Reklama

Noże Vosteed ???

Zaczęty przez tomking, 27-02-2024, 18:11:56

tomking

Nie znalazłem wątku o chińskiej marce Vosteed dlatego zakładam i na start... może ktoś kupił? Używa? może ocenić? Zrecenzować?

Każda informacja jest cenna :)

Rzeczą ważniejszą od wiedzy jest wyobraźnia.

WAR

Jest polski dystrybutor, czyli Kapuga. Co do recenzji, w zasadzie to samo co Petrified Fish, Kubey, Kizer i cała reszta budżetowych chińczyków. Bardzo fajne na entry level.

There are good atheists and bad atheists. There are good believers and bad believers. A cunt is a cunt and no god has ever changed that.

tomking

Cytat: WAR w 27-02-2024, 19:26:16

Jest polski dystrybutor, czyli Kapuga. Co do recenzji, w zasadzie to samo co Petrified Fish, Kubey, Kizer i cała reszta budżetowych chińczyków. Bardzo fajne na entry level.

Tak wiem że Kapuga, ale może ktoś się podzieli z użytkowania choćby takiego Raccoona z Nitro-V?

Nie wymieniłeś budżetowej Civivi. Nie ta półka, wykonanie, coś innego?

W gruncie rzeczy te chińskie marki dobrze sobie radzą na rynku i z tego co mam styczność (niewielką) oceniam że wykonanie niejednokrotnie zaskakuje in plus w porównaniu ze wtopami takich "gigantów" jak BM.

Na start to raczej noże do 200 zł, jakoś nie spotkałem świeżaka co chce wydać pięć stówek, bo ma wkręt na kozik ;) ale z pewnością obracamy się w różnych kręgach ;)

TomekPe

Cytat: WAR w 27-02-2024, 19:26:16

Jest polski dystrybutor, czyli Kapuga.

Dzięki za informacje dobry człowieku :D  To chyba jakiś nowy temat bo jeszcze do niedawna google nie wypluwał żadnych polskich sklepów.

Cytat: tomking w 27-02-2024, 18:11:56

Nie znalazłem wątku o chińskiej marce Vosteed dlatego zakładam i na start... może ktoś kupił? Używa? może ocenić? Zrecenzować?

Nie używałem, więc nie mam osobistych doświadczeń. Amerykanccy nożowi youtuberzy wypowiadają się raczej pozytywnie, większość opinii entuzjastycznych. Był chyba jakiś problem z button lockiem w Racoon (nie znam szczegułów) bo niektórzy mówili, że wybierali by z crossbar lockiem (czy jak tam się Vosteedowa wersja nazywa).

tomking

Zanim założyłem wątek poczytałem i pooglądałem tu i ówdzie, ale mimo to dobrze jest znać temat z pierwszej ręki.

WAR

Cytat: tomking w 27-02-2024, 19:40:00

Nie wymieniłeś budżetowej Civivi. Nie ta półka, wykonanie, coś innego?

"I inne budżetowe chińczyki" ;) Ale fakt, że ostatnio Civivi poszło jakby w "klasę średnią".

Na start to raczej noże do 200 zł, jakoś nie spotkałem świeżaka co chce wydać pięć stówek, bo ma wkręt na kozik ;) ale z pewnością obracamy się w różnych kręgach ;)

To złożony temat, bo zależy gdzie i od kogo. Ale np taki Kubey był ostatnio w promocji i można było wyjąć go za około 100 zł. IMO jak najbardziej entry level :)

Co do Nitro-V od Vosteeda się nie wypowiem, nie miałem w ręku, nie używałem. Ale 14C coś tam zachowuje się praktycznie identycznie jak w innych chińczykach, więc...

There are good atheists and bad atheists. There are good believers and bad believers. A cunt is a cunt and no god has ever changed that.

tomking

Cytat: WAR w 27-02-2024, 22:06:47

"I inne budżetowe chińczyki" ;) Ale fakt, że ostatnio Civivi poszło jakby w "klasę średnią".

