Reklama

Pierwszy folder od Trolskiego

Zaczęty przez siqor13, 06-12-2023, 16:56:44

siqor13

fistaszek

Ooo w mojej ulubionej kategorii ostrza do 7,5 cm; i tutaj następuje soczyście polska krytyka, ale że chińczyk to sobie daruje.  :P
Producent: Trollsky Knives, Polska | Bestech Knives, Chiny

W każdym razie na filmiku można dostrzec więcej detali:

https://youtu.be/BafmygptXJU?si=H1PrJR6gmob49bex

gribshift

Kto gorszy w dżudo,
ten krwawi dużo.

fistaszek

smutna_niespodzianka

Klips nie przekładany pod mańkuta, niech się gonią  :rzyga:

dzyndzl

Cytat: gribshift w 06-12-2023, 17:29:54

Detent lock i za drogi.

Jak dla mnie za dużo jeszcze o kulki i flippera :?
Poza tymi szczegółami mógłbym smarować kanapiory paszteciorem.

Cytat: smutna_niespodzianka w 06-12-2023, 18:08:59

Klips nie przekładany pod mańkuta, niech się gonią  :rzyga:

Wziął, przylazł i się czepia
:rotfl:

..... ...

fistaszek

Cytat: dzyndzl w 06-12-2023, 18:10:24

Jak dla mnie za dużo jeszcze o kulki i flippera :?

Nie wiem, co masz na myśli mówiąc kulki ale bez tej przesadnej płetwy, prawdopodobnie ten nóż w związku z typem posiadanej blokady (pewnie twoje kulki) byłby po prostu bezużyteczny.
Ciekawe, co było pierwsze; kura, czy jajko?  ;>

PS
Podtopiony, wciąż niezatopiony ...

gerard36856

350zl i za drogi?
Serio? To ile miałby kosztować, to nie jest victorimox kupiony w punkcie z dorabianiem kluczy i klejeniem butów w Auchan.

Cena super.
Materiały wporzo, bardzo.
Stylistycznie myślę, że znajdzie odbiorców.  Oby Trollsky odniósł sukces, jak nie w Polsce to poza nią.

Detend ball nie mam zdania, nie używałem.

Dla mnie za mały o jakieś 5cm.

Mój błysk przebije ciemności, moja jasność mroki rozproszy.

fistaszek

Cytat: gerard36856 w 06-12-2023, 18:39:59

350zl i za drogi?
Serio? To ile miałby kosztować, to nie jest victorimox kupiony w punkcie z dorabianiem kluczy i klejeniem butów w Auchan.

Dla mnie za mały o jakieś 5cm.

Wszystkim sie nie dogodzi, zwłaszcza w tak newralgicznej kwestii jak dluuugość ...  :grin:

Też odnoszę wrażenie że trochę za drogi, będąc po bliższych oględzinach nożem z półki, którą bym określił mianem doskonale znanej podmarki Sencut. I tu nie rozchodzi się o to, że u nas za mało jest konsumentów o zacięciu patriotycznym, zwłaszcza że tam, za tymi baśniowymi siedmioma rzekami i siedmioma górami, konkurencja jest tak naprawdę jeszcze większa i bardziej dostępna, a wraz z nią też prezentowany w jej obrębie zakres cenowy ulega mocniejszym naciskom.

Zatapiamy, czy pozostawiacie strefę dla swobodnej ewakuacji?  :]

kapfryd

Pomysł trochę bez sensu, bo double detent, łożyska i flipper w jednym nożu? Coś tu nie pykło.

Nie jestem też fanem dedwa, zwłaszcza w tym wykończeniu. Ale cóż, życzę powodzenia, niech się sprzedaje - czekam na inne projekty tego makera w składanym wykonaniu :)

"Wszelkie zbieractwo jest dobre dla kobiet i homoseksualistów" - Marian Paździoch

Krzysztofon

Mi tam się podoba, oryginał tzn. fixed podobał mi się od początku, a nasz akcent mnie cieszy nawet jak w kooperacji. Ponoć ma być większa wersja blokowana jak ta chwyci.

fistaszek

Cytat: Krzysztofon w 06-12-2023, 19:16:10

Mi tam się podoba, oryginał tzn. fixed podobał mi się od początku, a nasz akcent mnie cieszy nawet jak w kooperacji. Ponoć ma być większa wersja blokowana jak ta chwyci.

Chwytanie w tym kontekście niekoniecznie musi sie kojarzyć pozytywnie ...  ;)

Przy tej okazji jednak dotrzemy do jeszcze jednego mankamentu, oczywiście dostrzeganego być moze wyłącznie przeze mnie w związku z wybiórczością tak ukierunkowanej, mojej wlasnej, na wskroś subiektywnej uwagi.
To ile będzie wówczas ważyć, ta wieksza wersja?  :/

gerard36856

Ważyć? Oby jak najwięcej ? ja lubię 200gramowe foldery, a nie jakieś tam breloczki ?

fistaszek

Ok, nie ma tu żadnego konfliktu, ja się po prostu wypowiadam z perspektywy osoby lubiącej i preferującej tę kategorie noży, przez niektórych niesłusznie określanych mianem kurdupli.
Z mojego punktu widzenia, taki nóż powinien dążyć do bycia jak najlżejszym i jak najbardziej ergonomicznym, ze względu właśnie na tę swoją kurduplowatość.

