Reklama

Czym się sugerujecie?

Zaczęty przez kabar24, 13-10-2005, 15:54:31

jawor

No właśnie, nabywając następny nóż każdy z nas ma bardzo osobiste priorytety. Jedni kolekcjonują to co według nich piękne i w zasięgu kieszeni. Inni sugerują się użytecznością li tylko. Jeszcze inni kompletują jedną firmę, albo chcą mieć choć po jednym z różnych. Są tacy, którzy nabywają dla różnych gatunków stali, by je porównać. Podzielcie się waszymi kryteriami i preferencjami.
Mile widziane fotki w zestawieniach, lub poprostu fotki. Ja akurat nie mam, to zamieszczam zestaw rysunków.

ps. Jest to (lepsze)ok 25% moich ,,zbiorów''
<span class='smallblacktext'>[ Redagowany dnia  ]</span>

>THINK TWICE CUT ONCE<

Zwirek

a ja mam foto:

dobieram wg. stfórcy   8)

We are the Pilgrims, master: we shall go
Always a little further: it may be
Beyond that last blue mountain barred with snow,
Across that angry or that glimmering sea,

Friends don't let friends to eat friends!

Hakas

Przy zakupach kieruję się potrzebą użytkową, Eka - las, survival itp.
Spyderco folderki- praktyczne zabawki do miasta jako nóż EDC
Opinel- użytkowość w domu i pracy przy śniadaniu i kuchni. Mały poręczny nożyk wspomagający EKA w obozowym życiu,
Shrapnel ER - tu tłumaczyć nie muszę ( snobizm)
Pozdrowionka  :p

Wędruję poprzez świat polując, walcząc
i uzdrawiając

Przeklęty, kto miecz swój trzyma z dala od krwi - Bellicosa anima
Damnatus, qui gladio suo ab sanguem reservat - Bellicosa anima

kangoo

1. użyteczność *
2. użytkowość
3. chęć "mania"

ad1 -sog flash 1 , sog access card , ER RES,Gerber Freeman Folder i Paraframe
ad2 - military , fulcrum , sog flash 1 ,BM ambush ,
ad3 - wszystkie ,które miałem i mam  oraz te ,które będę miał i wiele mi niedostępnych ;)

Sorry za brak fotek ,ale leniwy jestem .

* nie mylić z użytkowością .
Nóż użytkowy nie zawsze może być użyteczny np z uwagi na wymiary bądź niepoprawność polityczną .

Przykład : Idąc do kogoś obcego pogrzebać w kompie wezmę soga lub gerbera Freemana ,choć Mili o wiele lepiej tnie kabelki .   ;)

Campo

Napewno moim następnym nożem będzie tanto  !dodge , uwielbiam ten geometryczny kształt. Fajnie by było uzbierać kase na recona takiego jak na pierwszej fotce

Przestałem o nich myśleć taką naturę mam...

jawor

Cytat: Campo

Napewno moim następnym nożem będzie tanto  !dodge , uwielbiam ten geometryczny kształt. Fajnie by było uzbierać kase na recona takiego jak na pierwszej fotce

Jest  zarąbiasty, fakt i warto go mieć nawet dla samego mania  8)

>THINK TWICE CUT ONCE<

Kubek

Diabli wiedzą, czym się kieruję. W zasadzie, to wszystkim po trochu. Do miasta wybrałem sobie Vicka, priorytetem był utylitaryzm tego scyzoryka. Do lasu mam rata, bo mi się podoba i dobra była relacja ceny do wartości. Jako wsparcie dla ww cuda arclite z D2, mocniejsze od vicka i na palce się nie złoży, a mniejsze od rata i można precyzyjnie tym z łatwością operować. Dobra stal też miała znaczenie i dla tego model 2x droższy od oryginału.
W sferze westchnień, coś od Daniela Winklera.
http://www.winklerknives.com/knifetypes.asp
Chyba leśny jestem bardziej niż taktyczny.
Pozdrawiam.

jawor

Kurcze Kubek, nie mogłem się oprzeć by zamieścić większą fotę ze strony podanej przez Ciebie.

Brak mi słów  8)
Hakas ja też lubię Opinelki mam 3szt, co Ty na takie cóś  ?!

Żwirek zarypiasta ta Twoja kolekcja, podobnie jak Rybaka z BM-kami szczerze podziwiam taką wierność jednej firmie.
(Swoją drogą Emersonek klasyczny też mi sie marzy)
W przyszłości marzę sobie mieć jakiegiś fikseda z BG 42 i D2( ten drugi to kwestia czasu na uzbieranie kasy  :) )

Dzieki za odzew i proszę wiecej!!!

<span class='smallblacktext'>[ Redagowany dnia 13.10.2005r.- 19:04 ]</span>

>THINK TWICE CUT ONCE<

Hakas

Witaj Jawor! Eeeeeeeeeee...  !dodge Super taktyczny Opinel. Ciekawe czy jest dostępny w Polsce? Ja mam Opinela N8 dostałem go od przyjaciela, Super nóż.

