Reklama

Ile kompletów posiadacie / używacie ?

Zaczęty przez cosinus, 06-07-2023, 12:29:39

cosinus

Niejasne pytanie? Już....

masz 2-3 plecaki EDC. Jeden do biur(a), dwa "na zielone", jeden mały (na wieczorny spacer z psem), większy na niedzielne długie (duży na podróże / wielodniówki wyłączmy z zastanawiania)
Kozik, latarka, apteczka, zapasowy aku, ogień (kontekst: niepalący) - przekładasz, czy masz w 2-3 egzemplarzach

Zestaw jakby podobny (choć po co w lesie multimetr elektryczny a w mieście kompas).
Trochę zbedny się robi organizer plecaka, lepszy się staje organizer wydzielony (ale nie na tasiemkach molle, bo 2x na dzień wkurw gwarantowany).

Przyznam się, po wielu latach, nadal nie ma jednoznacznych przemyśleń

palpatine

Jako edc zawsze mam scyzoryk, mini latarkę, klucze z mikro latarką, wielofunkcyjnym kluczykiem oraz fon i zegarek. W 95% wyjść mam też folder.
No i to przeważnie po kieszeniach lub w nerce jak jest upał i spodenki jakieś przewiewne żeby z tyłka nie ściągało.
Posiadam tylko dwa plecaki. 16l i 25l. Na ciut dalsze lub dłuższe wyjścia pakuję wedle potrzeby mniejszy lub większy plecak tym co oceniam jako przydatne.
Plecaki i ich możliwą zawartość trzymam w jednej szafce więc otwierając ją wkładam po prostu to co uznaję za stosowne np. większą latarkę, zapasowe aku, mini siekierkę, fixa, apteczkę, podstawowe sztućce, pikutka w kydexie, pojemniki na wodę, powerbank itd.
Nie kompletuję gotowców ponieważ niektóre przedmioty lubię (noże, latarki) i musiałbym mieć je w kliku egz (bez sensu) lub i tak przekładać. Apteczkę mam dobraną optymalnie wedle własnych potrzeb i widziemisię (również musiałbym zrobić drugą taką samą, a środki tracą termin ważności).
Na razie takie podejście mi się sprawdza. Pakuję minutę, dwie i wychodzę tak, że nie ma problemu.

slayers dance

U mnie plecak zawsze ten sam, około 20 litrów, nie ma znaczenia czy do pracy czy po pracy (w plecaku zazwyczaj nie noszę dodatkowego ,,szpeju" chyba że wybieram się na jakieś łażenie po lesie to wtedy specjalnie ładuję to co potrzebne).
EDC też dobrałem na stałe - w małej saszetce na pasku którą zawsze (ale to zawsze) noszę ,,przy dupie" - mam scyzoryk, zapalniczke, latarkę na AAA, krzesiwo owinięte paracordem, mini kluczyk (coś jak melontulsy), jakieś plastry. W pełni to mi wystarcza. Czasami sobie włożę inny scyzor (żeby rotacja była :-) ) albo wymienię zapalare jak się gaz kończy.
Dla mnie w edc - najważniejsze jest żebym tych kilka małych rzeczy naprawdę zawsze miał przy sobie i żeby jak najmniej było czuć że mam je przy sobie.
Przestało mieć dla mnie znaczenie jak ten szpej wygląda, czy kolor taki sam i jak to będzie wygladało na zdjęciach. Ma być funkcjonalnie i zawsze przy sobie.

Wysłane z mojego CAM-L21 przy użyciu Tapatalka

Cytat: baw w 23-12-2020, 22:30:07
Tyle lat na forum, a widzę, że gdzieś tam wewnętrznie łudzisz się, że Twoja argumentacja (czy też dowolnie inna) w jakikolwiek sposób wpłynie na decyzję w sprawie :shy:

philiprvn

Na miasto dwa plecaki odpowiednio: 25 i 36 litrów. Do tego w zależności od potrzeb kieszenie boczne 2x5 i 2x8 litrów. Pas biodrowy i beaver tail w pełni wymienne między oboma plecakami.

Do lasu belt kit (mieści się: kuchenka, manierka, menażka, hamak, puchówka, kompas, krzesiwo, nóż i piła). Szelki zmodyfikowane według własnych upodobań.

Gryzzly

Ja posiadam...
Ładnych parę kompletów, do Laptopa, na wypady, na zakupy, z aparatem Foto, na rower, z wiertarką, na Wakacje, w góry, itp.
Niektóre często używam, inne sporadycznie, ale to zbieractwo... Mnie samego dobija.  :rotfl:

Nie co dzień tutaj siedzę - więc odpisuję nieregularnie.
SPRZEDAM - https://forum.knives.pl/index.php/topic,218220.msg2968284.html#msg2968284

ramor7

Ja posiadam kilka plecaków, ale nie jako zestawy. W zależności od tego, który plecak chce mi się wziąć, to przekładam graty z jednego do drugiego.

Moje EDC : CRKT Avant, Leatherman Wave/ do tego zestaw bitów z przedłużką i kluczem fajkowym Vicka, latarka 5.11 EDC 1AAA,?  Lumintop EDC 18, plecak 5.11 AMP 24 plus apteczki.... i cała masa rzeczy, które mogą się kiedyś przydać.

SMF spam blocked by CleanTalk