Reklama

Nóż Ka-Bar MK2 z czasów wojny

Zaczęty przez Mateusz Krzyżak, 24-03-2024, 19:24:35

Mateusz Krzyżak

Cześć,
Postanowiłem zasięgnąć informacji na forum, ponieważ w wyniku szczęśliwego przypadku stałem się kilka dni temu posiadaczem noża Ka-Bar MK2 z roku 1945. Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z bronią białą (tym bardziej tak starą). Nóż jest w dosyć dobrym stanie, ale w niektórych miejscach pojawiają się ślady rdzy. Czy ktoś wie w jaki sposób go ,,zakonserwować" aby nie został pożarty przez rdzę i nie stracił dawnego blasku? Pomocny byłby oczywiście również kontakt do ekspertów w tym temacie.
Pozdrawiam

Tyler Durden

Daj fotki:)
Masz jakieś ogniska korozji i chcesz zachować wygląd epoki?
Ja takie staruchy to ołówkami do monet doprowadzam do porządku ;) na końcu wosk do monet ;) 

Blunio

Tak stary eksponat może mieć oznaki upływu czasu, np. w postaci sladów korozji. Zbyt intensywne próby likwidacji wżerów poprzez szlifowanie mogą dprowadzic do zatracenia walorów zabytku.
Tak że nie drapać, nie szlifować, oczyscić wykwity rdzy a stal zakonserwować. Dobry był płyn PKB ( Płyn do Konserwacji Broni) z inhibitorami i innymi skladnikami. Tylko nie wiem, czy jest jeszcze w użyciu.
Kolega mysliwy propaguje Balistol. 

"Strzeżcie się >Greków<, nawet jak niosą dary"
Nigdy nie rezygnuj z realizacji przedsięwzięcia tylko dlatego, że wymaga ono czasu.
Czas i tak upłynie !
Cytat kolegi Rangy67: "wszystkiego mieć nie można bo życie jest pasmem wyborów...".

Mateusz Krzyżak

Bardzo dziękuję za wszystkie porady. Podrzucam zdjęcia gdzie mam nadzieję widać szczegóły.
https://imgur.com/a/MKYDeVW

hendaye

pasta do zębów, miękka (ultra soft) szczoteczka i tyle. albo nawet sama szczoteczka. tej rdzy jest tyle co nic

Tazz

Krążki skórzane nie mają luzów od przesuszenia?

... Kto jest najlepszym szermierzem na świecie?
- Nie mam pojęcia.
- Nigdy nie znałeś takiego?
- Znałem wielu, którzy się za takich uważali.
- Chciałabym wiedzieć... kim tacy szermierze są. I gdzie są.
- Gdzie są, to ja wiem.
- Ha! Więc gdzie?
- Na cmentarzach

Mateusz Krzyżak

Cytat: Tazz w 25-03-2024, 11:24:49

Krążki skórzane nie mają luzów od przesuszenia?

Nie, nie mają.