Reklama

Nożowe plany zakupowe na 2024r

Zaczęty przez StrazakSAM, 03-01-2024, 19:01:53

StrazakSAM

Cześć! Jakie macie plany zakupowe na rok 2024? Jest coś co Wam wpadło w oko ostatnio lub coś o czym marzycie i w tym roku spełnicie to marzenie?

U mnie: Microtech Sigil, Sebenza 21 CF knife art oraz Shirogorov Hati (stara wersja) - to 3 plany na 2024r.

Dzielcie się swoimi pomysłami oraz planami na uzupełnienie kolekcji! 

przemekspce

Jeśli wypuszczą Spyderco Techno 3 to raczej tak. Może w końcu Boker Faction a na pewno co najmniej jeden od Raptorartur. A jak to wyjdzie to kto to wie :rotfl:

:heart: Spydie :heart:

Moja galeria

StrazakSAM

Cytat: przemekspce w 03-01-2024, 19:11:04

Jeśli wypuszczą Spyderco Techno 3 to raczej tak. Może w końcu Boker Faction a na pewno co najmniej jeden od Raptorartur. A jak to wyjdzie to kto to wie :rotfl:

Nawet nie wiedziałem że mają techno 3 wypuścić. Niedawno zakupiłem techno 1 i jakoś mi nie podszedł, za mały był chociaż to naprawdę ciekawy folder.

przemekspce

Cytat: StrazakSAM w 03-01-2024, 19:21:59

Nawet nie wiedziałem że mają techno 3 wypuścić. Niedawno zakupiłem techno 1 i jakoś mi nie podszedł, za mały był chociaż to naprawdę ciekawy folder.

Wydaje mi się, że na spyderco forum kiedyś pisali że będzie, tylko nie było szczegółów.

:heart: Spydie :heart:

Moja galeria

StrazakSAM

Cytat: przemekspce w 03-01-2024, 19:25:54

Wydaje mi się, że na spyderco forum kiedyś pisali że będzie, tylko nie było szczegółów.

kurcze, musiałem gdzieś przeoczyć. Fajnie jakby zrobili rękojeść z techno 1 z ostrzem z techno 2 ;) to były mega ciekawy nóż! 

crywar

Ja mam nadzieję, że wyjdzie nowa Spyderco Nirvana, może mały Subvert :)

why so serious

StrazakSAM

Cytat: crywar w 03-01-2024, 20:14:48

Ja mam nadzieję, że wyjdzie nowa Spyderco Nirvana, może mały Subvert :)

Kurde, ale to jeszcze plany zakupowe czy już marzenia? :P

Ale małego subverta sam bym chętnie wypróbował. 

kostek.ok

Nic mi po głowie nie chodzi, może Military 2, nie wiem jeszcze w jakiej wersji? może poczekam na jakieś następne sprint runy, fajnie by było jakby wypuścili M2 w k390, lub w czymś podobnym np. 10v, od biedy mógłby być Magnacut, nie spieszy mi się w ogóle, mogę w 2024 nic nie kupić i poczekać rok lub 2, po 20 latach na tym forum, udało mi się znaleźć kilka folderowych graali, fixów praktycznie nie używam, także nie wiem co to będzie :dodge: , ale mi z tym dobrze, fajnie tak nie mieć planów nożowych.
W sumie to zapomniałem, że by mi się przydał Voyager XL w ctsbd1n, jak się trafi gdzieś to biorę .

gregg13

Plany planami, a życie swoje...  ;P

Tradycyjnie nic nie planuję  :)

Cytat: junasz w 23-11-2022, 01:15:35Cóż... pesymizm to najlepsza filozofia. Pesymista niemal zawsze ma rację, a jak zdarzy się pomyłka - jest radośnie zaskoczony.  ;)

StrazakSAM

@kostek.ok  ja chętnie przytuliłbym wersje w M4 jak się pojawi, jednak nie jestem przekonany co do tej wielkości noża i blokady CL - zobaczymy ;)

@gregg13  tak się często zdarza, lecz plany są zawsze prawdopodobne. Ja z kolei muszę mieć jakiś plan, żeby nie kupować pobocznych noży i nie dawać się ponieść chwili :D 

gregg13

Cytat: StrazakSAM w 03-01-2024, 21:24:56

... ;)

... żeby nie kupować pobocznych noży i nie dawać się ponieść chwili :D

:kopara:

Toż to niemalże sens rzycia  :rotfl:
A noże poboczne to wartość dodana  ;P

Cytat: junasz w 23-11-2022, 01:15:35Cóż... pesymizm to najlepsza filozofia. Pesymista niemal zawsze ma rację, a jak zdarzy się pomyłka - jest radośnie zaskoczony.  ;)

kostek.ok

Cytat: StrazakSAM w 03-01-2024, 21:24:56

@kostek.ok  ja chętnie przytuliłbym wersje w M4 jak się pojawi, jednak nie jestem przekonany co do tej wielkości noża i blokady CL - zobaczymy ;)

