Reklama

Griptilian 550 vs 940 Osborne

Zaczęty przez sslonio, 27-04-2023, 20:14:10

sslonio

Cześć,

Przymierzam się do zakupu pierwszego, droższego foldera i wstępnie mój wybór padł na Benchmade 550 lub 940 Osborne. Mam już jakieś tam budżetowe Vicki, Mory, Helle czy Snremnu 710 ale w końcu dojrzała we mnie potrzeba czego lepszego... ;-) kiedyś już robiłem przymiarki do ww. lub do Spyderco Endury i żałuję, że nie kupiłem....czegokolwiek... Patrząc na ich obecne ceny... Gripek ponad 600 PLN, 940 Osborne praie 1000 PLN a Endura podobnie do Gripa wybór wcale nie jest łatwiejszy, kiedyś kilka stówek mniej, niestety.

Potrzebuję folder do domowego EDC, czasem wypad na ryby z wędką, urlop z rodziną. Zależy mi na tym żeby był solidy, trwały, dobrze trzymał ostrość. Nie mam zamiaru nim podważać studzienek kanalizacyjnych i będzie używany zgodnie z przeznaczeniem noża składanego.

Patrząc na ich obecne ceny uważacie, że to dobry wybór? Do Benchmede przekonuje mnie stal S30V, blokada Axis oraz to, że Benchmade daje dożywotnią gwarancję, chociaż nie wiem jak w praktyce to wygląda z tą gwarancją. No i nie wiem jak obecnie jest z ich jakością, bo różne opinie już tu czytałem ( wycieranie się powłoki w 940, centrowanie, BP, czy słabej jakości okładziny w 550).

Doradźcie coś.

palpatine

Jak rozważałeś Endurę to jest fajna promka na Sharg.pl. Najlepiej wersja z k390 chociaż jeśli na ryby trzeba dbać, stal łapie przebarwienia, należy wycierać po "mokrych" czynnościach. Zwykła wersja z VG-10 jest poniżej pięciu stówek.

A jeśli BM osobiście wybrałbym 550 lub 551. Okładziny wcale nie są kiepskie. Są wygodne i mocne. Gripy to dobre noże. Może wersja z G10 i stali 20CV?

940 fabrycznie ma kiepski szlif, sporo nad kt, tak łuparka. No i rękojeść taka "ołówkowata", cienka w chwycie.

W sumie w tych nożach nie ma się co psuć, na zapas nie panikowałbym. Omegi potrafią działać latami, a jak pękną Kolba powinna pomóc, można dopupić u chińczyka, może i BM dośle, a ostatecznie można dogiąć z drutu.
Regulacja to nie problem, chociaż w większości przypadków fabrycznie są prawidłowo skręcone.

Blunio

BM 551 to mój pierwszy "poważny" nóż i mam go do dzisiaj. Chociaż już nie tak często gości w kieszeni jak kiedyś, to darzę go estymą. Polecam !
W międzyczasie na krótko zawitał BM 940. Kupiłem go, bo koledzy robili mu reklamę i się skusiłem. Pierwsze wrażenie po odpakowaniu paczki to ALE PIZDRYK ! No niby lepsza stał jak w Gripku, bo S30V vs. CPM 154, ale nie zdobył mojego serca i poszedł do ludzi.
Tak że polecam BM 551 a jak nie pożałujesz na lepszą stał jak 154 to będzie pełnia szczęścia. Z tym ze fachowcy twierdzą, że te "lepsze" stałe to raczej dla zaspokojenia próżności kolekcjonerów, bo podczas użytkowania ciężko wychwycić różnice.
Ps. Pajonki to dobre noże do cięcia, pod warunkiem że nie będzie Ci przeszkadzało delikatne ostrze podatne na złamania czubka i tandetny wygląd. Zależy czego oczekujesz ....

"Strzeżcie się >Greków<, nawet jak niosą dary"
Nigdy nie rezygnuj z realizacji przedsięwzięcia tylko dlatego, że wymaga ono czasu.
Czas i tak upłynie !
Cytat kolegi Rangy67: "wszystkiego mieć nie można bo życie jest pasmem wyborów...".

porcelanowy

Powitoł
Primo - jednego axisa w kolekcji warto mieć ;)
Secundo - z tych dwóch gripek IMO bardziej uniwersalny, więc na jednego axisa wybrałbym gripka.
Tertio - zapolowałbym na naszym bazarze na używkę. 600+ za gripa z s30v to według mnie sporo.

FORESTER1973

Do tego co pisali koledzy dodałbym jeszcze:
940:
1.niski szlif i niewysoka głownia = łupie a nie kroi
2.KT jak w Gripie ale rękojeść cienka i wąska więc do najwygodniejszych nie należy
3.Aluminium w powłoce się wyciera,obija i dla estetów to jest problem.Wersje z G10 lub CF Już nie
4. brak dziury na linkę /można o klips ale to już nie to/

550/551:
1.można go kochać lub nienawidzić bo pękaty,plastikowy ale ergonomią i wytrzymałością rekompensuje
2.wersje z G10 mają nieco zmienioną geometrię rękojeści ale w porównaniu do tworzywa czuć różnicę i łatwiej uszkodzić przy upadku
3.mniej "dyskretny" ale jak w pkt. 1

Co do ostrza to w obu przypadkach można wymienić na customowe i wtedy mamy bardziej wyspecjalizowane narzędzie
Szukałbym używki na stałe a na próbę koniecznie zmacał oba.

