Reklama

Budowa kotliny kowalskiej

Zaczęty przez abcdef1071, 24-06-2023, 17:00:33

abcdef1071

Witam, naszło mnie ostatnio na zrobienie kotliny kowalskiej. Ot. do jakiegoś podgrzania czegoś, wykucia jakiegoś przecinaka, generalnie do bardzo prostych rzeczy. Nic w dużych ilościach. Zamierzam ją o zrobić o standardowych wymiarach, czyli ok. 32 na 24 cm. Mam do dyspozycji blachę 8 mm, czy taka będzie wystarczająca? Zamierzam ją ułożyć na stelażu z kątowników właśnie w kształcie doniczki (nie wiem jak to nazwać) więc finalnie palenisko będzie miało ok. 20 cm szerokości i wzdłuż pewnie z 30 cm. Palone będzie koksem i do tego dmuchawa do pieca. Czy taka typowa 80 wat będzie wystarczająca? Tak samo blacha? Będzie to używane naprawdę bardzo sporadycznie więc raczej szybko się nie przepali? Oraz czy konieczna jest regulacja dopływu powietrza czy bez tego da się obejść?

Jerzy z bagien

https://forumkowalskie.pl/viewtopic.php?f=16&t=76&sid=7ac6ea63b04f050f765c37fa0eeea0ad

Wydaje sie ze link nie na temat ale uzywalem kotlin na koks i piecyka na gaz. To drugie jest o niebo lepsze.

Popelnilem kiedys kotlune z felgi 13 cali

https://youtu.be/ilDYGwalUek

abcdef1071

Nie ma sensu na gaz, będzie sporo wyższy koszt do bardzo sporadycznego użytku. Zresztą starsi kowale z tego co widzę mieli właśnie kotliny z dmuchawą. Mam sporo koksu oraz sporo złomu, pozostaje jedynie kupić dmuchawę.

Jerzy z bagien

Cytat: abcdef1071 w 24-06-2023, 19:07:07

Nie ma sensu na gaz, będzie sporo wyższy koszt do bardzo sporadycznego użytku. Zresztą starsi kowale z tego co widzę mieli właśnie kotliny z dmuchawą. Mam sporo koksu oraz sporo złomu, pozostaje jedynie kupić dmuchawę.

To co jest na tym arcydziele sztuki filmowej to dmuchawa z jakiegos samochodu

kin241

Najlepsze do tego celu są wentylatory do pieców CO na paliwo stałe np. WPA 120 lub jakiś podobny.
O budowie paleniska możesz też poczytać na Forum Kowalskim. Jest cały wątek na ten temat.

sbc

Ja nadmuch zrobiłem z suszarki do włosów, bez problemu dmucha po 3-4 godziny. Kotlina w moim palenisku ma jakieś 130x130mm, głęboka na 50 (teraz już wiem, że to za mało, ale stawiam sobie szamotki na dwóch bokach i jest git). Jest zrobiona z blachy 6mm bo takiej mi nie było szkoda ;). Jako paliwa używam koksu.

sbc

Cytat: Jerzy z bagien w 24-06-2023, 18:42:19

uzywalem kotlin na koks i piecyka na gaz. To drugie jest o niebo lepsze.

Też mam oba. Jedno i drugie ma swoje zalety. Do gazowego nie wszystko wchodzi i jest dość głośny (w każdym razie mój jest). Z kotliną więcej zabawy przy obsłudze, ale można osiągnąć naprawdę wysokie temperatury.

abcdef1071

Cytat: kin241 w 24-06-2023, 21:11:30

Najlepsze do tego celu są wentylatory do pieców CO na paliwo stałe np. WPA 120 lub jakiś podobny.
O budowie paleniska możesz też poczytać na Forum Kowalskim. Jest cały wątek na ten temat.

Taka dmuchawa będzie działać bez sterownika? Ma tylko dmuchać powietrze i nic więcej.

gerard36856

Koks potrzebuje bardzo konkretnu podmuch.
Stal 8mm ok. Kiedy się zjara, to zrobisz se druga ?

Mój błysk przebije ciemności, moja jasność mroki rozproszy.

abcdef1071

Cytat: gerard36856 w 03-07-2023, 17:29:08

Stal 8mm ok. Kiedy się zjara, to zrobisz se druga ?

No to taka dmuchawa od pieca Co2 80W wystarczy spokojnie. Co do tej blachy, tyle ile ja będę tego używał to myślę że z 20 lat wytrzyma.

abcdef1071

Cytat: sbc w 26-06-2023, 19:38:12

Też mam oba. Jedno i drugie ma swoje zalety. Do gazowego nie wszystko wchodzi i jest dość głośny (w każdym razie mój jest). Z kotliną więcej zabawy przy obsłudze, ale można osiągnąć naprawdę wysokie temperatury.

To teraz chyba trudniejsze zadanie. Mianowicie jak zrobić nadmuch i spust popiołu aby to miało ręce i nogi? Myślałem aby zrobić coś takiego, ale nie wiem czy to zda egzamin jak wszystko będzie na jednym kominie.

gerard36856

Po prostu dwa profile. Na dole klapka na sprężynę.
Tylko wypuść Ja z 10cm, żeby się mogło coś nazbierać bez zapychania i tyle.

Mój błysk przebije ciemności, moja jasność mroki rozproszy.

abcdef1071

Cytat: gerard36856 w 03-07-2023, 19:25:28

Po prostu dwa profile. Na dole klapka na sprężynę.
Tylko wypuść Ja z 10cm, żeby się mogło coś nazbierać bez zapychania i tyle.