Jesteś zwykle skrupulatny dlatego zagaiłem o Civivi ;)

To złożony temat, bo zależy gdzie i od kogo. Ale np taki Kubey był ostatnio w promocji i można było wyjąć go za około 100 zł. IMO jak najbardziej entry level :)

Oczywiście że złożony i nie ma co rozkminiać cen i preferencji nowych szaleńców z branży zainteresowań nożami ;)
To tylko porównanie do ceny obecnego i wspomnianego Vosteed Raccoon.

Co do Nitro-V od Vosteeda się nie wypowiem, nie miałem w ręku, nie używałem. Ale 14C coś tam zachowuje się praktycznie identycznie jak w innych chińczykach, więc...

No właśnie 14-tka jest bez mała w standardzie chińskim. Zastanawia mnie zachowanie się tej nitro...

TomekPe

To też kwestia przelicznika cen w PL. Nie wiem jak ten biznes wygląda od środka i pewnie są jakieś obiektywne czynniki, o których nie mam pojęcia (być może długość współpracy i/lub wolumen/obrót generowany przez dany sklep), ale ceny Vosteedów w Kapuga wydają się dosyć wysokie.
Weźmy takiego Raccoona w Nitro-V z crossbar lockiem i aluminiowymi okładkami:
- w kapuga 499 PLN
- na stronie Vosteeda $72 (~288 PLN po dzisiejszym kursie) - tutaj rozumiem, że w PL musi być drożej i się nie czepiam bo cło + VAT + marża sklepu
- w sklepie u Żabojadów 77.00 € (~330 PLN po dzisiejszym kursie) - tutaj rozumiem już trochę mniej bo zakładam, że francuski sklep też musiał naliczyć cło, VAT i dorzucił swoją marżę. Pewnie są jakieś obiektywne powody, ale przy cenach w € jest mu o wiele bliżej do entry level.

horzuff

Z tego co kojarzę, wytwórczo są oni powiązani z Real Steel albo Kizerem (nie pomnę teraz które dokładniej). Miałem Nightshade TH, poziom wykonania bdb, mechanika, geometria, szlify bdb, stal w sumie nie wiem, bo za krótko go miałem, za mały na moje gusta.

Generalnie nie ma się do czego przyczepić, zupełny standard w tej półce i proweniencji. Do tego mają prężnie działającą społeczność (grupa na FB) i rzekomo dobrą obsługę klienta (najlepiej też przez FB załatwiać tam na grupie). Nie musiałem korzystać z drugiego.

No i ich główny projektant lubi kombinować technicznie, więc np ostatnio wypuścili nóż z blokadą podobną jak w spyderco smock (czyli compression lock operowany przyciskiem), teraz chyba ogłosili jakiś model z pivot lockiem czyli jak rozumiem coś w stylu button locka, tylko naciskasz na pivot (CRKT coś podobnego miało chyba, widzę że kilka chińskich firm zapowiedziało z tym produkty, bo nawet Reate w swojej nowo utworzonej linii budżetowej).

Dla mnie (bardzo subiektywne) największą wadą jest podążanie mocno za dwoma konkretnymi trendami - 1. małe noże 2. z mikartą na okładzinach - których serdecznie nie trawię

tomking

Dzięki za cenne informacje.

Z tymi blokadami to faktycznie różnie. Teraz w większości widzę że to Crossbar Lock czyli taki AXIS tylko nazwa inna ;)
Spotkałem się że ten ich Button Lock zwyczajnie nie trzyma i głownia po solidniejszym uderzeniu opada  8o

TomekPe

Po Bugout killerze teraz celują chyba w Narrows killera  :D

gribshift

A takie widzieli?
https://www.vosteed.com/collections/shilin-cutter?sscid=41k9_evl5k&;

shilincutter-A2804_1.jpg
Shilin.

Klinga ok. 73mm, stal 154cm albo Elmax, 99-149 dolców. Blokada na piwocie.
Moim zdaniem świetny.

Kto gorszy w dżudo,
ten krwawi dużo.

TomekPe

To prawda. Bardzo fajny shilin. Szkoda, że nie robią klipsa dla lewusów akurat w tych modelach, które mi się podobają. Chętnie przetestowałbym tę blokadę.

SMF spam blocked by CleanTalk