Reklama

Niewielki fix EDC z nierdzewki.

Zaczęty przez palpatine, 04-01-2024, 12:41:11

kostek.ok

Tego CSa z 3v trzeba będzie sobie kupić  :slini:

A co do porównania stali, to sprawa wygląda tak  :

high-alloy-steel-ratings2 (1).jpg

Swirek89

Cytat: kostek.ok w 06-01-2024, 23:03:26

Tego CSa z 3v trzeba będzie sobie kupić  :slini:

A co do porównania stali, to sprawa wygląda tak  :

high-alloy-steel-ratings2 (1).jpg

Też chodzi mi po głowie jakiś czas, ze względu na stal. Tylko trochę nie mój klimat... Chociaż nóż ma tylko działać:) 

Instagram: @znozemprzezswiat
http://znozemprzezswiat.pl/

palpatine

Bazarek oczywiście oglądany.

Z Vipera bardziej Handy niż Berus. -cena

MKM Makro i Defense wizualnie ok. --cena

Bokery na Togo wszystkie obejrzane i jakoś nic  :D

BM Hunty odrzucone.

Z 3V ten CS jednak brzydki, ale cały czas myślę. Tak chwalicie stal. Nie wiem czy nie przełamał bym się do BM Puukko choć ten rozmiar. Myślę  :)

Jakby M1 był za 600 nie było by tematu  ;)

Swirek89

I tak pewnie kupisz tą M1 bo Ci podoba się i znam z autopsji... Ja mam tyle noży, teraz mam w koszyku CS i myślę czy go potrzebuję... Rozum mi mówi aby kupić i sprawdzić stal. Serce jednak mówi, aby kupić Extrema Ratio N.K.1  - już z pół roku walczę z myślami:) 

palpatine

Rozum to mówi, że nie zużyję tego co już mam.

Serce jednak marudzi coś innego, ale ta M1 to nie znowu miłość od pierwszego bo bym wziął. Mam Bradleya Aliasa małego i jak popatrzę na obrys i rozmiary to są podobne z LS. Tyle, że składak. Z s30v i tytanu. Dlatego zapytałem o inne propozycje fixów.

Na pewno nie kupuję już samymi oczami  :D Niech ten rozum i serce też coś mają  :)

hendaye

fakt, CS jest okropnie nudny. ot, zaostrzona blaszka. ale żaden z tych rozważanych fixów nie powala ani pomysłem, ani linią, ani wyrafinowanymi szlifami. CS to dobry, minimalistyczny użytkowy nóż. w góry zabieram vicka, ale jakbym potrzebował czegoś solidniejszego ale też lekkiego, to CS byłby dobrym wyborem. 7 cm ostrza wystarczy do wszystkiego, a 3mm 3v zapewni wytrzymałość na cokolwiek, co można nożowi zrobić nie waląc weń młotkiem.

ja bym poszukał wśród duzych necków, a nie mikro-fixów. necki mają zazwyczaj o wiele ciekawsze wzornictwo, a uzytkowość taką samą. oczywiście nie trzeba ich nosić na szyi.

palpatine

Chyba skończy się na tym CS  :I

kostek.ok

Cytat: Swirek89 w 07-01-2024, 11:51:31

Też chodzi mi po głowie jakiś czas, ze względu na stal. Tylko trochę nie mój klimat... Chociaż nóż ma tylko działać:)

Mi się podoba sam nóż, lubię takie blaszki od CS z rękojeściami z kratonu, czy tam innej termo gumy, stal że tak powiem jest bardzo średnia, jeśli chodzi o całą resztę poza udarnością, ale ujdzie, tj. bym używał bez jakiegoś większego niedosytu, żebym kupił ten nóż dla stali, to by musiał być z 10v, choć już 4v jest bardzo fajna.
To 3v pasowało by do dużych folderów takich jak Rayah 2, czy Voyager XL, bo ta aus 10A jest strasznie dupna, nie dość że się szybko tępi, to jeszcze gnie na suchym drewnie, podczas rąbania patyków, pewnie w tych CS z Ali dają lepszą stal, trzeba będzie to sprawdzić .

