Reklama

noże z Malty

Zaczęty przez Mattia, 25-03-2025, 16:18:03

Mattia

Witam,
odpoczywając kilka dni na Malcie szukałem wyprodukowanych tam noży. Nie jest to łatwe zadanie, króluje tania chińszczyzna, z lepszych są portugalskie noże MAM i MAIN oraz francuskie Opinele. Jak wyjaśnił mi właściciel sklepiku a później też knajpki, w której jedliśmy obiad kiedyś wytwarzano składane koziki o nazwie muf (fonetycznie) ale teraz trudno je znaleźć na targach.
Jedynie na wyspie Gozo (Ghawdex - fonetycznie Audesz) są robione proste noże o stałej głowni używane przez miejscowych w ogrodzie i kuchni. Będąc na tej wyspie znalazłem taki rodzaj noża na małym targu w Victorii (Ir-Rabat). Nóż występował w czterech rozmiarach, wybrałem drugi pod względem wielkości. Wszystkie noże były wykonane bardzo zgrubnie i przypominały raczej półprodukt a nie gotowy do użycia nóż.

Trochę informacji technicznych:
konstrukcja - rat tail tang
stal - jakaś węglowa, nie znam szczegółów
waga - 64 g
długość całkowita - 234 mm
klinga - 114 mm
grubość głowni - 1,4 mm
szerokość głowni w najszerszym miejscu - 25 mm
rękojeść (drewniana) - 120 mm

Gozo_2.jpg

Na początku wymoczyłem rękojeść w gorącym oleju lnianym, następnie przepolerowałem nieco głownię i naostrzyłem nóż do stanu golenia. Nie wyrównałem linii KT by była idealnie pozioma, po kilku ostrzeniach pewnie sama się wyrówna. W sumie pozostawiłem nóż w stanie raczej surowym by zachować jego charakter.

Gozo_5.jpg

Gozo_6.jpg

Na koniec dobrałem do noża pochewkę. Przy okazji wypróbuję go w kuchni i zobaczę jak jest z trzymaniem ostrości.

Gozo_3.jpg

Pozdrawiam

Carmen

Cytat: Mattia w 25-03-2025, 16:18:03

Wszystkie noże były wykonane bardzo zgrubnie i przypominały raczej półprodukt a nie gotowy do użycia nóż.

Faktycznie "zgrubnie", ale fajny regional do kolekcji. Podpada trochę pod szpachelkę do nakładania farb olejnych na podobrazia.

gregg13

Bardzo ciekawy kozik  :)

Cytat: junasz w 23-11-2022, 01:15:35Cóż... pesymizm to najlepsza filozofia. Pesymista niemal zawsze ma rację, a jak zdarzy się pomyłka - jest radośnie zaskoczony.  ;)

Mattia

Witam,
kozik zgrabny ale nie "dorobiony". Jeszcze jedno zdjęcie drugiego boku:

Gozo_4.jpg

Pozdrawiam

zebrox

Aż ciężko powiedzieć z której strony ma krawędź tnącą.

Sprzedam: Benchmade Pika, Cold steel Recon1, Cold Steel Code 4

<font size="20">KOLEGO OD KERSHAWA ZAGUBIONEGO ODEZWIJ SIE DO MNIE ZGUBILEM DO CIEBIE KONTAKT.</font>

Mattia

W pierwszej chwili, widząc z pewnej odległości nóż na targu, myślałem, że KT jest w części wyoblonej. Dopiero po wzięciu do ręki przekonałem się, że KT jest na relatywnie płaskiej części głowni.
Pozdrawiam 

SMF spam blocked by CleanTalk