Reklama

D.E.F.S.

Zaczęty przez Mruck, 10-03-2025, 19:21:31

Mruck

Newsy z nożowego z rynku:
Artur Bednarek nareszcie poskładał swój własny autorski system walki nożem:

D.E.F.S. - ang. Defensive Edge Fighting System

https://www.facebook.com/photo?fbid=652933300580277&set=a.162524202954525
https://streetsafe.pl/pl/d-e-f-s-defensive-knife-system?fbclid=IwY2xjawI8CcBleHRuA2FlbQIxMAABHbCwV6grTDM3LK1v-06g0oYps_m0md4x0EFDIxWkPp-pP7hKb5OZQPIp9A_aem_MzYK7Kmd_qU2zR0kUbbwuw

Miałem okazję z Arturem trochę posparować, trochę u niego poćwiczyć, a przede wszystkim, jako że gaduła jestem, trochę z nim o walce nożem pogadać.

Szczerze kibicuję, bo w ostatnim zalewie rożnych combatowych systemów walki nożem, a nawet brudnym, trochę normalności nam się przyda. Artur to przede wszystkim pasjonat i nożo-świr nastawiony na efektywność / skuteczność tego co robi. Więc magicznych drilli, kerambitów w ice picku i cięć wyprzedzających na biceps raczej u niego nie znajdziemy. A co znajdziemy? Szczegółową analizę i optymalizację ruchu, podstawy poparte wieloletnim doświadczeniem i tysiącami prób (via klincz - kto próbował, ten wie o co chodzi :D ) i olbrzymi nacisk na ogólną motorykę.
No i dalej naciągam go na jakieś seminarium na śląsku :D

Morituri Nolumus Mori

WAR

Dodam od siebie, że to jedyna szkoła którą z czystym sumieniem rekomenduje bez żadnych zastrzeżeń. O ile to dla kogoś istotne :)

There are good atheists and bad atheists. There are good believers and bad believers. A cunt is a cunt and no god has ever changed that.

Tazz

Zaciekawiliście mnie. Szkoda, że Warszawa :frown: a może skoro już jest tak dobra rekomendacja, to jakieś sesje pokazowe na CEKE? Plus luźne sparingi jakby ktoś chciał z uczniami Artura? 

... Kto jest najlepszym szermierzem na świecie?
- Nie mam pojęcia.
- Nigdy nie znałeś takiego?
- Znałem wielu, którzy się za takich uważali.
- Chciałabym wiedzieć... kim tacy szermierze są. I gdzie są.
- Gdzie są, to ja wiem.
- Ha! Więc gdzie?
- Na cmentarzach

WAR

Na CEKE nie za bardzo jest miejsce na takie zabawy, może uda się coś na tej sali kinowej zorganizować.

There are good atheists and bad atheists. There are good believers and bad believers. A cunt is a cunt and no god has ever changed that.

ogion

Cytat: Tazz w 11-03-2025, 10:00:38

Zaciekawiliście mnie. Szkoda, że Warszawa :frown: a może skoro już jest tak dobra rekomendacja, to jakieś sesje pokazowe na CEKE? Plus luźne sparingi jakby ktoś chciał z uczniami Artura?

Sparingi zawsze. Co roku się udaje coś przemycić, pod koniec gdy już tłumy mniejsze.

A że Warszawa... to wszystkim blisko - argument oddalony! ;)

11-03-2025, 13:07:30

Cytat: WAR w 10-03-2025, 19:43:12

Dodam od siebie, że to jedyna szkoła którą z czystym sumieniem rekomenduje bez żadnych zastrzeżeń. O ile to dla kogoś istotne :)

Istotne bardzo i stanowczo! Dziękuję!

11-03-2025, 13:09:07

Cytat: Mruck w 10-03-2025, 19:21:31

Newsy z nożowego z rynku:
Artur Bednarek nareszcie poskładał swój własny autorski system walki nożem:

D.E.F.S. - ang. Defensive Edge Fighting System

https://www.facebook.com/photo?fbid=652933300580277&set=a.162524202954525
https://streetsafe.pl/pl/d-e-f-s-defensive-knife-system?fbclid=IwY2xjawI8CcBleHRuA2FlbQIxMAABHbCwV6grTDM3LK1v-06g0oYps_m0md4x0EFDIxWkPp-pP7hKb5OZQPIp9A_aem_MzYK7Kmd_qU2zR0kUbbwuw

Miałem okazję z Arturem trochę posparować, trochę u niego poćwiczyć, a przede wszystkim, jako że gaduła jestem, trochę z nim o walce nożem pogadać.

