife.com/collections/r-2-powdered-high-speed-tool-steel/products/jck-original-kagayaki-r-2-clad-series-kgr2-3-gyuto-210mm-8-2-inch LUB https://japanesechefsknife.com/collections/r-2-powdered-high-speed-tool-steel/products/fu-rin-ka-zan-r-2-clad-wa-series-wa-gyuto-210mm-to-270mm-3-sizes
- Aogami Super Clad - https://japanesechefsknife.com/collections/aogami-super-carbon-steel-blue-super-steel/products/jck-natures-deep-impact-series-gyuto-180mm-to-240mm-3-sizes
-  LUB -https://japanesechefsknife.com/collections/aogami-super-carbon-steel-blue-super-steel/products/fu-rin-ka-zan-aogami-super-kurouchi-series-wa-gyuto-240mm-9-4-inch
- VG-10 Damascus - https://japanesechefsknife.com/collections/vg-10-stainless-steel/products/jck-natures-haru-sakura-series-wa-gyuto-210mm-8-2-inch
LUB https://japanesechefsknife.com/collections/vg-10-stainless-steel/products/kanetsugu-saiun-series-gyuto-200mm-230mm-2-sizes

Będę wdzięczny za wskazówki i sugestie w zakresie stali.

Pozdrawiam
Antoni


doktor_zlo


Blunio

#2
Cytat: Antek821 w 13-03-2023, 19:45:22

Witam Wszystkich,

Proszę o poradę w zakresie noża japońskiego, który byłby - jak w temacie – odporny na rdzę.
Nóż ten będzie używany do krojenia: kiszonek, cytrusów, cebuli, pomidorów; z tych twardszych: marchew, dynia hokkaido, kalarepa. Dodatkowo będzie on też kroić mięso. Wypada dodać, że będzie to prezent dla żony.


Używana deska do krojenia –
plastikowa.
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny 50/50

- Do czego będzie używany nowy nóż?
Jak wyżej, w wiadomości.
- Jaki kształt i jaką długość ostrza preferujesz?
Europejski nóż szefa kuchni, Gyuto, długość ostrza – najlepiej 18 cm (max 21cm).
- Preferujesz szerokie czy wąskie ostrza?
Szerokie.
- Z jakiej stali ma być wykonane ostrze: Nierdzewnej czy może Węglowej/Narzędziowej?
Odporna na rdzę.
- Nóż ma być zbalansowany na ostrze czy rękojeść?
Mam co do tego wątpliwości. Krojenie najczęściej odbywa się na końcu lub środkowej części noża.
- Jaki kształt rękojeści preferujesz?
Europejski - profilowany.
- Z jakiego materiału ma być wykonana rękojeść?
Z materiału wykluczającego poślizg dłoni, zarazem odpornego na wilgoć.
- W jaki sposób ostrzysz noże? Jakiego systemu ostrzącego obecnie używasz?
Ostrzałka do noży trójfazowa.
- Jaka sumę pieniędzy chcesz przeznaczyć na zakup noża?
$150 do max $220.
- Które z poniższych kryteriów jest dla ciebie najważniejsze, a które najmniej ( uporządkuj)?
Odporność na korozje, Trzymanie ostrości, Właściwości tnące, Łatwość ostrzenia, Odporność na uszkodzenia, Staranność wykonania, Ergonomia rękojeści.

Zastanawiam się nad następującymi opcjami:
- R-2 - https://japanesechefsknife.com/collections/r-2-powdered-high-speed-tool-steel/products/jck-original-kagayaki-r-2-clad-series-kgr2-3-gyuto-210mm-8-2-inch LUB https://japanesechefsknife.com/collections/r-2-powdered-high-speed-tool-steel/products/fu-rin-ka-zan-r-2-clad-wa-series-wa-gyuto-210mm-to-270mm-3-sizes
- Aogami Super Clad - https://japanesechefsknife.com/collections/aogami-super-carbon-steel-blue-super-steel/products/jck-natures-deep-impact-series-gyuto-180mm-to-240mm-3-sizes
-  LUB -https://japanesechefsknife.com/collections/aogami-super-carbon-steel-blue-super-steel/products/fu-rin-ka-zan-aogami-super-kurouchi-series-wa-gyuto-240mm-9-4-inch
- VG-10 Damascus - https://japanesechefsknife.com/collections/vg-10-stainless-steel/products/jck-natures-haru-sakura-series-wa-gyuto-210mm-8-2-inch
LUB https://japanesechefsknife.com/collections/vg-10-stainless-steel/products/kanetsugu-saiun-series-gyuto-200mm-230mm-2-sizes

Będę wdzięczny za wskazówki i sugestie w zakresie stali.

Pozdrawiam
Antoni

Tak jakbym podobny post już widział   :x
Déja vu  :dodge: ⁉️

"Strzeżcie się >Greków<, nawet jak niosą dary"
Nigdy nie rezygnuj z realizacji przedsięwzięcia tylko dlatego, że wymaga ono czasu.
Czas i tak upłynie !
Cytat kolegi Rangy67: "wszystkiego mieć nie można bo życie jest pasmem wyborów...".

Antek821

doktor_zlo dziękuję za odpowiedź.

Kontynuując powyższy wątek chciałbym jeszcze zapytać, czy nóż ze stali Silver #3 (Gingami) można ostrzyć na ostrzałce diamentowej, czy lepiej na kamieniu? Jeśli na tej pierwszej, to czy gradacje 600/1000 będą wystarczające, a jeśli na kamieniu, to czy gradacje 1000/6000 się sprawdzą?


Nikonofune

Cytat: Antek821 w 14-03-2023, 18:02:24

doktor_zlo dziękuję za odpowiedź.

Kontynuując powyższy wątek chciałbym jeszcze zapytać, czy nóż ze stali Silver #3 (Gingami) można ostrzyć na ostrzałce diamentowej, czy lepiej na kamieniu? Jeśli na tej pierwszej, to czy gradacje 600/1000 będą wystarczające, a jeśli na kamieniu, to czy gradacje 1000/6000 się sprawdzą?

powitał

Polecam Nakiri z Gingami od Tsunehisy. Świetnie trzyma ostrość i ostrzy się łatwiutko na diamentach (3000/8000)

pozdro

Star Wars The Old Republic, Serwer: Red Eclipse, Nikonofune, Sith Sorcerer

Blunio

Podejrzewam że Antek już nie przeczyta Twojej wiadomości. Pojawił się i zniknął jak efemeryda.
Jak to u botów w zwyczaju ?

"Strzeżcie się >Greków<, nawet jak niosą dary"
Nigdy nie rezygnuj z realizacji przedsięwzięcia tylko dlatego, że wymaga ono czasu.
Czas i tak upłynie !
Cytat kolegi Rangy67: "wszystkiego mieć nie można bo życie jest pasmem wyborów...".

SMF spam blocked by CleanTalk