Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Latarka do mieszkania (w razie braku prądu)

Zaczęty przez tenzin, 23-09-2023, 22:30:14

tenzin

Cześć,
szukam latarki działającej na zwykłe lub małe paluszki do korzystania w domu (w razie braku prądu).
Nie chcę, aby była to latarka z wbudowanym akumulatorem. Baterie mam z reguły pod ręką.
Cena: 30-60zł (może być z alliexpress) chyba, że faktycznie warto dopłacić.

Pozdrawiam,

tylko pozory nie mylą

PODAJ DALEJ: www.psy.centaurus.org.pl
Dziękuję.

WojakPL

Po taniości EMOS P3883 - świeci w przód i bokiem, ma haczyk do zawieszenia - zasilanie 3xAAA.
Świetna relacja cena/jakość.

KOMPUTERY - naprawiam, modernizuję, doradzam.

muunek

ja proponowałbym coś co zawiera w sobie albo pojedyncze albo podwójne ogniwo.
Zawsze sprzedawane są w parzystych opakowaniach , więc przy 3 sztukach AAA to zawsze jest problem z tym 4-ym niewykorzystanym ogniwem.
Córce na allegro kupiłem pół roku temu taką "maludę" na AAA (chyba pojedyncze ) za jakieś 50zł.
Pojedynczy tryb pracy, jakaś dioda jest, przełącznik w dupce,  ogólnie sympatyczna, prosta i żadnego cudowania..

Jeśli chcesz, to nadaj mi na pw- sprawdzę w "kupionych" i dam Ci linka - kupisz, nie kupisz - Twoja sprawa..

Harry

Tylko ogniwo AAA to malutka pojemność. I jak tego prądu zabraknie raz na rok, na chwilę, to od biedy może być. Ale przy większej częstotliwości wyłączeń i jak będzie to dłużej trwało niż kilka minut - to albo będziesz świecił na niskim trybie, jak latarka będzie miała jakiś wybór, albo będziesz patrzył, jak jasność powoli spada i co chwilę szukał zapasowych baterii.
Jeśli już koniecznie chcesz wchodzić w ogniwa nieładowalne a latarka jest do domu - więc nie zależy jakoś mocno na wielkości - to sugeruję zasilanie 2xAA. Jest parzyste, nie ma problemu z walającym się ostatnim ogniwem z paczki czterech, starcza na znacznie dłużej świecenia i pewnie do 60 złotych coś się znajdzie od chińczyka.

Edzia:
Tak sobie myślę, że nawet 1xAA wybrałbym ponad zasilanie za pomocą AAA.

muunek

pozwolilem.sobie skopiować z opisu sprzedazowego:
"

Cytat

Maksymalny strumień świetlny: 100 lm
Zasilanie: 1× bateria AAA (brak w zestawie)
Źródło światła: CREE LED
Zasięg: CREE LED 100 % – 65 m
Strumień świetlny: CREE LED 100 % – 100 lm
Kolor: SzaryMateriał: AluminiumCzas świecenia: 3 godz.
Ilość trybów świecenia: 1 

Tak więc, jako back-up na 3h w zupełności wystarcza, natomiast dodatkowo przydałby się  ekonimiczna lampka diodowa - taka jak pod namiot z mniejszym zasięgiem, mocą i jasnością ale długim czasem działania.
Dobrze, gdyby ogniwa były identyczne w obu latarkach..
Wówczas mamy zapas w przypadku dluzszego braku zasilania z sieci.

Wybór dobrej latarki w niskiej cenie jest dość wąski..
między 100....200 Wybór jest znacznie lepszy..

rybak

Jasne, ze nie pasuje do poczatkowych kryteriow, ale o czyms takim myslales moze...?

https://www.freeplayenergy.com/lighting/indigo-plus

W razie, jakby regula zawiodla i nie mialbys dluzszy czas zadnych baterii pod reka...? :shy:

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

HuleLam

Jak już tak dyskutujemy swobodnie - to na czas dłuższej awarii - może lampka na "śmieciowe" ogniwa z diodą LED F5 WW4:

https://www.youtube.com/watch?v=DoFD-8Ab2UA
?
zdrawki

cosinus

Wg mnie latarka "domowa na blackuot" to 100% latarka EDC
Dedykowana w depozycie "na blackuot" okaże się nieprawna akurat jak będzie potrzebna (albo sie zapomni gdzie jest schowana).
EDCówka jest stale sprawdzana

Drobne cechy (dla mnie): dupka z magnesem, nasadzany dyfuzor (ten może być w domu)

Cytat: muunek w 24-09-2023, 09:47:18

Dobrze, gdyby ogniwa były identyczne w obu latarkach..
Wówczas mamy zapas w przypadku dluzszego braku zasilania z sieci.

Jedna z najważniejszych uwag. Nie warto skakać na jakies egzotyczne u siebie (np nie mając nic w AAA, ktoś może nie mieć nic w AA)

WojakPL

Cytat: muunek w 24-09-2023, 00:24:37

ja proponowałbym coś co zawiera w sobie albo pojedyncze albo podwójne ogniwo.
Zawsze sprzedawane są w parzystych opakowaniach , więc przy 3 sztukach AAA to zawsze jest problem z tym 4-ym niewykorzystanym ogniwem.

Są opakowania 12szt.
Można kupić 3x4szt.
Spotkałem się też z bateriami 4szt + 2 gratis - to masz 2 komplety po 3.
Nie widzę tego problemu.

dzyndzl

Do domu, w razie "W" coś na cob, ta polecona przez @WojakPL byłaby ok, ale osobiście celowałbym w AA. W lidlach, czy bierdonkach regularnie pojawiają się takie piwniczno-warsztatowe świecidła.

