Reklama

Śpiwór M-tac vs Snugpak Navigator/Sleeping Bag

Zaczęty przez pawelpluta, 01-01-2025, 12:57:57

pawelpluta

Witam

Szukam zamiennika do śpiwora WP ( stara wersja , ta jednoczęściowa) , który nie ukrywam że mały nie jest a ciepło też trzyma jak na swoje gabaryty tak średnio.

Jeśli już śpiwór używam w terenie do spania  to zazwyczaj okres kwiecień - październik , choć i styczeń się zdażył. Poza tym czasami był brany na działania nocne w zimie jako docieplenie się w warunkach statycznych działań .
Chciałbym coś ciut mniejszego ale niekoniecznie z gorszymi właściwościami termicznymi.

Dlatego przegrzebalem neta i znalazłem to co w temacie . Plus na Ali coś co nazywa się Naturehike 250/250s lub 350/350s.

Nie chce wydawać kupy kasy na śpiwór , bo nie planuje wyprawy na Kamczatkę w lutym ani nic podobnego ;).

Z góry dziękuję za pomoc 

philiprvn

Nowsza wersja śpiwora wz, 729A/MON składa się z dwóch części (wiosenno-letniej, jesienno-zimowej).. Jedyne czego mu brakuje to zewnętrzna warstwa z gore-tex. Ceny powinny spadać bo wojsko wprowadziło już nowy model (jednoczęściowy, z wypełnieniem Climashield).

Mruck

Kumpel ma dwuczęściówkę MON i sobie chwali - testowana w ujemnych.
Ja mam tego:
https://snugpak.pl/pl/products/spiwor-softie-9-hawk-5-c-10-c-czarny-285.html
W lesie był raz jak do tej pory i wrażenia temperaturowe... średnie. Przy temperaturze -1/-2 stopnie trochę wymarzłem (bez tragedii). Ale mi ostatnio ogólnie zrobiło się zimno, więc nauczka na przyszłość, brać poziom niżej niż zamierzam spać.
Natomiast wykonanie / jakość prima sort.

MON zajmuje duuuuużo więcej miejsca w plecaku...

Morituri Nolumus Mori

lawenda1975

Mój chrześniak i jego dziewczyna - z wykształcenia leśnicy, takie leśne łazęgi :) - mają dwuczęściowe śpiwory z MON-u i sobie chwalą, więc możesz rozważyć.

Co Ty tak z tym nożem wszędzie chodzisz?
Przecież i tak Cie nie zgwałcą!

Emu

O ile chcesz nosić 3 kg o duzej objętości. 

philiprvn

Skoro śpiwór jest modułowy to nie zawsze trzeba tachać wszystko na raz.

Jeżeli zakup jest nieuchronny to można też rozważyć modyfikację obecnego śpiwora. Ja w swoim wyciąłem otwory i zrobiłem ściągacze. W obecnej formie robi za kokon do hamaka (dzięki temu ocieplina się nie kompresuje i grzeje jak dzika). Do środka (w przypadku mrozów) idzie inny lekki śpiwór. Ale to wymaga zmiany nawyków (sposobu biwakowania). Wzrost masy jest niewielki (używam minimalistycznego hamaka z decatlonu, repsznurów i dwóch karabińczyków).

Noosh_do_chleba

Używam od lat STAVANGER XL i na moje 185 cm jest OK.
Nie zmarzłem w nim śpiąc nawet w nieogrzewanym schronisku samoobsługowym zimą.

Waży 2100g i jest spory

SMF spam blocked by CleanTalk