Reklama

Rysy na nożu

Zaczęty przez tsqmi, 18-11-2023, 21:35:48

tsqmi

Cześć,
już któryś raz porysowałem klingę noża, tutaj dość mocno. Wciąż się uczę, ale czasami niestety zahaczę :(
Ostrzyłem na kamieniach 1000 i 3000.
Jakeś rady w jaki sposób mogę te rysy usunać?
Znalazłem jakieś tematy z 2007 i 2014 roku, ale zdjęcia wygasły, a może do tego czasu ktoś odkrył inną metodę :)
Ostrze noże głównie dla siebie, czasami w ramach hobby ktoś mi podrzuci swój do naostrzenia. Chcę unikać takich sytuacji.

Pozdrawiam,
Mateusz

WojakPL

Cytat: tsqmi w 18-11-2023, 21:35:48

Nie chcę się wyzłośliwiać ale raczej na betonowym bloku ostrzyłeś.

KT to raczej od nowa na systemie wyprowadzić, a co do polerki, usunięcia rys to niech się mądrzejsi wypowiedzą.
Co to za nóż/stal?

KOMPUTERY - naprawiam, modernizuję, doradzam.

MajorRezerwa

Mało się znam, ale jeszcze musisz sporo się nauczyć by ostrzyć z ręki na kamieniach....Z całą pewnośią nie świadcz usług innym bo się mogą wku..yć ;P

tsqmi

Cytat: WojakPL w 18-11-2023, 21:40:36

Nie chcę się wyzłośliwiać ale raczej na betonowym bloku ostrzyłeś.

Na tym ostrzę.
https://dluta.pl/Kamien-japonski-sztuczny-NANIWA-blok-granulacja-1000-3000/6358?gclid=Cj0KCQiA3uGqBhDdARIsAFeJ5r2o-ulhtk7kDkW1aqWyw3CletENNFFx1QHzbAKaf7fo_yq6x_yEJpgaAoASEALw_wcB

KT to raczej od nowa na systemie wyprowadzić.

Dlaczego?

Co to za nóż/stal?

Nie wiem

Cytat: MajorRezerwa w 18-11-2023, 21:42:13

Mało się znam, ale jeszcze musisz sporo się nauczyć by ostrzyć z ręki na kamieniach....Z całą pewnośią nie świadcz usług innym bo się mogą wku..yć ;P

Dzięki, kolego za odpowiedź na którekolwiek z moich pytań   :shades:

WojakPL

Cytat: tsqmi w 18-11-2023, 21:47:16

Na tym ostrzę.

Potrzeba pewnej ręki do ostrzenia na jakimkolwiek kamieniu, wybacz ale Tobie niezbyt to wychodzi. Poćwicz najpierw na nożach za 30PLN, których nie szkoda zniszczyć.

Dlaczego?

Przydałoby się więcej fot ale nie wygląda równo.

KOMPUTERY - naprawiam, modernizuję, doradzam.

tsqmi

Cytat: WojakPL w 18-11-2023, 21:54:07

Potrzeba pewnej ręki do ostrzenia na jakimkolwiek kamieniu, wybacz ale Tobie niezbyt to wychodzi. Poćwicz najpierw na nożach za 30PLN, których nie szkoda zniszczyć.

To prawda, uczę się :) Nie rozumem. Coś złego stało się temu nożowi oprócz rys, nierównej krawędzi tnącej?  :dodge:
Następnym razem będzie pewnie lepiej. Zawsze mogę zedrzeć na 300 i zrobić wszystko od nowa :) Nóż jest ostry, więc cel został osiągnięty, z czasem będzie pewnie estetycznej :)

A teraz czekam, może ktoś powie jak usunąć rysy.

