Reklama

Termos

Zaczęty przez Anarashimaru, 29-07-2023, 11:05:39

Anarashimaru

Witam, jak w temacie, poszukuje czegos pod nastepujaca specyfikacje :

• do 0,5l
  • do 100zl, ew nieco wiecej
  • wymiary - tu pewna dowolnosc, jednak ksztalt raczej podluzny ( czyli wysoki i waski ;P)

To tyle jesli chodzi o koncert zyczen  :rotfl:, a teraz slucham panstwa :)

eta

Termite Warhead. Używam 1 litrowego, trzyma 8 godzin gorącą herbatę.

Gryzzly

Nie co dzień tutaj siedzę - więc odpisuję nieregularnie.
SPRZEDAM - https://forum.knives.pl/index.php/topic,218220.msg2968284.html#msg2968284

cosinus

Moze pytanie godne blondynki: na pewno termos, a nie dobry hermetyczny kubek termiczny ?

0.5 litra to tak mało, że u mnie zw z dystansem czasowych raczej 1-2-4 godzin, niż np 8. JA BYM dla siebie nie szukał tam małego termosu, owszem, większy, tak

hiub

Termos, w sensie ma mieć nakrętkę-kubek?
Bo jak nie to obczaj butelki SIGG Hot & Cold.
Gorące trzyma trochę krócej niż zimne. Ale poza ceną spełnia wymagania.

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia

Miecz przeznaczenia ma dwa ostrza... Scyzoryk przeznaczenia ma dwa ostrza, korkociąg, śrubokręt i otwieracz do konserw.

Jakby można było dać przez neta w ryj, to byłoby tu o wiele spokojniej

cat

Kiedyś szukałem dobrego termosu. Wybrałem model firmy Thermos w stali nierdzewnej.

Pillnitz

1. Pół litra, to za mało i bez sensu na termos, bo to pojemność większego kubka do ugotowania na miejscu,
2. Więcej niż pół litra - cokolwiek współczesnego, nawet marketowego z alu, utrzyma Ci jakiś dzień roboczy gorący lub co najmniej ciepły napój.
3. Więcej niż 0,75 litra - cokolwiek ze szklanym wkładem (a ten się da kupić w każdym mieście wielkości dziury w ziemi) utrzyma Ci co najmniej 12 godzin napój w temperaturze parzącym facjatę, a do 24 godzin ciepły.
Reszta to obudowa i marketing...

* zacnie ostrzyżony hetero sapiens *

cat

Szklany się tłucze, marketowy trzyma ciepło albo nie. Kwestia potrzeb.

carl

Cytat: eta w 29-07-2023, 19:17:17

Termite Warhead. Używam 1 litrowego, trzyma 8 godzin gorącą herbatę.

polecam również mam dwa 0,5 litra trzyma dużo dłużej. Zalewając gorące herbaty kawy zdarzyło mi się zostawić termosy na noc przy minus 22...po 10h jedno i drugie było mocno gorące

philiprvn

Termosy LaPlaya (mam 0,7 litra i sobie chwalę).

Mad Boar

Od około 8 lat mam termos Esbit o pojemności 1litra.

Polecam bardzo, mniejsze modele też są produkowane ;)

cat

Esbit to te termosy malowane czarną łuszczącą się farbą?:)

tomking

Cytat: cat w 30-07-2023, 15:50:30

Esbit to te termosy malowane czarną łuszczącą się farbą?:)

Ja mam niemalowany  ;P  też już z 7-8 lat.
Tamta produkcja do dzisiaj robi robotę  :)
Rzeczą ważniejszą od wiedzy jest wyobraźnia.

IvanDrago

Thermos Ultimate Insulation.
Mam wersję 0,8 l, ale są i 0,5. Trzyma ciepło dłużej niż inne termosy oraz jest od nich zauważalnie (ok 1/4) lżejszy - to dla tych co się liczą z wagą ekwipunku.

Gryzzly

Cytat: IvanDrago w 30-07-2023, 22:58:15

Thermos Ultimate Insulation.
...

Przy okazji też przejrzałem kilka ofert.
A to fajna opcja na pierwszy rzut oka - choć niezbyt tania.
Ale stawiam na jakość.
Cały dzień zwykle w aucie, to kawa w tym jak znalazł. :D

SPRZEDAM - https://forum.knives.pl/index.php/topic,218220.msg2968284.html#msg2968284

IvanDrago

Do auta nie polecam bo tam jest zakręcany korek - więc aby otworzyć trzeba 2 ręce. No i się nie poparzcie - ten termos trzyma temperaturę dużo lepiej niż inne - można się zdziwić, że jeszcze aż takie gorące.

cat

I nie będzie kogo pozwać w razie poparzeń wrażliwych miejsc;)

Gryzzly

Ja zwykle staję na kawę - więc nie będzie problemu.
No może poza tym że zbyt gorąca - hahaha

fistaszek

Na pewno jest lekki, smukły, szczelny i w miarę dobrze trzyma ciepło.
Z drugiej strony nie jest pancerny, sprawia wrażenie wręcz dość delikatnego i łatwo ulegającego wgnieceniom. Dodatkowo trzeba mieć na uwadze, ze pojemność jego kubka jest naprawde niewielka.
Tańszą alternatywę jaką mam w pamięci, szukając swego czasu poręcznego termosu, posiadającego dobre opinie, były te firmowe z Decathlonu.

Piotr11

Nie tak dawno byłem w sklepie tkmaxx, był spory wybór termosów oryginalnych marki Thermos. Ceny baaardzo przystępne, kupiliśmy oryginalne kubki 0,5 i 0,33 (działają super!), a thermosów było sporo!

SMF spam blocked by CleanTalk