Wędruję poprzez świat polując, walcząc
i uzdrawiając

Przeklęty, kto miecz swój trzyma z dala od krwi - Bellicosa anima
Damnatus, qui gladio suo ab sanguem reservat - Bellicosa anima

super

glównie uzytecznoscią i przydatnościa do moich celów kieruje się wybierając noże...mam tylko kilka ale uzywane na maxa:

do lasu i rekonstrukcji

Ka-bar USMC
MK3 mod 0 Ontario
SRK
Sog M37 Seal pup

na EDC
Victorinox Spartan
BM Gripitilian
CRKT Stiff KiSS

jako zapas;
Victorinox Fireman

Teraz szykuje się do zastąpienia Gripa czyms lepszym...może ARES ale sprawa nie jest jescze rowiązana.
Chciałbym dołaczyć do zestawu EDC Delice..podoba mi się  8)
i już niedługo custom EDC Fixed..

Ja noży używam mocno mam ich nieduzo...i są przeznaczone do konkretnych celów  ;)
Dodatkowo

szkolenia survivalowe www.survivaltech.pl
szycie ekwipunku custom www.supertac.pl

kot_behemot

Ja już hardcorowe używanie noży mam za sobą, więc na początku wygląd, później wrażenie jak leży w łapie, cena, matriały z jakiego są zrobione.

Za krótka doba...

lukaszki

Ja podobnie: projekt -> ergonomia -> materiały -> cena. I kupuje tylko noże które dojdą do końca takiego castingu (najwięcej odpada na końcu przy cenie ;) ). Praktycznie dotyczy to wszystkich noży - i folderów i fixed. Kupowanie według stricte użytkowych kryteriów albo dobieranie tak żeby mieć przegląd wszystkich klas i rozmiarów to nie dla mnie, chociaż miało by większy sens... bo później okazuje się że mam trzy pod względem użytkowym identyczne noże. Staram się tylko nie kupować zupełnie nieużytkowych nawet gdyby bardzo mi się podobały.

Endless tears
Forever joy
To feel most every feeling
Forever more

cahir

Potrzeby, marka producenta, ergonomia, materialy, dostepnosc, cena.

oderint, dum metuant
To die with honor is a grand accomplishment for the warrior.
Only in one job you serve the country. Join the Army.

cahir

Potrzeby, marka producenta, ergonomia, materialy, dostepnosc, cena.

oderint, dum metuant
To die with honor is a grand accomplishment for the warrior.
Only in one job you serve the country. Join the Army.

jawor

No i może okazać się, że ten post stanie się przydatny dla wszystkich początkujących i nie tylko  :)
Bardzo proszę więcej, baaaardzo ciekawe sugestie niby podobne, a jak indywidualne.

>THINK TWICE CUT ONCE<

wysz

Róznie różniście:
Na mojej "wish list" noże są pozycjonowane wg. ceny, ale tylko i wyłacznie z powodów praktyczno-technicznych. W wyborze konkretnych zmroli  kieruje się głównie uzytkowoscią, ergonomia tudzież tzw. przydatnoscią wyszową. Choć niektóre noze chciałbym po prostu mieć dlatego, ze są piękne (WH, Blackwood, RJM, Winkler) , albo dla ich "ciężaru gatunkowego" (ulu, skian dubh, randalle, regimental khukri). Materiały też są ważne, ale nie najwazniejsze.
Wreszcie, czasem kieruje się chwilowym kaprysem, fanaberią, zauroczeniem nowym modelem albo niespodziewaną nadwyżką kasy na koncie (to ostatnie niezbyt często).

AdamD

OT:

Jawor, zabijasz mnie tymi rysunkami   !amazed

jawor

Jeśli pozytywnie to dzięki, a jeśli nie to też dzieki  :p

ps. dopisz coś do tematu wątku.

>THINK TWICE CUT ONCE<

buzz

W chwili obecnej nie mam nic specjalnego w swojej kolekcji ale moją "wish list" opieram na stopniu zaślinienia klawiatury kompa po obejrzeniu zdjęć. ;) (Niestety po sprawdzeniu możliwości finansowych lista ląduje w śmieciach ;) )
<span class='smallblacktext'>[ Redagowany dnia 17.10.2005r.- 14:47 ]</span>

Akme

Dla mnie... wyglad i utylitarnosc. Coz mi po pieknym nozu, ktory nie nadaje sie do tego do czego zostal stworzony? No i lubie kiedy podobaja mi sie rzeczy, ktorych uzywam... ;)

Jawor... rysunki miodzio. Illustrator czy Corel?
<span class='smallblacktext'>[ Redagowany dnia 17.10.2005r.- 14:59 ]</span>

Szwoleżer Crew - KNAK - Łoś Tracker Team

"Nam nad głowami rosną chmury, kłęby, dymy, grzyby, obłoki...
I jeszcze widzimy kontury rzeczy, kolorów boki"