Reklama

Palnik w wersji nie mikro

Zaczęty przez Harny, 29-09-2023, 18:26:52

Harny

Szukam palnika, który godnie zastąpi na niektórych wyprawach Mevę Spark i będzie można położyć na nim małą patelenkę lub Zebrę12.

Wpadł mi w oko PRIMUS Mimer Duo Stove, może ktoś ma/miał i poleci, albo odradzi.

Chętnej poczytam propozycji w budżecie powyższego Primusa :)

arend

MimerDuo fajna rzecz z powodu dużej średnicy palnika. Znaczy mniejszej sznsy na przypalenie. Ale jest mało stabilny przy większych i cięższych naczyniach. No i niestety ciężki do beznarzędziowego demontażu w przypadku zatkania dyszy. Ze swojego doświadczenia polecę kuchenkę stalową FireMaple fms118. Konstrukcja stabilna na trzech podporach, z wężykiem, złącze kartusza 7/16" akceptujące adaptery ( zasilanie z każdego typu kartusza poza przebijanymi a też można podpiąć zbiorniki amerykańskie cadaca i butlę turystyczną). A też jej konstrukcja umożliwia dostanie się do dyszy bez użycia narzędzi ( wystarczy cienki drucik do przetkania dyszy)

Poleciało mi się paść archiwum poczty. komu wiszę opinię proszę dać znać.

Harny

Dzięki, ten FireMaple wygląda nieźle, zwłaszcza ten patent z podgrzewaniem płynnego butanu. Będzie zamawiane :)

arend

Używam trzeci rok i jest gut, Natomiast jak masz nadmiar gotówki możesz tez pomyśleć o wersji tytanowej o nazwie fms blade2.

meangrin

arend

Mevę też mam. To dobra kuchenka, tylko trochę upierdliwa w polowym serwisie.

wojtek22

Jak masz Mevę to może Meva Spider pro. Ja jestem zadowolony. Używam też Campingaz ale irytowała mnie mała stabilność kuchenek na kartusz
Edit
Nie zauważyłem wcześniejszej podpowiedzi meangrin.

meangrin

Cytat: arend w 05-10-2023, 19:21:02

Mevę też mam. To dobra kuchenka, tylko trochę upierdliwa w polowym serwisie.

O jaki serwis chodzi, jakie trudności napotkałeś?

arend

Było mi ją ciężko rozebrać żeby wyczyścić dyszę. Znaczy w polu bez narzędzi. FMSa rozbierasz gołymi rękami, no chyba że sama dysza przez montującego będzie za mocno wkręcona, ale bezproblemu idzie jakimkolwiek toolem wykręcić, co wprzypadku mevek jest niemożliwe bo dysze mają wkręcane na locklita. No i żeby się do dyszy dobrać trzeba użyć jako pomocy jakiegoś pręcika bo inaczej nie odkręcisz palnika od bazy,

Harny

Kupiłem i w końcu odpaliłem za falochronem w Jastrzębiej górze. Jest moc!!
Mevy nie chciałem. W sparku po wyczyszczeniu  były problemy z regulacją plomienia i generalnie był problem z samym wyczyszczeniem. Dysza wyglądała, jakby miała filtr włożony z opiłków/mikrosiatki mosiądzu.

arend

Wywal ten filtr. Zdecydowanie łatwiej jest przetkać otwór dyszy niz walczyć z syfem na tym tak zwanym fitrze. Wykręć dyszę, zamocuj w imadełku, potem wiertarka z małym wiertłem i po problemie. Wkręć z troszką smaru miedzianego do końca ale nie na chama, potem wrazie czego wykręcasz palcami.

Edit
tu masz tutka jak wywalić ten filterek

https://www.youtube.com/watch?v=ZYwuYL4qqng

Harny

Tak właśnie w Mevie zrobiłem. Tu jeszcze nie było problemów z syfem, ale przy pierwszym czyszczeniu pewnie "filtr" poleci.

Misiek_86

Cześć, rozważam zakup Firemaple X3 vs jetboil flash, aktualnie w skalnik dobra cena:
https://www.skalnik.pl/kuchenka-flash-jetboil-671157
Tylko pytanko czy jest sens dopłacać 200zł do jetboil?

arend

Rozważ czy chcesz wywalić kupę kasy na coś co służy jedynie do gotowania wody i rozpuszczania śniegu.

SMF spam blocked by CleanTalk