Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Kto chce zrobic "emerson" ostrze do spyderco military

Zaczęty przez Kubus Puchatek, 11-08-2023, 20:09:36

Kubus Puchatek

Spyderco military 3
Dane techniczne:

Ostrze oryginalne:

- Długość ostrza: 7,5 cm
- Grubość ostrza: 3,7 mm
- Profil głowni: Clip Point
- Stal: CPM S45VN
- Szlif: Płaski pełny
- Rodzaj: Gładkie
- Wykończenie: DLC

Chce zeby dodac do tego "falke" jak u Spyderco Dragonflay 2 Emerson,

czyli taka: https://sharg.pl/product-pol-112281-Noz-Spyderco-Dragonfly-2-Emerson-Opener-Plain-C28PGYW2.html

K_P

Artur Schopenhauer ,,Każda prawda przechodzi trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, następnie gorliwie zwalczana, ostatecznie zaś akceptowana jako coś oczywistego"

InQuizitor

Kubus Puchatek

Znam to rozwiazanie. Jakby to nazwac - takie dorazne.
Zapewne kupie.

Ring kupilem z USA (drogo). Czy rozni sie ten za 250 zl od tego za 17.5 zl - nie sadze.

Moze sie ktos podejmie zrobienia ostrza.
W sumie autor moze dac upust swojej wyobrazni - klinga musi miec wave i moze byc znacznie wezsza, sztyletowata (nawet lepiej jakby taka byla byleby tylko pasowala mechanicznie do reszty noza).

K_P
PS. Male podsumowanie p3. To malutki noz, ale nie az z tak malym ostrzem jakby sie z pozoru wydawalo - prawie 8 cm. Naprawde jest tylko troche mniejsze od powiedzmy od tych, ktore maja duzo potezniejsze z wygladu - BM AFCK, czy Emerson Comander. Ring do p3 jest zle zaprojektowany. Nie powinien byc w linii noza, tylko o wielkosc srednicy kolka nizej. Za to dokrecenie ringu zmienia te mala rekojesc na... lepsza. Doskonale sie ten noz trzyma w rece z taka przedluzna rekojescia. I jeszcze jedno dobrze sie za to kolko ten noz wyjmuje z kieszeni.
ps2. Probuje kupic nowe blokady do Emersona Comandera. I jakos nie moge. Producent chce zeby wyslac noz do USA, a ja nie chce. Nie chca blokady przyslac do Polski. Masz jakis pomysl?

Artur Schopenhauer ,,Każda prawda przechodzi trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, następnie gorliwie zwalczana, ostatecznie zaś akceptowana jako coś oczywistego"

Gurth

Mam takie dwa prototypowe ostrza do pm2 z cpm 3v. Są mniejsze i węższe. Nie wiem czy pm2 i pm3 mają taką samą część ostrza z blokadą, ale może by pasowały.

Człowiek jest jak nóż. Albo robi, co ma robić, albo jest tępy.

Kubus Puchatek

Interesuje mnie tylko ostrze z wave. Inne nie. Przeciez mam oryginalne.

K_P

Gurth

To nie pomogę. Mam takie. One nie mają szlifow, więc od biedy można je przerobić na wavewiaste.

Człowiek jest jak nóż. Albo robi, co ma robić, albo jest tępy.