Reklama

Szlifierka a bezpiecznik

Zaczęty przez nemeto, 14-06-2023, 00:31:35

nemeto

Witam
Powoli wchodzę w temat robienia noży, wszystko skompletowane - stal, pilniki, drewno, jig do pilników, Dedra itp.
No właśnie ta je....na Dedra. Idąc za radami dokonałem przeróbek. Uradowany, że już mogę zaczynać, mając wycięte 4 blanki przysiadłem do tej "bestii", która dostała nowe pazury - pasy bora (te fioletowe).
Co się okazało: cała ta szlifierka jest krzywa w ch..j., pas ucieka z płozy (więcej czasu próbowałem to dobrze ustawić niż szlifowałem na niej) co w połączeniu z moim jeszcze brakiem umiejętności skutkowało takim, a nie innym wyjściem szlifu.
Podczas kładzenia szlifu na czwartym ostatnim blanku mimo napiętych kół w szlifierce pas zaczął mi uciekać. Skończyło się na tym, że przeszedł na wylot przez tą plastikową osłonę. Powiedziałem dosyć.
Wpadłem na pomysł zakupu szlifierki Pawła Pruszyńskiego ( 1220 lub 1500 na pas 50) z silnikiem 1,1 kw (falownik będzie dokupiony później). I tutaj dochodzimy do sedna i pytania.
Elektryk że mnie żaden więc liczę na jakieś podpowiedzi.
Mam w garażu (wynajmowany, bez możliwości ingerencji) bezpiecznik B6.
Czy ten silnik ruszy i czy będzie działał na tym zabezpieczeniu?
Z moich doświadczeń to:
Mam odkurzacz karchera wd3 (chyba 1kw), i czasami podczas pierwszego rozruchu wyrzuca mi ten bezpiecznik. Natomiast później gdy nie wyłączając odkurzacza włączę bezpiecznik, to odkurzacz pracuje normalnie - nic się nie dzieje.
Ostatnio podłączyłem watomierz w garażu i włączałem elektronarzędzia (wiertarki, kompresor itp.). Tym sposobem dojechałem do wartości 1,5-1,6 kw - bezpiecznika nie wybiło (wszystko pracowało), a mi się już odechciało dalej sprawdzać.
Najarałem się na tą szlifierkę, ale studzi mnie troszkę myśl, że wydam załóżmy te 3k na "zarąbisty" przycisk do papieru bo zabezpieczenie w garażu nie puścił tego silnika 1,1kw.
Mile widziane każde podpowiedzi ;)

wiIk

Nie jestem elektrykiem, ale taką szlifierkę posiadam. Pas 900x50
Ta szlifierka ma dość dużą bezwładność przez ciężkie koło pasowe i pewnie będzie efekt taki jak z tym odkurzaczem.
U mnie zazwyczaj nie ma problemu z bezpiecznikami w garażu przy różnych narzędziach poza spawarką, ale jak włączając tą szlifierkę przez przypadek przytrzymam włącznik w pozycji pomiędzy ON a OFF (pyłoszczelny włącznik pokryty gumą i rękawica spawalnicza to ułatwiają) i szlifierka się włączy, wyłączy i znowu włączy to czasami wywala bezpiecznik.
Kolejna sprawa to z tego co wiem do falownika potrzebujesz silnik 3f, a instalacja masz chyba 1f. Więc do silnika 1f nie dołożysz falownika, a silnika 3f nie podłączysz bez falownika.

Sesio

Przy silnikach, musisz zastosować zabezpieczenie (bezpiecznik) zwłoczny np B301C 16A  lub nawet B301 20A C . Literka ,,C'' wskazuje na zwłokę zabezpieczenia, zanim zadziała. Silniki przy rozruchu pobierają trzykrotność mocy a zatem i prądu (A). Na 6 A to tylko oświetlenie i jakieś mało pobierające urządzenia.

Druciarz

Najprościej jak tylko można 1A=230W, czyli 6A to 1380W, niby 1,3 kW to nie tak mało ale przy cięższym starcie (opory) moc idzie x3 (a nawet x8 spotkałem), owszem zabezpieczenia o charakterystyce "C" czyli zwłoczne pozwalają wystartować mocniejszym sprzętom ale też jest jakaś granica, podejrzewam że w wynajmowanym garażu masz prąd w "cenie" najmu więc czym mniej tym lepiej (dla właściciela), a jak już pisali przedpiścy falownik to zasilanie 3 fazowe i ciężko to oszukać, były kiedyś układy elektryczne mogące "oszukać" prosty silnik jednak wymagały mocy której tu brakuje.

Gryzzly

Najpierw wymień (bezpiecznik) wyłacznik nadprądowy z B6 na C6 - o ile nie można założyć większego ze względu na instalację, ale to elektryk na miejscu może ocenić.

