Reklama

Pierwszy nóż kuchenny do 500-600zł w 2025r

Zaczęty przez khiledim, 19-03-2025, 12:54:51

khiledim

Cześć, nie udało mi się uzyskać odpowiedzi w 'szybkich odpowiedziach, więc postanowiłem założyć nowy wątek.
Wszystkie podpięte tematy w wątku 'Noże do 100 zł i do 500 zł oraz zestawy noży- przeczytaj zanim zapytasz' mają 10 lat lub więcej, może w tym uda się zebrać trochę aktualnych informacji i podpiąć wątek tam do kolekcji.

Tak więc szukam uniwersalnego noża kuchennego - pierwszego 'z wyższej półki' do ceny 500 - 700zł.

Widziałem, że w wielu postach polecany był ten Kagayaki CarboNext Series Gyuto:
https://japanesechefsknife.com/collections/kagayaki-carbonext-es-series#CarboNextSeries

Często polecanym nożem jest też Tojiro DP Gyuto 240mm:
https://sharpedgeshop.com/pl/products/tojiro-dp-gyuto-240mm

Aktualnie Gyuto CarboNext 240mm to koszt 150$ / 580PLN.
Tojiro DP Gyuto 240mm to około 690zł, niestety jest niedostępny.

Jak to wygląda obecnie? Czy po tylu latach nadal to jest najbardziej optymalne opcje?
Czy są już fajniejsze produkty w podobnym zakresie cenowym?
A może ktoś poleci inne źródło zakupu?

Carmen

No to szukasz czegoś w typie "noża szefa kuchni", nazwa klucz aczkolwiek dobrze by to było mieć w ręku. (nie musi się tak nazywać wcale).
Alternatywa to np japonskienoze.pl , ale mają bodaj dwa sklepy w RP -Wwa i 3City (chyba Gdańsk).
Dlaczego do łapy? Bo w mojej opinii masz wówczas pogląd nie tylko na kształt lecz również na wagę, co wydaje się mieć dość zasadnicze znaczenie. Poza tym wzmiankowana strona ma akurat fajnie zrobiony samouczek. Wybierasz stal, rękojeść/rodzaj obsady z detalami konkstrukcyjnymi/, wykończenie itd.. rdzewny, nierdzewny itp. Długość od 19,5do 21,5 to taki standard dość egonomiczny i uniwersalny w kuchi. Ja wolę nieco krótksze, a większość kolegów nieco dłuższe średnio 21 cm.
Jeśli wysyłkowo to tym bardziej potrzebujesz większej dozy danych i wiedzy.
(eee-tam coś chyba nie doczytałeś lub umknęło, niedawno kolega pytał w tej materii i już coś nawet kupił).
Warto zwrócić też na sposób ostrzenia, a raczej wymagania co do tej czynności jak i sposób przechowywania w sensie zachowania ostrości i krótko mówiąc jakości narzędzia.

Lisek777

Cytat: khiledim w 19-03-2025, 12:54:51

Cześć, nie udało mi się uzyskać odpowiedzi w 'szybkich odpowiedziach, więc postanowiłem założyć nowy wątek.
Wszystkie podpięte tematy w wątku 'Noże do 100 zł i do 500 zł oraz zestawy noży- przeczytaj zanim zapytasz' mają 10 lat lub więcej, może w tym uda się zebrać trochę aktualnych informacji i podpiąć wątek tam do kolekcji.

Tak więc szukam uniwersalnego noża kuchennego - pierwszego 'z wyższej półki' do ceny 500 - 700zł.

Widziałem, że w wielu postach polecany był ten Kagayaki CarboNext Series Gyuto:
https://japanesechefsknife.com/collections/kagayaki-carbonext-es-series#CarboNextSeries

Często polecanym nożem jest też Tojiro DP Gyuto 240mm:
https://sharpedgeshop.com/pl/products/tojiro-dp-gyuto-240mm

Aktualnie Gyuto CarboNext 240mm to koszt 150$ / 580PLN.
Tojiro DP Gyuto 240mm to około 690zł, niestety jest niedostępny.

Jak to wygląda obecnie? Czy po tylu latach nadal to jest najbardziej optymalne opcje?
Czy są już fajniejsze produkty w podobnym zakresie cenowym?
A może ktoś poleci inne źródło zakupu?

Sprecyzujmy zasadniczą kwestię: z racji Twoich typów - szukasz ,,japońca'' z europejską (bardziej wyprofilowaną) rękojeścią, tak? Czy może też być stricte japońska rękojeść (bardziej minimalistyczna np: w formie wielokąta)?

khiledim

Cytat: Lisek777 w 19-03-2025, 14:46:41

Sprecyzujmy zasadniczą kwestię: z racji Twoich typów - szukasz ,,japońca'' z europejską (bardziej wyprofilowaną) rękojeścią, tak? Czy może też być stricte japońska rękojeść (bardziej minimalistyczna np: w formie wielokąta)?

Rozważam opcję "japońca" zarówno z europejska jak i stricte japońską rękojeścią.

Z pewnością też przejadę się do japonskienoze w Gdyni zgodnie z sugestią Carmen i zobaczę która z nich będzie mi lepiej leżeć w ręku.

Cheeba

To chyba najlepszy pomysł. Wybór jest duży i zważysz w reku:)
Carnonext jest ok, ale musisz doliczyć 30% oplat celnych i vat.
Polecany jest też noz Kunio Masutani. Ma dobrą geometrię, ale jest krótszy ok 18.19 cm.
W sklepie na pewno dobrze Ci podpowiedzą. Zwrócić tez musisz uwagę na rodzaj stali. Na początek możesz iść w stałe nierdzewne vg10, ginsan w tym budżecie powinieneś dać radę:)

mateodon

Ostatnio mało jem i mało używam  kuchenniakow więc mi starcza pikutek i vicek kuchenny zapomniałem  oznaczenia.
Ale z budżetem do 7stów to można pewnie już rozważyć coś z pck (czy to zamówione czy z drugiej ręki już) się nie spieszy to bym szperałał na bazarku- nieraz za 700 kupisz nie używany noż co kosztuje w sklepach 900-1000.

"Ponieważ żyli prawem wilka Historia o nich głucho milczy"

khiledim

Odwiedziłem wymieniony wyżej sklep.
W sumie to finalnie wybierałem pomiędzy Tojiro DP3 VG-10 Nóż szefa kuchni 21 cm a Tojiro Zen VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm.
Różnią się chyba tak naprawdę tylko rękojeścią. Europejska lub japońska.

Finalnie zdecydowałem się na Tojiro DP3 VG-10 ale chyba ze względu na to, że rękojeść wydawała się być bardziej 'bezobsługowa'. W Tojiro sprawiała wrażenie bardziej surowej, takiej o którą trzeba bardziej dbać, suszyć, olejować itp.
Po samej wizycie w sklepie i potrzymaniu trochę noża w ręku raczej ciężko było mi stwierdzić co lepiej w ręce leży, szczególnie jak się nie wie czego się do końca szuka.. :)

Po kilku dniach korzystania z Tojiro na razie jestem zadowolony, super kroi, trzyma ostrość :)
Teraz muszę poszukać jeszcze jakiegoś maluszka do kompletu :D 

SMF spam blocked by CleanTalk