Reklama

Winkler noze - szukam opinii

Zaczęty przez Kubus Puchatek, 30-01-2024, 13:50:55

Kubus Puchatek

Przymierzam sie do tego https://winklerknives.com/collections/frontpage/products/wk-push-dagger?variant=31250951831621
Cz ktos z WA mial moze takiego (to push dagger), albo inny noz tych producentow - i moze cos powiedziec o tych nozach, m.in. o jakosci, ergonomii i etc.

K_P
Artur Schopenhauer ,,Każda prawda przechodzi trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, następnie gorliwie zwalczana, ostatecznie zaś akceptowana jako coś oczywistego"

Mikko

Winkler kojarzy mi się z userem @Frey  i chyba @Tyler Durden miał jakiegoś.

Frey

Miałem parę Winklerów. Moim zdaniem fajne noże - takie kilmatyczne. Jakość całkiem dobra choć babole w postaci nierówno położonej krawędzi się trafiają. Stal 80CrV2 łapie patynę ale od patrzenia nie rdzewieje. Nad krawędziami nie było bardzo grubo - te noże cięły. Projekty fajne ale w belt knife mi brakowało gardy, a w belt knife od TAD - czubka i rękojeść jakaś taka była dziwna. Najfajniej wspominam te rzeźbione rękojeści - najfajniej się łapy trzymały. I noże robione w kooperacji z Williamsem - fajowe były! Ale chyba TRC robi je obecnie lepiej  ;) 

Raptorartur

Szlifowałem kilka Winklerów, wymieniałem też rękojeści. Wykonanie raczej przaśne. Nad kt jak na mój gust dość grubo.

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

Kubus Puchatek

Rozumiem, ze nikt nie mial Winklera push daggera w dloni?

Skad pomysl pd Winklera? (Fajnie wyglada - ladne drewno, zwlaszcza to frezowane, dobry ksztalt ostrza - dosc waskie, ograniczajace "wykrecanie sie" z dloni po trafieniu w cos twardego) i wielkosc w miare ok).

Mam jakiegos pd od rodzimego nozoroba, calkiem dobre wykonanie.

Jest jednak do poprawki fragment ostrza od strony rekojesci do zeszlifowania wg wzoru wlasnie pd Winklera (teraz w moim palce sie klinuja, obcieraja, chociaz mam dosc chude).
Nastepnie rekojesc (g-10 jakies ostre po krawedziach, szlifowalem, ale nadal ostre), jest za krotka (ma 6 cm dlugosci, najlepiej jakby miala dlugosc - jak u Winklera - 8 cm - na szerokosc wszystkich palcow zacisnietej na rekojesci dloni), wiec do wymiany - moze byc drewniana.

Kydeks zapewne po zmienieniu ksztaltu ostrza, do uformowania w gornej czesci, pierwsze 0.5 cm
Z doswiadczenia wiem, ze trudno znalezc kogos, kto to rzetelnie zrobi.

Mam wieloletnie doswiadczenie w szukaniu fajnych pd. Kiedys swietnego (genialne kucie) zrobil mi polski nozorob, ale noz jest zbyt wielki na moje dlonie i lezy od lat w szufladzie.

Zrobic dobrego, albo kupic dobrego to tez niemale zadanie.

Pozdrawiam
K_P

Artur Schopenhauer ,,Każda prawda przechodzi trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, następnie gorliwie zwalczana, ostatecznie zaś akceptowana jako coś oczywistego"

mareckisz

..mam :)

Frey, Raptorartur: macie całkowitą rację, odnośnie wykonania, krawędzi tnącej, ewentualnych baboli itp.

Niemniej w tych nożydłach jest tyle uroku, klimatu (takiego trochę "amerykańskiego" :D ) , że cholernie mi się podobają.

Co do używania: Winklera push daggera kupiłem z czystej ciekawości jako egzemplarz kolekcjonerski - nie wypowiadam się więc w temacie jego zastosowania.

Moja kolekcja Winklerów :
Za ewentualne błędy w nazewnictwie Serdecznie Przepraszam - w pośpiechu spisywałem z pudełek!

Winkler/Jason Knight Bowie
Winkler Belt Knife Hand  Forged Damascus by Brad Vice
Winkler Belt Knife LT  Canswell/Tan Micarta CPM3V TAD
Winkler Belt Knife  Canswell/Walnut CPM3V Fundury Gear
Winkler Belt Knife Crusher Caswell/Rubber
Winkler Survival Striker Green Micarta 80CrV2
Winkler Utility Crusher Knife Micarta
Winkler Williams Blade Design HZT Fixed Blade Knife  Micarta (6.4" Black) HZT-004
Winkler GBRS Dagger Black Micarta/Rubber  #087 80CrV2
Winkler NSW Dagger Rubber 80CrV2
Winkler Recon Knife  Caswell/Maple Sculpted 80crV
Winkler Contingency Maple Sculpted 80CrV2
Winkler Push Dgger Micarta
Winkler Field Knife Tan Micarta  80CrV2
Winkler Blue Ridge Hunter Wood  (thumb index file work)
Winkler/Jason Knight Knight  Everycarry
Winkler/Boker Ratz6 Flipper Knife 3.25" N690 Stonewashed Blade, Gray Canvas Micarta

Tyler Durden

Winklery miałem chyba 4, został jeden. Wykonanie nie jest najwyższych lotów ;) w niektórych babole jakby praktykant robił. Nad KT grubo albo bardzo grubo. Śmierdzą strasznie :) chyba ta oksyda. Lubię pochwy, szczególnie skóra kydex. Każda która miałem ma wklejone od wewnątrz coś w stylu alcantara, nóż siedzi pewnie, nie klekocze, jest jak rękawiczka.
Został mi Winkler Williams, niewielki, cieńsza blacha niż poprzednie. Tnie jak Izula, BK14, co jest super wynikiem bo wogóle tnie.
Do tej ego pushdaggera dodany jest klips Tracker Dan, bardzo fajna opcja. Mam dwa takie. Trzyma pewnie o krawędź kieszeni. Nie tak mocno jak Ulticlip, ale nie ma strachu że zgubisz. Gruby, podwójny pas od 1,5 cala w dół się mieści

22-02-2024, 09:19:36

KubaP

Mam skinera. Moim zdaniem wykonanie bardzo OK. Nad KT nie za grubo, ale w grzbiecie mimo deklarowanych w opisie 4,5mm mam pełne 5. Tnie, na powłokę nie marudzę,  w ręku leży fajnie, pochwa bardzo fajna choć trochę nisko wisi i wyłazi spod polara. Ogólnie bardzo na plus. Stal bardzo fajna.
20240210_143715.jpg

Smutas

Winkler/TAD belt knife- na ten momemt mój ulubiony nóż edc... niestety nie bez wad..jak wspomniał frey- brak czubka i "dziwna i
rękojeść". Chwyt akurat mnie bardzo pasuje - nóż siedzi perfekcyjnie, a czubek... wyprowadziłem sobie na nowo ;)

Thrust no 1

SMF spam blocked by CleanTalk