Czyli tak jak na zdjęciu to jest dobrze?

kin241

Cytat: abcdef1071 w 03-07-2023, 16:29:25

Taka dmuchawa będzie działać bez sterownika? Ma tylko dmuchać powietrze i nic więcej.

Lepiej podłączyć przez jakiś regulator napięcia i dodatkowo wyłącznik przed regulatorem aby nie wyłączać regulatorem. Obroty masz ustawione a załączasz i wyłączasz wyłącznikiem.
Można też regulować przysłoną na wlocie powietrza jednak lepiej regulatorem.

abcdef1071

Cytat: kin241 w 03-07-2023, 21:00:26

Lepiej podłączyć przez jakiś regulator napięcia i dodatkowo wyłącznik przed regulatorem aby nie wyłączać regulatorem. Obroty masz ustawione a załączasz i wyłączasz wyłącznikiem.
Można też regulować przysłoną na wlocie powietrza jednak lepiej regulatorem.

Będzie łącznik 0-1 i potem wtyczka. Na razie zobaczę jak będzie pracować, najwyżej później się coś wykombinuje, w końcu nie będzie to pracowało codziennie.

sbc

Rurę z wpustem powietrza daj pod lekkim kątem w stronę paleniska. Na klapie zrzutu możesz dać zamiast sprężyny przeciwwagę. Kując na koksie popiołu jest dosłownie garść, może dwie po 4 godzinach  więc zapchaniem bym się nie martwił.

Cytat

Mam inne doświadczenia, ważne żeby był w miarę jednakowy. Tj. jak dmuchasz lekką bryzą to tego się trzymaj, jak chcesz grzać mocniej bo np coś skuwasz zusammen to nadmuch podnieś stopniowo. Ważne, żeby było bez gwałtownych zmian. No i z koksem lepiej się pracuje jak jest go w palenisku dużo. W razie potrzeby można na chwilę część wywalić na bok (jak robi się za gorąco) i bez preblomu nagarnąć spowrotem.

Dwa poglądowe filmiki z mojej "kotliny":
pierwsza, testowa przepałka na ekogroszku:

https://youtu.be/QNy72Epb7zg

Regularna praca, koks chwile po rozpaleniu:

https://youtu.be/x2XP3VhS85k
Tak, wiem, że za gruby.

W każdym razie na każdem z suszarką nawet na 1 biegu topi stal jak się zagapię, trzeba pilnować. Teraz dołożyłem sobie jeszcze włącznik na stopę i jak wyciągam detal na kowadło to odcinam suszarkę.

abcdef1071

Cytat: sbc w 12-07-2023, 18:51:24

Rurę z wpustem powietrza daj pod lekkim kątem w stronę paleniska. Na klapie zrzutu możesz dać zamiast sprężyny przeciwwagę. Kując na koksie popiołu jest dosłownie garść, może dwie po 4 godzinach  więc zapchaniem bym się nie martwił.
Mam inne doświadczenia, ważne żeby był w miarę jednakowy. Tj. jak dmuchasz lekką bryzą to tego się trzymaj, jak chcesz grzać mocniej bo np coś skuwasz zusammen to nadmuch podnieś stopniowo. Ważne, żeby było bez gwałtownych zmian. No i z koksem lepiej się pracuje jak jest go w palenisku dużo. W razie potrzeby można na chwilę część wywalić na bok (jak robi się za gorąco) i bez preblomu nagarnąć spowrotem.

Dwa poglądowe filmiki z mojej "kotliny":
pierwsza, testowa przepałka na ekogroszku:

https://youtu.be/QNy72Epb7zg

Regularna praca, koks chwile po rozpaleniu:

https://youtu.be/x2XP3VhS85k
Tak, wiem, że za gruby.

W każdym razie na każdem z suszarką nawet na 1 biegu topi stal jak się zagapię, trzeba pilnować. Teraz dołożyłem sobie jeszcze włącznik na stopę i jak wyciągam detal na kowadło to odcinam suszarkę.

Widzę że tą pionową rurę co leci powietrze masz dość dużej średnicy. Ja chciałbym zastosować około fi 58-60 bodajże z grubością ścianki 6 mm, co wewnątrz rury daje średnicę około 55 mm. Tylko takie mam, nie będzie to za mała średnica dla podmuchu? No i z tym odgarnianiem koksu to trochę nie pomyślałem, ja zrobiłem taką wanienkę ale bez tej przestrzeni co masz po bokach aby odgarniać koks. Jak za bardzo się rozpali to trzeba będzie wybierać łopatką do metalowego wiadra i tyle.

sbc

Mniejsza średnica - bardziej skoncentrowany nadmuch, ale na ile się odbije na pracy paleniska nie mam pojęcia. U mnie to jest profil 100x100, ścianka jeśli dobrze pamiętam 3mm. Zrobisz, rozpalisz, pobawisz się i sam ocenisz ;-)

abcdef1071

Cytat: sbc w 25-07-2023, 10:46:47

Mniejsza średnica - bardziej skoncentrowany nadmuch, ale na ile się odbije na pracy paleniska nie mam pojęcia. U mnie to jest profil 100x100, ścianka jeśli dobrze pamiętam 3mm. Zrobisz, rozpalisz, pobawisz się i sam ocenisz ;-)

Akurat znalazłem taką rurę na fi 100 ale nie wiem nadal jak to zrobić. Zostawić wycięty otwór na około fi 55-60 w blasze i może po prostu dać tą rurę fi 100 aby więcej powietrza dmuchało? No bo znów musiałbym dorabiać ten grzybek do regulacji i spustu a trochę roboty z tym jest z wycinaniem. Po prostu sugerowałem się paleniskami Peruna, a tam na oko wydaje się mały ten otwór od nadmuchu.

SMF spam blocked by CleanTalk