Wyłączniki nadmiarowe typu A: Wyłączniki nadmiarowe typu A są najbardziej wrażliwe na różnicowe prądy o sinusoidalnym kształcie fal. Wykrywają one zarówno prądy zmiennego, jak i stałego o wartościach rzędu miliamperów. Są one szczególnie przydatne w instalacjach, gdzie występują urządzenia elektroniczne lub o dużej czułości na wycieki prądu.

Wyłączniki nadmiarowe typu B: Wyłączniki nadmiarowe typu B są bardziej wszechstronne i mogą wykrywać różnicowe prądy o nieliniowych kształtach fal, takie jak impulsy wywołane przez wyładowania atmosferyczne, wyładowania elektrostatyczne, przepięcia czy wycieki prądu z urządzeń elektrycznych. Mają one większą czułość i mogą reagować na prądy rzędu mikroamperów. Są szeroko stosowane w instalacjach o wyższym ryzyku wystąpienia niebezpiecznych wycieków prądu.

Wyłączniki nadmiarowe typu C: Wyłączniki nadmiarowe typu C są najmniej wrażliwe i reagują głównie na różnicowe prądy o sinusoidalnym kształcie fal. Są stosowane w instalacjach, w których nie ma dużej ilości urządzeń elektronicznych ani dużej czułości na wycieki prądu. Mają większą tolerancję na prądy zakłóceń i mogą reagować na prądy rzędu kilkudziesięciu amperów.

Warto zauważyć, że w różnych krajach i regionach mogą obowiązywać różne normy i klasyfikacje dotyczące wyłączników nadmiarowych. Powyższe informacje odnoszą się do ogólnych różnic między wyłącznikami nadmiarowymi typu A, B i C, ale istnieją także inne typy i klasyfikacje, które mogą być stosowane w zależności od lokalnych przepisów i standardów.

Silnik 3 fazowy można ostatecznie zasilić z 1 fazy, stosując kondensator, ale trzeba pamiętać o stratach, i jego prawidłowym doborze.

Coś o tym w skrócie:
https://mechatronikadlawszystkich.pl/tematy/elektryka/podlaczenie-silnika-trojfazowego-do-jednej-fazy

Nie co dzień tutaj siedzę - więc odpisuję nieregularnie.
SPRZEDAM - https://forum.knives.pl/index.php/topic,218220.msg2968284.html#msg2968284

WS5

Cytat: Gryzzly w 14-06-2023, 19:29:58

Najpierw wymień (bezpiecznik) wyłacznik nadprądowy z B6 na C6 - o ile nie można założyć większego ze względu na instalację, ale to elektryk na miejscu może ocenić.

Najpierw warto dokładnie sprawdzić jakie bezpieczniki są (i gdzie..)
np. w moim garażu jest B6, ale jest jeszcze jakiś (C6?) w skrzynce przed licznikiem, gdzie nie mam dostępu. Zmiana mojego na większy skończy się wybiciem tego w skrzynce...
Żeby go zmienić trzeba wystąpić do energetyki z wnioskiem o zwiększenie mocy przyłączeniowej, zapłacić (o ile się da bez np. zmiany transformatora...)
Cytat: Gryzzly w 14-06-2023, 19:29:58

Wyłączniki nadmiarowe typu A: Wyłączniki nadmiarowe typu A są najbardziej wrażliwe na różnicowe prądy o sinusoidalnym kształcie fal. Wykrywają one zarówno prądy zmiennego, jak i stałego o wartościach rzędu miliamperów. Są one szczególnie przydatne w instalacjach, gdzie występują urządzenia elektroniczne lub o dużej czułości na wycieki prądu.

Wyłączniki nadmiarowe typu B: Wyłączniki nadmiarowe typu B są bardziej wszechstronne i mogą wykrywać różnicowe prądy o nieliniowych kształtach fal, takie jak impulsy wywołane przez wyładowania atmosferyczne, wyładowania elektrostatyczne, przepięcia czy wycieki prądu z urządzeń elektrycznych. Mają one większą czułość i mogą reagować na prądy rzędu mikroamperów. Są szeroko stosowane w instalacjach o wyższym ryzyku wystąpienia niebezpiecznych wycieków prądu.

Wyłączniki nadmiarowe typu C: Wyłączniki nadmiarowe typu C są najmniej wrażliwe i reagują głównie na różnicowe prądy o sinusoidalnym kształcie fal. Są stosowane w instalacjach, w których nie ma dużej ilości urządzeń elektronicznych ani dużej czułości na wycieki prądu. Mają większą tolerancję na prądy zakłóceń i mogą reagować na prądy rzędu kilkudziesięciu amperów.

te opisy to przypadkiem nie dla różnicówek? ;)

Jerzy z bagien

Szlifowałem na pasach 1200 i szlifierka o mocy 1,3kW w łazience w bloku.  Zadne bezpieczniki nie siadaly. Wiec chyba nie ma co demonizowac.

