Reklama

Push daggery z waskim ostrzem - szukam

Zaczęty przez Kubus Puchatek, 03-01-2025, 09:26:10

Kubus Puchatek

Hejka. Jak ktos mnie zna to wie, ze lubie push daggery. Mam ich kilka, ale wciaz szukam nastepnego. Teraz z bardzo waskim ostrzem. Moze byc w ogole tylko do pchniecia, czyli ostrze bez krawedzi tnacej.

Pozdrawiam z Nowym Rokiem

K_P 

Artur Schopenhauer ,,Każda prawda przechodzi trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, następnie gorliwie zwalczana, ostatecznie zaś akceptowana jako coś oczywistego"

Kubus Puchatek

Hejka In...;) Dzieki za szybka podpowiedz.

Juz je kiedys widzialem i... zapomnialem o nich. Tez lubie takie klimaty. Gambler https://www.arizonacustomknives.com/products/1070471/ to cos o co mi moglo chodzic. Mocno ok! I ten design - czern i matowe ciemne ostrze! Tylko ta dziwaczna rekojesc! Nie wiem czy by zapewniala dobry uchwyt.

Ten tez jest fajny - Dalton Spike (dwa w jedynym - mozna trzymac  jak push dagger i kalsycznie? Okazaloby sie w praniu. Rozwiazaloby to dwie moje aktualne zachcianki). Poza tym jest z tytanu. Nie wiem, czy mi taki jest metal jest potrzebny. No i nie moge znalezc ceny i wymiarow (zdaje sie bardzo male to jest).

Problem z takimi nozami jest taki, ze NIGDY nie wiesz co dostaniesz, bo to nie noze masowo produkowane i nie  wezmiesz w reke takiego przed zakupem.

Co do reszty inspiracji (przechodzimy troche z pojecia sztylet na kłujaki ;) i, ktore wskazales pod haslem ze mozna zrobic samemu - to nie mam czasu, ani zaplecza. Moze jak przejde na emeryture? Moj kolega planuje mala kuznie :).

Pozdrawiam
K_P
ps. Dolozyles coz fajnego do swojej kolekcji?

Artur Schopenhauer ,,Każda prawda przechodzi trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, następnie gorliwie zwalczana, ostatecznie zaś akceptowana jako coś oczywistego"

InQuizitor

Kubus dołożyłem kilka kilo ładnych ;)
Jak się trafi okazja to się złapiemy ;)

Mikko

Pisz do Perrina na Instagramie lub messengerze. Robi różne szpikulce.

https://www.instagram.com/p/DDuHCjDsxpB/?igsh=MWx0YXU5dGN2eGk3Yw==

1000004757.jpg

Kubus Puchatek

Takie cos jak to ostatnie, to nie trudno zrobic i samemu (tzn. ktos kto ma jakis warsztat). Brzydkie jak... ;) Ale mozna i taki na polke polozyc.

K_P

Mruck

Morituri Nolumus Mori

LordDisneyland

...A p o c a t a s t a s i s N o w...

Drifter

"Wszyscy kochamy chaos i przemoc" - Król Julian
"Nóż jest w twojej aorcie. Wyciągniesz go, będziesz krwawić i umrzesz. Uważaj to za profesjonalną uprzejmość" - John Wick

Kubus Puchatek

Mruck - ladny, ale juz tego typu mialem. TEn typ, design.  Mocno "produkcyjny".
Fajne sztuki :slini: . Lordzie - ten wskazany przez Ciebie piekny, ale jest mocno kolekcjonerski.

Drifter piekny ten pierwszy, ale "sold" (nota bene jak pokracznie tego pd trzyma w lapie ten gosc z "obrazka").

Moze zaczne od zlecenia zrobienia tego "perrina" (bo nie widze, zeby byl gdzies w ofercie) - czyli kawalka aluminium i srubokreta? ;) k

K_P

ps. Old San Francisco Mammoth Bone Push Dagger z drewniana raczka tez mi sie podoba. Tylko jaka musi byc gruba, skoro ta "łapa" ze zdjecia ledwo go obejmuje! Zapewne skonczy sie na dwoch ;). Plus jeden, ktory mam do przerobienia od polskiego nozoroba (bledy "ergonomiczne").
ps2. Jak ktos ma naprawde wielka lape - mam w ofercie pikengo i poteznego pd (wowczas dosc drogiego), robionego przed laty przez bardzo znanego mieczoroba. Lezy bezuzytycznie u mnie. Czekalismy pond dwa lata na nasza kolejke.

LordDisneyland

https://www.bladehq.com/item--Down-Under-Knives-Bush-Dagger-Knife--16186

Wiedziałem, że o czymś zapomniałem- no ale daggery to zupełnie nie moja działka...może się spodoba, choć stal taka sobie.

Kubus Puchatek

Taaakk... Dobra sztuka...

Od jakiegos czasu rozwazam rowniez tego (pd juz wsporomialem, zadnego dla mnie "idealnego"). https://colonelblades.com/product/nco-novz/
Mial ktos w rece?

K_P

WAR

There are good atheists and bad atheists. There are good believers and bad believers. A cunt is a cunt and no god has ever changed that.

Kubus Puchatek

Dzieki. Mam juz cos w tym stylu.

K_P
https://www.knifecenter.com/item/BGCUSGAMBK/bastinelli-creations-custom-gambler-push-dagger-d2-dark-stonewashed-chisel-ground-blade-black-g10-handles-kydex-sheath

Moge zakesperymentowac (nie wiem jak sie to bedzie trzymac), cos takiego, jak sie komus znudzil.

Mikko

Wyskaluj i odrysuj na grubym kartonie, wytnij. Jakaś namiastka będzie. 

smutna_niespodzianka

Wygląda na sensowny chwyt pistoletowy z wyodrębnioną rampą pod kciuk. Powinien pewnie się trzymać.

LordDisneyland

Kubus Puchatek

Bastinelli Gambler Push Dagger - wyskaluje. Raczka mi sie wydaje nieco za mala. Mialem juz dwa dziwaki z manfaktury Bastinelli - ciekawie wygladaly np. mialy ringi, ktore lubie - ale ergonomia rekojesci - byla zupelnie chybiona.

W tym przypadku Gambler ciekawi mnie innowacyjnoscia (co  wyrazil smutna niespodzianka mowiac rekojesc pistoletowa) - jest sztyletowaty. Ale jak na eksperyment byc moze zupelnie chybiony, to za duzo kosztuje. Wolalbym, zeby ktos sie nim zainspirowal i zrobil podobny za rozsadne pieniadze.

K_P

Moze ten?
https://www.bladehq.com/item--Reate-EXO-D-Button-Lock-Knife-Black-PVD-Ti--212718

SMF spam blocked by CleanTalk