Reklama

Malowanie noża

Zaczęty przez nóż_do_kupy, 23-02-2025, 11:27:37

nóż_do_kupy

Siemka,
Mam bardzo udany nóż fixed ale niestety nie odpowiada mi jego kolor - chciałbym pomalować (kolejność priorytetów): rękojeść, pochwe, metal. Teraz pytanie: czy i jak przeprowadzić cały projekt, podobnież są problemy z rozkręceniem noża, to full tang, najchętniej bym całego wrzucił pod jakieś malowanie albo popsikał sprayem - ma ktoś podobne doświadczenia? Dla ciekawskich: microtech socom alfa fixed

smutna_niespodzianka

Bez rozkręcania słabo to widzę. Pochwa-spray, ostrze można powłokę zrobić, np złotą u @melonmelon , trzonek -farba rit dye 

nóż_do_kupy

no właśnie podobnież microtechy fatalnie się rozkręca, chyba zabezpieczę ostrze taśmą a resztę popsikam sprayem i zobaczymy jak będzie :D

smutna_niespodzianka

Cytat: nóż_do_kupy w 23-02-2025, 12:37:53

no właśnie podobnież microtechy fatalnie się rozkręca, chyba zabezpieczę ostrze taśmą a resztę popsikam sprayem i zobaczymy jak będzie :D

Goowno będzie, farba się kiedyś zetrze albo złuszczy, to musi być barwnik co wnika w strukturę, kup farbę z motylkiem, ostrze zabezpiecz i nóż do połowy do garnka - znaczy trzonek
https://allegro.pl/oferta/barwnik-do-tkanin-uniwersalny-wrzosowy-12218669587?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_krk_kis_rekodzielo_pla_pmax&ev_campaign_id=17998709659&gad_source=1&gbraid=0AAAAAD24kbPjPF1_mAEtlewLnDbzBJeS0&gclid=Cj0KCQiAq-u9BhCjARIsANLj-s2P5fyYtM6qAyDgO5prwPDNFwRHGqCqxRM2dsLX7l3u5oo_oPPWZVIaAue3EALw_wcB

Drifter

Wal sprayem, najlepiej cały nóż... nic się nie przejmuj - będzie zajebiście :rotfl:

"Wszyscy kochamy chaos i przemoc" - Król Julian
"Nóż jest w twojej aorcie. Wyciągniesz go, będziesz krwawić i umrzesz. Uważaj to za profesjonalną uprzejmość" - John Wick

smutna_niespodzianka

Cytat: Drifter w 23-02-2025, 12:43:45

Wal sprayem, najlepiej cały nóż... nic się nie przejmuj - będzie zajebiście :rotfl:

Judasz  :rotfl:

Drifter

Cytat: smutna_niespodzianka w 23-02-2025, 12:44:11

Judasz  :rotfl:

Nieee. Chcę tylko zobaczyć Microtecha w sprayu :D ;P

"Nóż jest w twojej aorcie. Wyciągniesz go, będziesz krwawić i umrzesz. Uważaj to za profesjonalną uprzejmość" - John Wick

smutna_niespodzianka

Cytat: Drifter w 23-02-2025, 12:47:07

Nieee. Chcę tylko zobaczyć Microtecha w sprayu :D ;P

Ok, ale spray z brokatem koniecznie, inaczej się nie liczy  ;-)

Drifter

Podążając za nickiem założyciela wątku nóż musi być brązowy :rotfl:

Fred

Spraye są dla leszczy. Ja bym z pędzla pociągnął na olejno  :rotfl:

Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

smutna_niespodzianka

Cytat: Fred w 23-02-2025, 12:50:55

Spraye są dla leszczy. Ja bym z pędzla pociągnął na olejno  :rotfl:

A nie wałkiem? Są przecież takie ze wzorkiem wytłoczonym, lepszy jakiś wzorek niż zacieki po pędzelku.

nóż_do_kupy

dzieki Smutna_Niespodzianka, nie znałem tej farby. Na mojej jednostce poszła plota, że od następnego roku nie możesz mieć wyposażenia w innym kolorze niż zielony więc staram się ratować jak mogę  - nie musi być ładnie, ważne, żeby farba się utrzymała i nie ścierała od razu. 

dzyndzl

..... ...

Drifter

I jak to jednostka?

smutna_niespodzianka

nóż_do_kupy

nóż to zwykły microtech socom alfa, fixed stonewash, ten podstawowy

23-02-2025, 13:58:49
o ten

https://files.fm/u/nvnecs6d83

Tyler Durden

Słabo widzę farbowanie czarnego g10. Krylonem psiknij albo fosco, zabezpiecz taśmą głownię i tyle. Jeśli Ci się uda rozkręcić możesz wysłać na malowanie cerakote.

23-02-2025, 14:03:34
Holstex możesz też pomalować, albo zamów sobie zielony custom kydex ;)

nóż_do_kupy

tak jak pisałem głownia to najmniejsze zmartwienie, może zostać niemalowana, priorytety to pochwa i rekojeść - też planowałem fosco po zabezpieczniu i pewnie tak się skończy, poczekam aż plotka się potwierdzi i wrzucę zdjęcia jak już oszpecę. Dzięki za pomoc Smutna i Tyler. 

Tazz

Będzie się ścierać i to dość szybko skoro masz go nosić do munduru na codzień. Jeśli to musi być ten nóż, to dodatkowy zielony kydex, a jakby Ci się udało rozkręcić, to okładki z zielonego g10 dorobić. Lub szukać noża w odpowiedniej kolorystyce. 

... Kto jest najlepszym szermierzem na świecie?
- Nie mam pojęcia.
- Nigdy nie znałeś takiego?
- Znałem wielu, którzy się za takich uważali.
- Chciałabym wiedzieć... kim tacy szermierze są. I gdzie są.
- Gdzie są, to ja wiem.
- Ha! Więc gdzie?
- Na cmentarzach

Tyler Durden

Mam wrażenie że @nóż_do_kupy to wie ;)
Może to ten jedyny, najlepszy we wszystkim :)  Gdybym miał do wyboru ulubionego fixa psikniętego farbką, z wszystkimi minusami związanymi z takim rozwiązaniem czy szukanie nowego noża to chyba bym pomalował :) 

SMF spam blocked by CleanTalk