WS5

1.3kW to ~6A, w bloku raczej tak małych bezpieczników się nie montuje, teraz byle czajnik ma ponad 2kW...

BTW gdyby wywalało przy rozruchu to można jakiś "soft start" za kilkanaście PLN dołożyć...

nemeto

Dzięki wszystkim za pomoc.
Czyli wydaje mi się, że niestety ta szlifierka nie jest mi pisana  :rotfl: Jak napisałem wcześniej, nie mogę ingerować w instalację.
Chodzi mi po głowie jeszcze ten falownik i silnik trójfazowy (opcja mniej prawdopodobna), albo soft start (opcja bardziej prawdopodobna). Tylko nie wiem czy soft start aż o tyle da radę zmniejszyć prąd rozruchowy aby mnie ten B6 puścił.

Edit:
@WS5 właśnie o tym dzisiaj rano pomyślałem

Jakbym mógł szlifować w bloku to byłaby bajka (każde pomieszczenie, chodzi o gniazdka, na osobnych b16), ale żona raczej nie dopusci do tego;)

WS5

Chyba najprościej producenta zapytać. Jeśli nie wie, to zawsze może przetestować na bezpieczniku B6 ;)

nemeto

Cytat: WS5 w 14-06-2023, 21:28:27

Chyba najprościej producenta zapytać. Jeśli nie wie, to zawsze może przetestować na bezpieczniku B6 ;)

Zadzwoniłem wczoraj, czy przedwczoraj na numer podany na stronie Pawła. Niestety ale najmniejszy bezpiecznik jaki mają to c10. Na moją propozycję, że prześlę kaskę na b6 i prośbę aby kupili ten bezpiecznik i przetestowali szlifierkę niestety nie przystali.
Życie   :(

Edit:
Chodzi mi po głowie jeszcze przetwornica samochodowa.
W sobotę będę w hurtowni elektrycznej to może się coś więcej podpytam.

Jerzy z bagien

Jesli masz dostep do skrzynki z bezpiecznikami to wez i wymien na potrzebny i po sprawie. Komu przyjdzie do glowy sprawdzanie jaki typ bezpiecznika jest zamontowany. Chyba ze masz wlasciciela garazu z nerwica natrectw. :I

nemeto

Cytat: Jerzy z bagien w 14-06-2023, 21:48:01

Jesli masz dostep do skrzynki z bezpiecznikami to wez i wymien na potrzebny i po sprawie. Komu przyjdzie do glowy sprawdzanie jaki typ bezpiecznika jest zamontowany. Chyba ze masz wlasciciela garazu z nerwica natrectw. :I

Niby nie mam pozwolenia od właściciela na ingerencję, niby dostęp mam do swojej skrzynki, ale są dwa ale:
1. Jest to plac z ok. 50 garażami, brama na pilota, monitoring itp.
2. Nie wiem jakie zabezpieczenie jest dalej i gdzie.

Nie daj boże wywaliło by ten nie u mnie, to znając życie znalazł by się jakiś uprzejmy sąsiad garażowy, który widząc mnie i szlifierkę wskazałby mnie jako tego potencjalnie winnego  ;>

WS5

Cytat: Jerzy z bagien w 14-06-2023, 21:48:01

Jeśli jest osobny licznik, to na 99.99% jet tam zaplombowany bezpiecznik...
Cytat: nemeto w 14-06-2023, 21:34:27

Chodzi mi po głowie jeszcze przetwornica samochodowa.
W sobotę będę w hurtowni elektrycznej to może się coś więcej podpytam.

Z czego zasilana? Aku? to taki 100Ah 12V wystarczy na ~pol godziny pracy... Z odpalonego samochodu? ;) Trochę szkoda...
już lepiej jakiś agregat na benzynę kupić...

Gryzzly

Cytat: nemeto w 14-06-2023, 21:34:27

Zadzwoniłem wczoraj, czy przedwczoraj na numer podany na stronie Pawła. Niestety ale najmniejszy bezpiecznik jaki mają to c10. Na moją propozycję, że prześlę kaskę na b6 i prośbę aby kupili ten bezpiecznik i przetestowali szlifierkę niestety nie przystali.
Życie   :(

https://allegro.pl/oferta/wylacznik-nadprad-e-81-c-6a-1p-aeg-12911058997

Cytat: nemeto w 14-06-2023, 21:54:40

1. Jest to plac z ok. 50 garażami, brama na pilota, monitoring itp.
2. Nie wiem jakie zabezpieczenie jest dalej i gdzie.
..

Więc nie ma co niestety zbyt kombinować, żeby nie ponieść konsekwencji.

Nie co dzień tutaj siedzę - więc odpisuję nieregularnie.
SPRZEDAM - https://forum.knives.pl/index.php/topic,218220.msg2968284.html#msg2968284

SMF spam blocked by CleanTalk