Emu

Może nie taniej ale jak ma to ciąć to Boker AK1. Też szukam małego fixa.

Tyler Durden

Za ma łazi za mną Schwarz Overland sport, Protech sbr, może jak się trafi to Ferrum Forge Lackey

Emu

Schwarz super ale cena dość wyśrubowana. Też o nim myślałem ale profil główni jakoś słabo mi pasuje że to będzie dobrze ciąć.
Też mam na liście.

hendaye

dlaczego w tym wątku jeszcze nie pojawiło się słowo zaczynające się na "P" a kończące na "errin"? toż to maestro małych fixów

Mikko

Cytat: hendaye w 07-01-2024, 19:13:41

dlaczego w tym wątku jeszcze nie pojawiło się słowo zaczynające się na "P" a kończące na "errin"? toż to maestro małych fixów

Miałem wrzucić na początku Street Beat, ale ~650 pln po rabacie, za nożyk z VG-10, z frn i pochewką pewnie do wymiany na kydex, to trochę sporo. Są wprawdzie jeszcze inne produkcyjne fixedy Perrina ale wszystkie oferują materiałowo i wykończeniowo minimum, za kwotę, do której już niewiele trzeba dołożyć na coś lepszego. 

Swirek89

Swirek89

To chyba chińczyk robi..bo szukałem w necie i znałem stronę..  https://alfknives.com/products/ws1-2-3-alfknives-survival-tactical-protecting-hunting-knife-with-leather-sheath

Kolory lipa, ale jakbym to była s90v to taka tania M1 hehe

Tyler Durden

s90v ;) na stronie producenta wpisany tajemniczy proszek DPS15-s ;)

palpatine

No właśnie tu tak, tam inaczej. Znane marki chińskie to już jakąś 'renomę' sobie wyrobiły. Nowości zagadką więc omijam.

Street Beat był świetny, ale ten mały pierwszy w polerowanej G10. Teraz za miliony i nie ma.
Te nowsze z gumkami na rączce to już takie karykatury jak się widziało tego pierwszego. I nawet Vg10 by przełknął jakby były osiągalne.

Tymczasem jutro powinien być CS. Miałem SRK więc wiem czego się spodziewać. Piękne nie są, ale na żywo wyglądają korzystniej niż na stronach sklepów  :) W końcu nóż to narzędzie  :D Popłynąłem trochę pod wpływem "nacisków" co do stali, ale ja nie zostawiam mokrych, brudnych w pochwie to chyba będzie ok  :D

Dziękuję za wszystkie rady i uwagi,
piszmy sobie dalej bo osobiście wciąż się rozglądam, a może komuś się przyda  ;)

hendaye

Druciarz

No dobra, mnie skusił, na stronie brak tej informacji, gdyby komuś była istotna to grubość klingi 3mm

Trochę mieszane uczucia, nożyk fajny, zgrabny, do ręki sam wskakuje jak na swoje miejsce, sam nożyk 93 gramy, razem z pochwą 143 gramy, to tyle "fajności", pierwsze co to fabrycznie nie tnie, no może jabłko na połowę :D , kartki się nie złapał, moment zastanowienia, dobra zostaje, system i naprzód, najwięcej ostrzę D2 i podobne, to jest twardsze, jeszcze nie miałem potrzeby ostrzenia S-90 więc porównanie żadne, po naostrzeniu żyletka, tnie w locie, jakiś kawałek patyka, ołówek, bez zarzutu, może z rozpędu trochę za mały kąt zrobiłem ale się zobaczy, jak by były pytania to spróbuję odpowiedzieć, uprzedzając, tang odciążony dużym owalnym otworem, jak by ktoś miał życzenie to zrobię fotkę, myślę że w razie potrzeby można by zmienić okładki na paracord.