M4 też ujdzie, od Magnacuta będzie trochę dłużej ostra i ciutkę mniej udarna, poza rdzewnością nie powinno być jakiejś zasadniczej różnicy, choć nie miałem jeszcze nic z Magnacuta, ale równie dobrze można brać tą w cruwear, wszystkie 3 stale to obecnie średni poziom, nie ma się czym podniecać, są wystarczająco dobre do normalnego używania, ale do takiej k390, to jej trochę brakuje, zarówno trzymania ostrej krawędzi, jak i agresji cięcia .
Czytałem już wcześniej, że Ci nie pasuje w niej CL, ja aż tak w to nie wnikam, to najprawdopodobniej kwestia przyzwyczajenia, rybak napisał że M2 wygodniejsza w chwycie od M1, więc to bardzo dużo , bo dla mnie M1 jest idealna w chwycie, jak i w każdym calu, jak tu się da coś poprawić na plus, to jest to kolejny folder dla mnie, na który warto będzie wybulić ponad tysiaka.

StrazakSAM

Cytat: kostek.ok w 03-01-2024, 22:32:16

M4 też ujdzie, od Magnacuta będzie trochę dłużej ostra i ciutkę mniej udarna, poza rdzewnością nie powinno być jakiejś zasadniczej różnicy, choć nie miałem jeszcze nic z Magnacuta, ale równie dobrze można brać tą w cruwear, wszystkie 3 stale to obecnie średni poziom, nie ma się czym podniecać, są wystarczająco dobre do normalnego używania, ale do takiej k390, to jej trochę brakuje, zarówno trzymania ostrej krawędzi, jak i agresji cięcia .
Czytałem już wcześniej, że Ci nie pasuje w niej CL, ja aż tak w to nie wnikam, to najprawdopodobniej kwestia przyzwyczajenia, rybak napisał że M2 wygodniejsza w chwycie od M1, więc to bardzo dużo , bo dla mnie M1 jest idealna w chwycie, jak i w każdym calu, jak tu się da coś poprawić na plus, to jest to kolejny folder dla mnie, na który warto będzie wybulić ponad tysiaka.

Ja uwielbiam moją Militarke w frame locku. Mam taką wersję w CF i stali s90v. Wkładka w blokadzie, świetnie chodzi. Jak mam kupić M2 to tylko dla stali 

zebrox

No to u mnie z planów na 2024 to tak:

- Grohmann knives #1 w carbon steel ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć w sklepie internetowym więc planuje zakup grupowy ze strony producenta
- Cronos knives generalnie bardzo podobają mi się praktycznie wszystkie noże tego nożoroba uważam że ma super projekty
- Microtech ultratech tanto poluję od pół roku na jedną wersję i nigdzie nie mogę znaleźć
- Kabar USMC chciałbym mieć tego klasyka, a zawsze mi nie po drodze i inne wydatki

A co z planów wyjdzie? Jak znam życie to pewnie nic bo zawsze w ciągu roku kupuje coś innego.

Sprzedam: Benchmade Pika, Cold steel Recon1, Cold Steel Code 4

<font size="20">KOLEGO OD KERSHAWA ZAGUBIONEGO ODEZWIJ SIE DO MNIE ZGUBILEM DO CIEBIE KONTAKT.</font>

kostek.ok

Cytat: StrazakSAM w 03-01-2024, 22:47:42

Ja uwielbiam moją Militarke w frame locku. Mam taką wersję w CF i stali s90v. Wkładka w blokadzie, świetnie chodzi. Jak mam kupić M2 to tylko dla stali

Ja z kolei za frejmami nie przepadam, a wręcz unikam, jak Mili 1 to z LL, przynajmniej łatwo naprawić.
Mili 2 planuję kupić dla stali, ale jak nie będzie jeszcze nic lepszego, to kupię co będzie, a potem jak M2 okaże się fajna jak M1, to nie omieszkam kupić jeszcze z 1-2 w przyszłości dla lepszej stali, M2 chciałbym najbardziej w k390, lub 10v, akurat z tych stali M1 nie było, za kruche nie są na ostrza 4 calowe, więc jest szansa, że może M2 z nich zrobią ?

Mikko

Jakiś Gavko w tytanie i większym rozmiarze niż WE High-Fin.
Zastanawiam się nad WE Ignio, Shadowfire itd. Tylko wersje kolorystyczne kling trochę mi nie pasują. 

StrazakSAM

@kostek.ok szansa jest, ja chciałbym zaopatrzeć się w Policjantkę w k390 - miałem te stał w PM2 i jest mega.

Cytat: Mikko w 04-01-2024, 08:14:43

Jakiś Gavko w tytanie i większym rozmiarze niż WE High-Fin.
Zastanawiam się nad WE Ignio, Shadowfire itd. Tylko wersje kolorystyczne kling trochę mi nie pasują.

Akurat miałem jednego customa od Gavko no i CKF model chyba spinner - ciekawe noze, fajne detale

SMF spam blocked by CleanTalk