Reklama

patelnia zeliwna - regeneracja

Zaczęty przez witiaw, 08-02-2025, 12:35:53

witiaw

Witam wszystkich.
Mam 2 patelnie zeliwne, ktore niestety suche, bez tluszczu staly na kuchence elektrycznej i sie poprzepalaly nieco.

Jedna probowalem wyczyscic ziemniakiem i sola i ehekt jak na zalaczonych fotkach.

Niewiem czy to czyste zeliwo czy jest tam jakas specjalna powloka.

Pytanko czy znacie jakis skuteczny sposob na przywrocenie patelni do pierwotnego stanu?? czyli takiego jak widacf na sciankach

dzyndzl

..... ...

witiaw

W opisie bylo ze zeliwo, niestety bylo to ze 2 lata temu i nie mam juz zadnych papierow od niej.

sp5it

A to nie powłoka teflonowa zniszczona?

smutna_niespodzianka

Weź ją zważ i podaj średnicę, nie wygląda to na żeliwo a raczej jakiś stop i jak sp5it pisze teflonem pokrytą.
Tym bardziej że rączka przynitowana a żeliwne to odlewy zazwyczaj jednorodne.

Rysz

Cytat: smutna_niespodzianka w 08-02-2025, 19:57:38

Weź ją zważ i podaj średnicę, nie wygląda to na żeliwo a raczej jakiś stop i jak sp5it pisze teflonem pokrytą.

Trochę się będę czepiał, ale czym jest żeliwo, jeśli nie stopem :?

Ja wrócę!

smutna_niespodzianka

Cytat: Rysz w 08-02-2025, 20:42:24

Trochę się będę czepiał, ale czym jest żeliwo, jeśli nie stopem :?

Słuszna ze strony technicznej uwaga. Dla konsumenta bez znaczenia. 

dzyndzl

Bywają takie cienkie żeliwne, pokryte jakimś poteflonem. Jeśli to faktycznie żeliwo, to po zerwaniu powłoki (innego wyjścia wg mnie nie ma), zostanie lekka żeliwna patelnia, więc takse.
Jeśli to jednak amelinium, to kibel. Spróbuj chwycić magnesem.

..... ...

witiaw

no i niestety zeliwna patelnia okazala sie metalową, magnes swietnie sie trzyma.
Pewnie jakas stal weglowa to jest bo waga jak na mala patelnie dosc spora prawie kilogram przy 20 cm srednicy.
Ta powloka to pewnie jakis egzotyczny nonstick.

smutna_niespodzianka

Jak nadal ciśnienie na żeliwo to masz tu zgrabne ukrainki w ekonomicznej cenie
https://www.garneczki.pl/produkty/?searcher=MAYSTERNYA

Druciarz

Cytat: witiaw w 09-02-2025, 11:44:00

no i niestety zeliwna patelnia okazala sie metalową, magnes swietnie sie trzyma

Czyżby coś się zmieniło ostatnio w zakresie chemii, fizyki i metalurgii, żeliwo ma być nie magnetyczne ???? , zawsze było magnetyczne aż tu nagle.................

muunek

Cytat: Druciarz w 09-02-2025, 12:49:07

Czyżby coś się zmieniło ostatnio w zakresie chemii, fizyki i metalurgii, żeliwo ma być nie magnetyczne ???? , zawsze było magnetyczne aż tu nagle.................

Własnie tak czytam i aż zacząłem magnesa szukać i drzwiczki od kaflaka sprawdzać chciałem ..

dzyndzl

No to papier ścierny i szu, szu, szu... ;P

..... ...

witiaw

Cytat: Druciarz w 09-02-2025, 12:49:07

Niewiem czy jest magnetyczne czy nie pisalem na podstawie tego

dzyndzl

Co by to nie było (stal, żeliwo), ważne, że to nie aluminium.

..... ...

Druciarz

No i mamy ewidentny przykład że "papier" przyjmie wszystko, znane mi żeliwne "graty" są wszystkie magnetyczne, stary kaloryfer, rura kanalizacyjna w bloku, drzwiczki do kafloka, łoże od tokarki u sąsiada, kratka paleniska do wędzarni, kociołek do ogniska, no cóż ja to stary jestem i może z tymi najnowszymi prawami fizyki jestem na bakier ale jak to zwykle bywa "nie znam się to piszę" :D .

witiaw

a wracajac do meritum.
Jest szansa  na przywrocenie patelni do pierwotnego stanu?? 

dzyndzl

Jest szansa - skontaktuj się z jakimś dezalem, czy inną firmą, która kładzie takie powłoki i zapytaj, ile sobie powinszują za usługę.

..... ...

Druciarz

Jeżeli miał bym obstawiać to jak najbardziej, tyle tylko że ja postawił bym na piaskowanie, jedynie należało by poszukać kogoś kumatego komu się chce, drobny piasek i umiejętnie dozowane ciśnienie żeby nie poniszczyć, jak się uda to traktować jak surową i od nowa cała procedura "formatowania".

Rysz

Jeśli to uszkodzona powłoka (tak wygląda na pierwszy rzut oka), to nie ma szans na przywrócenie do pierwotnego stanu. Do ponownego nałożenia powłoki trzeba zdjąć starą, zdemontować rękojeść, oddać do nałożenia nowej powłoki (jak się znajdzie kogoś, kto się podejmie) i po fakcie zamontować rękojeść na nowo. Moim zdaniem absurd niewarty zachodu.
Można wyrzucić/oddać na złom lub spróbować zedrzeć powłokę do czystego metalu. Mi by się nie chciało bawić, ale jeśli z jakiegoś powodu zależy Ci na dalszym używaniu tej konkretnej patelni, to jest to jedyna sensowna opcja. Podobnie jak @Druciarz celowałbym w piaskowanie.

PS: czytanie tego wątku przyprawiło mnie o lekki ból głowy.
"...nie wygląda to na żeliwo a raczej jakiś stop..."
"...niestety zeliwna patelnia okazala sie metalową..."
No i to niemagnetyczne żeliwo.
Co tu się dzieje??? :dodge:

Ja wrócę!