Jak to wygląda w tym, podobno na wpół rodzimym przypadku, to widać. Nożyk przy tym jest dodatkowo o centymetr dłuższy niż mógłby być, co też sie wydaje być konsekwencją zastosowanej blokady i/lub płetwy flippera. Dziwi trochę, że nikt nie ponarzekał na brak klipsa deep carry.

Czas może na koło ratunkowe; czy są jakieś plusy dodatnie w tym zestawie plusów ujemnych?

+ grubość głowni jest w pełni do zaakceptowania (3mm i mógłby być mały dramat)
+ sam projekt w jego wyjściowym zapewne wydaniu, też mi sie podoba. Tym bardziej, że akurat ostatnimi czasy taki kształt głowni, niegdyś dość rzadki, jest w jakimś tam stopniu obecnie modny
+ detale takie jak stonewash, wygładajacy na wygodny jimping, przemyślane miejsce na linke, dobrana kolorystyka okładzin również do mnie przemawiają

W sumie najważniejsza niewiadoma pozostaje nieodkryta do samego końca; jakiej jakości jest ta D2?  :shades:

gribshift

Cytat: gerard36856 w 06-12-2023, 18:39:59

350zl i za drogi?

Patrzę po prostu w odniesieniu do noży Bestecha z takich materiałów. No i ta blokada.
Taki model z blokadą bym za te 280-300 brał z chęcią. Mam kilka upatrzonych czy to Bestechów czy Civivi w tej kategorii i z nimi wygrywa właśnie pochodzeniem, czy też może pomysłem.
A no i Bestechmany projektu Ostapa chodza po dwie stówy, no rozpuścili mnie ;)
Kto gorszy w dżudo,
ten krwawi dużo.

kostek.ok

Fajny kurde, ale chińczyk, także nie dla mnie  :frown:

gerard36856

Cytat: gribshift w 06-12-2023, 20:04:00

Patrzę po prostu w odniesieniu do noży Bestecha z takich materiałów. No i ta blokada.
Taki model z blokadą bym za te 280-300 brał z chęcią. Mam kilka upatrzonych czy to Bestechów czy Civivi w tej kategorii i z nimi wygrywa właśnie pochodzeniem, czy też może pomysłem.
A no i Bestechmany projektu Ostapa chodza po dwie stówy, no rozpuścili mnie ;)

No dobrze, dokształcilem się.
Ten detend ball jest dla mnie nie do zaakceptowania obojętnie od reszty.
Poza zainteresowaniem.

IvanDrago

Nie znam się na nożach, ale paczę Trolski - myślę - będzie drogo. A folder to już w ogóle bo to jest dużo ciężej zrobić niż fixa. No i czytam tę cenę: trzy... cztery... dziewięć... chwila, a gdzie zero na końcu?! To dlatego że cena jest w euro. 349 euro! A nie, w złotówkach... Aaa to chińczyk, czyli tylko ma udawać Trollskiego stylistyką i papryczką. A już się napaliłem jak szczerbaty na suchary. Ja to jednak naiwny jestem...

fistaszek

Sprawa dla reportera z cyklu; ciemne oblicze globalizacji w przededniu końca świata ...  :P

Gdyby jeszcze z tą papryczką przy okazji tej tzw. współpracy szła jakaś ponadprzeciętna jakość, ale ja tutaj bardziej dostrzegam krojone na miare cięcie kosztów.

Jak narzekać po rodzimemu, to już też chyba by wypadało do samego końca?
Jakiś futerał/ etui jest dorzucane w tej cenie dla małostkowego i nie kierującego sie miłością do twórcy marki klienta, czy tylko tajemniczo brzmiące opakowanie producenta + w przedsprzedaży gratisowa naszywka "Polish Knifemakers" lub inna*? Rzekomo ekologiczny papier, czy syntetyczne futerko - najlepiej ze ściereczką miękka jak pupcia niemowlaka? :D

7

Mi coś w tym projekcie wizualnie nie leży, choć sam w sumie nie wiem co - to raz.
Poza tym staram się nie kupować folderów poniżej 20cm bo są dla mnie za małe - to dwa.
Po trzecie ja naprawdę lubię fajnie zrobione chińczyki, te z d2 również. Problem w tym że z samej Kapugi mam takich ze 4. Po co mi więc kolejny?

A tak poza tym - ta płetwa to nie za masywna jest? Wydaje się jakby miała skracać i tak krótki chwyt...

Tak czy inaczej - ja spasuję, ale szczerze kibicuję Panu Trollskyemu w następnych przedsięwzięciach.

SMF spam blocked by CleanTalk