..... ...

cosinus

Dałem priv z propozycją Olight S2A

Stan (b) dobry, cenę satysfakcjonującą zrobimy

Gryzzly

Ja ze swojej praktyki zasugeruję tylko, alby miała włącznik z tyłu (w dupce :D).
Po ciemku szukanie przycisku do włączenia, na obwodzie korpusu, może być w niektórych przypadkach stresujące/niewygodne.
Obojętnie w jakiej pozycji złapię latarkę, to wyłącznik zawsze będzie z tyłu pod kciukiem. :)
Aha, no i jakieś fajne tryby oszczędzające światło, aby długo działało.

Nie co dzień tutaj siedzę - więc odpisuję nieregularnie.
SPRZEDAM - https://forum.knives.pl/index.php/topic,218220.msg2968284.html#msg2968284

cosinus

Cytat: Gryzzly w 24-09-2023, 16:29:18

Ja ze swojej praktyki zasugeruję tylko, alby miała włącznik z tyłu (w dupce :D).
Po ciemku szukanie przycisku do włączenia, na obwodzie korpusu, może być w niektórych przypadkach stresujące/niewygodne.
Obojętnie w jakiej pozycji złapię latarkę, to wyłącznik zawsze będzie z tyłu pod kciukiem. :)
...

Zależy od nawyków. Jak chwytasz "po taktycznemu" to tak, to jest bardzo szybkie.
Jak chwytam "chwytem konsumenckim", kciuk nad przodem lampy (tak, prawda z szukaniem po obwodzie - niektóre nowe projekty mają to mocniej pzmyslane).

Tym niemniej, dupkowa była moja pierwsza latarka "po przemianach", i znów zamówiłem dupkową, ciekawy jak będzie się przyzwyczaić.

muunek

"Są opakowania 12szt.
Można kupić 3x4szt.
Spotkałem się też z bateriami 4szt + 2 gratis - to masz 2 komplety po 3."

niemniej jednak zazwyczaj są pakowane parzyście.
O to mi chodziło w wypowiedzi.
Trudniej dokupić jedną, trzy lub 7ogniw...
Zazwyczaj mamy dostępne opakowania z wielokrotnoscią pary..

Jasne jest, że można kupić p
kilka wiekszych opakowań i wsadzić "setkę " do słoika, ale chyba nie o to chodzi.
Raczej jako back-up wybrałbym coś do czego mogę dopasować zasilanie z pilota od TV czy jakiejś wieży gdyby nagle zaczęło gasnąć światełko zamiast po ciemku słoika z bateriami szukać..

WojakPL

Nie rób z igły widły.
Kupujesz czteropak, trzy pakujesz w tą "domówkę" pozostała sztuka ląduje w latarce edc i masz wykorzystane.
Jakbym miał po ciemku wyciągać baterie z pilota i ładować do latarki to bym szybciej ognisko w wiaderku rozpalił ;P
Albo świeczkę postawił.
Taka w razie braku prądu ma być gotowa i leżeć w wiadomym miejscu, a nie dopiero w trakcie awarii ogarniać :?
Ale co kto lubi :D

dzyndzl

Ale wiecie, że pojedyncze paluszki też się wtyka w różne sprzęty... ;P

..... ...

muunek

Cytat

Taka w razie braku prądu ma być gotowa i leżeć w wiadomym miejscu,

O tym samym piszemy a chcesz koty drzeć bez powodu..
Leży latarka przygotowana, gaśnie prąd - bierzesz EDC, używasz ze 3h, a gdy zaczyna tracić jasność, to szukasz jak najbliżej czegoś na zastępstwo ogniwa, (bo może zapomniałeś zrobić zapas i nie ma w szufladzie paczki AAA albo dzieciaki bez Twojej wiedzy do zabawek wykorzystały) np bateryjki z pilota do której "pobrania" nawet nie potrzebujesz narzędzi, bo jest klapka na plasticzanym zatrzasku..

Autor generalnie poszukuje nie 2 lamp, tylko jednej taniej na ogniwa AAA.. zatem sugeruję, aby były zasilane pojedynczym lub podwójnym ogniwem. Tylko tyle..

Jak Ty chcesz, to możesz nawet sidmiobaterjówkę używać i nikt Ci nic złego nie powie. Wolnośc mamy w kraju jeszcze w tym temacie..

Ajron

@tenzin ja mam z systemu elektronarzędzi z Makity. Duże i długo świeci więc dla mnie do domu spoko. Może masz jakieś narzędzia aku i pod tym kontem?

Albo takie jak Rybak polecał.

WojakPL

@muunek nikt nie drze kotów sam wyolbrzymiasz temat, piszesz teraz o jakiejś 7-baterykowej latarce... :dodge:
Nie w temacie.
Napisałem tylko, że dla mnie żaden problem czy będzie parzyście lub nie. Nie przeszkadza mi jak zostanie jedna bateria, wykorzystam gdzie indziej.
Lamkę którą proponowałem mam i się sprawdza.
To na tyle :kosunia:

Druciarz

Nie znam się to się wypowiem, nie lubię z naciskiem na "bardzo" latarek "klikadełek" kliknij 3 razy, przytrzymaj, kliknij dwa razy, cztery razy szybko i JAK SIĘ NIE POMYLIŁEŚ to masz co chciałeś, w związku z powyższym w kieszeni, w samochodzie, w domu, w torbie narzędziowej zawsze jest LEDLENSER P-110, niby firmówka ale z niższych lotów, jedna bateryjka AA, tylko włącz-wyłącz, deklarowane przez producenta 7 godzin świecenia, z obserwacji własnych ............. zawsze wystarczająco jasno, na aledrogo sporo poniżej "stówki", nie będę się wypierał że innych nie mam, ale poza czołówką tego malucha najczęściej używam.