MajorRezerwa

Dzięki, kolego za odpowiedź na którekolwiek z moich pytań   :shades:

A cóż innego można napisać ?
Zmasakrowałeś krawędz tnącą, porysowałeś klingę- lepiej byś się nie brał za polerkę bo nóż trzeba oddać w fachowe ręce, inaczej będzie mało użyteczny.

tsqmi

Cytat: MajorRezerwa w 18-11-2023, 21:59:30

A cóż innego można napisać ?
Zmasakrowałeś krawędz tnącą, porysowałeś klingę - lepiej byś się nie brał za polerkę bo nóż trzeba oddać w fachowe ręce, inaczej będzie mało użyteczny.

Dokładnie o to pytanie chodzi - Jakeś rady w jaki sposób mogę te rysy usunać?
Cytat: MajorRezerwa w 18-11-2023, 21:59:30

inaczej będzie mało użyteczny.

Mało użyteczny? Przecież jest bardzo ostry i wszystkie popularne ,,testy ostrości" przechodzi 10/10, więc co to znaczy ,,mało użyteczny" ?

MajorRezerwa

Cytat: tsqmi w 18-11-2023, 22:04:28

Dokładnie o to pytanie chodzi - Jakeś rady w jaki sposób mogę te rysy usunać?
Mało użyteczny? Przecież jest bardzo ostry i wszystkie popularne ,,testy ostrości" przechodzi 10/10, więc co to znaczy ,,mało użyteczny" ?

Papierem ściernym o różnych gradacjach a następnie pastami polerskimi.

Jak widzę pracujesz chyba w kuchni? Nóż jest tam intensywnie używany i po takim ostrzeniu raczej długo ostry nie będzie...
Raz jeszcze- zanieś do fachowca niech go doprowadzi do porządku (nie kosztuje to majątek) a Ty ucz się jak wspominał kolega, na tanich nożach .
P.S Pod jakim kątem ostrzyłeś nóż?

tsqmi

Cytat: MajorRezerwa w 18-11-2023, 22:18:49

Papierem ściernym o różnych gradacjach a następnie pastami polerskimi.

Na reddicie piszą to samo, dzięki.

Jak widzę pracujesz chyba w kuchni? Nóż jest tam intensywnie używany i po takim ostrzeniu raczej długo ostry nie będzie...

W ogóle nie. Lubię gotować - to fakt, ale w kuchni nie pracuje. Jedyny powód dlaczego się tym interesuje to dlatego, że polubiłem ostre noże w kuchni i duuużo przyjemniej się pracuje nimi. Dlatego na każdym wyjeździe gdzie jest kuchnia i coś samemu chcemy ugotować, a noże są lekko mówiąc nie ostre, doceniamy to co mamy w kuchni, ale to chyba każdy tak ma kto raz pracował na ostrych nożach.

Raz jeszcze- zanieś do fachowca niech go doprowadzi do porządku (nie kosztuje to majątek) a Ty ucz się jak wspominał kolega, na tanich nożach.

Po co, jak następnym razem znów zrobi się to samo. To tylko nóż, a jak się stępi (z tego co pisałeś to szybko) - to będzie okazja na szlifowanie techniki :))

P.S Pod jakim kątem ostrzyłeś nóż?

Na oko, połowe kciuka.

MajorRezerwa

Natępnym razem nie musi "zrobić się to samo " , wystarczy trochę potrenować- za każdym razem będziesz polerował? :cry:

Twój wybór- odpowiedz dostałeś, powodzenia i miłego wieczoru.

Krug

Cytat: tsqmi w 18-11-2023, 21:35:48

Cześć,
już któryś raz porysowałem klingę noża, tutaj dość mocno. Wciąż się uczę, ale czasami niestety zahaczę :(
Jakeś rady w jaki sposób mogę te rysy usunać?
Znalazłem jakieś tematy z 2007 i 2014 roku, ale zdjęcia wygasły, a może do tego czasu ktoś odkrył inną metodę :)
Ostrze noże głównie dla siebie, czasami w ramach hobby ktoś mi podrzuci swój do naostrzenia. Chcę unikać takich sytuacji.

Pozdrawiam,
Mateusz

Wyluzuj. Na tych fotkach nie ma rys, tylko używane noże.  Najważniejsze że są ostre.
Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

SMF spam blocked by CleanTalk