Reklama

Siekierka z Wojciechowa

Zaczęty przez Mattia, 24-11-2023, 18:37:24

Mattia

Witam,
niedawno spędziłem trochę czasu w Wojciechowie pod Nałęczowem. Przy okazji odwiedziłem kuźnię Romana Czernieca. Można tam znaleźć dużo żelastwa artystycznego, nie brakuje podków, są siekiery i trochę noży. W każdym razie warto zobaczyć kuźnię jak również muzeum regionalne i kowalskie znajdujące się w wieży Ariańskiej.
Z kuźni pana Czernieca pochodzi średniej wielkości siekierka o masie z drzewcem 2 kg (ściśle 2074 gramy, długość drzewca 37 cm), poniżej fotki:

W domu przeszlifowałem lekko rękojeść i nasączyłem ją dwukrotnie olejem lnianym.

Pozdrawiam

muunek

Bardzo ciekawa ze względu na dość wydatny obuch.
"samodziałowa" z kowalstwa?

Mad Boar

Ciekawa siekierka.
Trochę nietypowa: ~2kg wagi i tylko 37cm długości trzonka.
Napisz coś więcej jak nią popracujesz.

Mattia

@Mad Boar - siekierkę dałem jako prezent ale bez problemu dowiem się jak się zachowuje przy pracy.
@muunek - w kuźni w Wojciechowie wytwarzanych jest kilka rodzajów siekier - ta była najlżejsza i najmniejsza.
Pozdrawiam

porcelanowy

Powitoł
Dziabnąłeś coś sam? ;)

Dziwna konfiguracja. Trzonek na jedną rękę a waga jak na 60-70cm drewno.

Miałem kiedyś 2,5kg ciesielską jednostronną na 45cm trzonku.
Ręka nie trzymała nawet 5min roboty, ale ciosanie szło jak burza :)

7

Heh, Wojciechów w okolicy zawsze był kojarzony z kowalstwem, ma w tej dziedzinie długoletnie tradycje, stąd też to muzeum.

Tak się składa że mam znajomego zamieszkałego w tej wiosce i kiedyś go pytałem gdzie by tam szło dostać porządną siekierę z cenionej, wojciechowskiej stali.
Powiedział:
"Nie warto. Starzy, ci co naprawdę znali rzemiosło to albo poumierali albo już nie kują, a młodsi chuja tam się znają i opychają szajs turystom za chore pieniądze jadąc na marce miejscowości."

Nie weryfikowałem tego i nie twierdzę że to prawda. Tak mi się przypomniało...  ;-)

Mattia

@porcelanowy - pobawiłem się chwilę, do ciosania była OK, do rąbania gałęzi na mniejsze kawałki też dała radę.
Do dłuższej pracy rękojeść powinna być dłuższa.
Pozdrawiam

FORESTER1973

2kg ca masy.
Ale nie ma się co dziwić wystarczy popatrzeć ile żelastwa pod uchem.

biathlon

Miałem ten "model " kupiony na miejscu w kuźni w  Wojciechowicach. Równa ładnie ukuta siekierka, dobre osadzenie. Trochę nią popracowałem i stal jak i cała siekierkę  mogę ocenić na przyzwoitą. Nie pasował mi tylko trochę do ręki kształt styliska.

Blunio

Cytat: FORESTER1973 link=topic=220052. #msg2940616 date=1701014385

2kg ca masy.
Ale nie ma się co dziwić wystarczy popatrzeć ile żelastwa pod uchem.

Jakbyco można pocieniować  :idea:

"Strzeżcie się >Greków<, nawet jak niosą dary"
Nigdy nie rezygnuj z realizacji przedsięwzięcia tylko dlatego, że wymaga ono czasu.
Czas i tak upłynie !
Cytat kolegi Rangy67: "wszystkiego mieć nie można bo życie jest pasmem wyborów...".

FORESTER1973

Nie bardzo bo wtedy wyjdzie Y bo ucho szerokie i za wiele nie nawojujesz  :(