Co do Twoich obaw to byłbym spokojny.Wszystkie firmy zaliczają wpadki ale to nie jest nagminne.
Jak ma to być duży nóż to Endura,Stretch xl
Jak średni ale imo wytrzymalszy to Grip + ostrze od Skipera

Jakbyś był zdecydowany to na olx masz już customa w cenie do przyjęcia a może da się coś utargować.Tylko trzeba mieć na uwadze,że to "wymagająca"stal ale fabryczną wciąga jedną dziurką w nosie pod względem właściwości tnących.
/Nie jestem związany w żaden sposób z tą ofertą/

kostek.ok

Grip + ostrze od Skipera, najlepiej po taniości na bazarku, olać gwarancję, tam się nic nie psuje, na ali masz multum części, od tytanowych klipsów, omeg, śrub i piwotów, po przeróżne okładki z różnych materiałów, nawet same pół linersy już do dużego gripa sprzedają, także to będzie nóż na lata z możliwością zmiany praktycznie wszystkiego, największa dobroć to ostrze od Skipera, te z asp są rewelacyjne, co najwyżej Spyderco podskoczy z Maxametem, 15v lub k390, w tej chwili w Shargu promocja jeszcze chyba i mają bardzo dobre ceny, te z k390 warto brać, czubka w nich nie złamiesz, w Maxamecie lub 15v to tak.

FORESTER1973

tyle,że nic już ciekawego nie ma  :(

palpatine

Endura z k390 za 607 jeszcze jest. To chyba dobra cena  :)

FORESTER1973

Fakt,nie zauważyłem,że jeszcze gładka została.

sslonio

A ta stal K390 to jest to samo co M390? Dlaczego w niej już czubka nie złamie? Ze względu właśnie na stał? Czy to jest stal nierdzewna?

palpatine

To nie jest ta sama stal. Nie jest nierdzewna, dlatego napisałem, że trzeba dbać. Jest krótko mówiąc mocniejsza od m390.
M390 jest odpowiednikiem 20CV dlatego pisałem o opcji BM 551 z tej stali mającego okładki z G10. Taki Grip bardziej na wypasie.

FORESTER1973

Blunio

W 940-stce jeszcze mnie drażniły szlify, powodujące że jak się patrzyło na głownię z góry na grzbiet to powstawało wrażenie, że jest ona chudsza w połowie długości. Niby drobna rzecz, ale w przedmiocie który kupujemy dla wrażeń estetycznych (w znacznej mierze) to tak średnio  :?

"Strzeżcie się >Greków<, nawet jak niosą dary"
Nigdy nie rezygnuj z realizacji przedsięwzięcia tylko dlatego, że wymaga ono czasu.
Czas i tak upłynie !
Cytat kolegi Rangy67: "wszystkiego mieć nie można bo życie jest pasmem wyborów...".

sslonio

Czy ta K390 jest na tyle rdzewna, że po każdym użyciu trzeba ją do suchego wycierać? Czy VG10 przy tej K390 wypada tak blado?

skakun

Kup sobie jakiegos chinczyka (nawet premium) i nie zawracaj glowy tym przewartosciowanym amerykanskim szitem :)

Krzysztofon

Cytat: sslonio w 28-04-2023, 20:55:41

Czy ta K390 jest na tyle rdzewna, że po każdym użyciu trzeba ją do suchego wycierać? Czy VG10 przy tej K390 wypada tak blado?

k390 łapie patynę po czasie nawet jak wycierasz, ale wystarczy o spodnie wytrzeć - nie żadne pucowanie. Ja tę patynę lubię. Mokrego zostawiać nie zalecam :).
vg10 wypada bardzo blado przy k390 :) ale też tnie.

są testy w necie, jak nie znajdziesz to daj znać.

PS. tak są dobre chińczyki

sslonio

Cytat: Krzysztofon w 28-04-2023, 21:03:09

k390 łapie patynę po czasie nawet jak wycierasz, ale wystarczy o spodnie wytrzeć - nie żadne pucowanie. Ja tę patynę lubię. Mokrego zostawiać nie zalecam :).
vg10 wypada bardzo blado przy k390 :) ale też tnie.

są testy w necie, jak nie znajdziesz to daj znać.

PS. tak są dobre chińczyki

To podlinkuj proszę jakieś porównanie tej K390 do VG10.

Na 95% jestem już zdecydowany na Gripa 550 ale ta Endura w tej cenie też jest naprawdę spoko ofertą i Endura też mi się podoba.

FORESTER1973

Na czym się znasz,interesujesz?
Postaram się znaleźć w Twojej dziedzinie porównania K390vsVG10 .

A wybór który już podjąłeś popieram  :)
Oba noże fajne ale Grip bardziej uniwersalny za to Endura prostsza i łatwiejsza w użytkowaniu.

skakun

Endura juz wykupiona, bo dolar stanial minimum 20%, wiec musisz zakupic klocka od BM. :)

sslonio

Cytat: skakun w 28-04-2023, 21:00:50

Kup sobie jakiegos chinczyka (nawet premium) i nie zawracaj glowy tym przewartosciowanym amerykanskim szitem :)

Wiem, że w chińczykach też są przyzwoite konstrukcje i to pewnie nawet za 1/3 lub 1/2 ceny Benchmade czy Spyderco ale jest tego tyle, że nawet nie za bardzo mi się chce nad tym siedzieć i to przeglądać, zamawiać i pozniej zwracać. Moja decyzja tak naprawdę sprowadza się do wyboru - Griptilian 550 vs 940 Osborne ewentualnie Endura i tylko tyle. Tak na początek.. :-)