Szczerze kibicuję, bo w ostatnim zalewie rożnych combatowych systemów walki nożem, a nawet brudnym, trochę normalności nam się przyda. Artur to przede wszystkim pasjonat i nożo-świr nastawiony na efektywność / skuteczność tego co robi. Więc magicznych drilli, kerambitów w ice picku i cięć wyprzedzających na biceps raczej u niego nie znajdziemy. A co znajdziemy? Szczegółową analizę i optymalizację ruchu, podstawy poparte wieloletnim doświadczeniem i tysiącami prób (via klincz - kto próbował, ten wie o co chodzi :D ) i olbrzymi nacisk na ogólną motorykę.
No i dalej naciągam go na jakieś seminarium na śląsku :D

Dziękuję za tyle dobrych słów, to bardzo miłe! Liczę, że do nich dorosnę! :D

Tazz

Cytat: ogion w 11-03-2025, 13:06:40

Sparingi zawsze. Co roku się udaje coś przemycić, pod koniec gdy już tłumy mniejsze.

A że Warszawa... to wszystkim blisko - argument oddalony! ;)

Co do CEKE, byłoby fajnie, może nawet zostanę na 2 dni :)

A co do stwierdzenia "wszystkim blisko", 3h na trening, 1h treningu, 3h powrót do chaty, w sumie nie tak źle  :rotfl:

... Kto jest najlepszym szermierzem na świecie?
- Nie mam pojęcia.
- Nigdy nie znałeś takiego?
- Znałem wielu, którzy się za takich uważali.
- Chciałabym wiedzieć... kim tacy szermierze są. I gdzie są.
- Gdzie są, to ja wiem.
- Ha! Więc gdzie?
- Na cmentarzach

Mruck

Cytat: Tazz w 11-03-2025, 19:02:23

A co do stwierdzenia "wszystkim blisko", 3h na trening, 1h treningu, 3h powrót do chaty, w sumie nie tak źle  :rotfl:

3,5h na dojazd, 2-3h treningu, 4h powrót z obiadem. Idealny przepis na niedzielę poza domem :D Sprawdzone  :D
Zresztą @WAR kiedyś chyba we Wrocławiu dogoniłem  :D

Cytat: ogion w 11-03-2025, 13:06:40

11-03-2025, 13:09:07Dziękuję za tyle dobrych słów, to bardzo miłe! Liczę, że do nich dorosnę! :D

Ty masz szczęście, że ja mam daleko, bo byś mnie już dawno miał dość :D

Cytat: WAR w 11-03-2025, 10:18:16

Na CEKE nie za bardzo jest miejsce na takie zabawy, może uda się coś na tej sali kinowej zorganizować.

A może wydzielić strefę na zewnątrz? Kilka słupków drogowych, biało-czerwona taśma. Takie krótkie seminarium i sesja sparingowa? Taka nowa świecka tradycja mogłaby się narodzić :D
Morituri Nolumus Mori

WAR

Cytat: Mruck w 11-03-2025, 21:10:30

A może wydzielić strefę na zewnątrz? Kilka słupków drogowych, biało-czerwona taśma. Takie krótkie seminarium i sesja sparingowa? Taka nowa świecka tradycja mogłaby się narodzić :D

Ale wiesz, że nie jesteśmy właścicielami tego terenu? I grzeczni panowie poproszą was o udanie się gdzie indziej, najlepiej do innego miasta?  ;-)
To już nie są czasy Bemowa, gdzie mieliśmy do dyspozycji salę i boisko do niej przylegające.

Mruck

Cytat: WAR w 11-03-2025, 21:46:38

Ale wiesz, że nie jesteśmy właścicielami tego terenu?

Myślałem bardziej, czy w ramach najmu powierzchni nie uzyskać też powierzchni na zewnątrz - od ulicy odgrodzone płotem, teren wewnętrzny kompleksu stadionu.
Może jeszcze uzyskać jakiś patronat na działania proobronne? :D Ogion ma teraz sekcje w ciekawym miejscu, może pomogą :D

Morituri Nolumus Mori

WAR

Cytat: Mruck w 11-03-2025, 22:07:41

Myślałem bardziej, czy w ramach najmu powierzchni nie uzyskać też powierzchni na zewnątrz - od ulicy odgrodzone płotem, teren wewnętrzny kompleksu stadionu.

To byłoby do zrobienia, tyle, że za wynajem terenu dla garstki zajawionych, zapłacić musieliby wszyscy odwiedzający w podniesionej cenie biletów.
Ale...
Jest pewien pomysł sprzed lat, który może miałby sens.

Mruck

Nie włażę Wam w biznesplan przedsięwzięcia. Mądrzejsi jesteście :D

Ale jak trzeba będzie coś dodatkowo z tego tytułu pomóc przy organizacji, to postaram się załatwić sobie miejscówkę w Wa-wie i przyjechać wcześniej pomóc.

Morituri Nolumus Mori

ogion

Cytat: Tazz w 11-03-2025, 19:02:23

Nieee, godzinnych treningów to praktycznie nie robię... od dwóch się zaczyna zabawa, a i wtedy trudno się wyrobić...