Reklama

Moja interpretacja noża Kepharta

Zaczęty przez killrathi, 02-04-2025, 19:32:39

killrathi

Nóż Horacego Kepharta to klasyka w świecie outdooru / bushcraftu.
Absolutna prostota i użytkowość.
Poniżej moja interpretacja tego noża - nie jest to wierna kopia lecz inspiracja która jest mocno widoczna.
Przede wszystkim zachowałem rozmiar - noże te oryginalnie były wykuwane przez lokalnego kowala na zlecenie Kepharta z głownią 4 lub 5 cali i szerokością 1 cala.
Mój ma 12,5cm długości i 2,5cm szerokości co jest praktycznie odpowiednikiem calowych wymiarów.
Oryginał ma lekko rozszerzającą się klingę w stronę sztychu, czego osobiście nie lubię w użytkowaniu więc zastosowałem stałą szerokość. Podobnie ma się z rękojeścią.
Rękojeść jak trzonek od miotły ma w mojej opinii jedną zasadniczą zaletę - nieważne czy masz dłoń małą czy dużą, nie ważne jaki chwyt zastosujesz, nie ważne czy masz rękawice czy nie - zawsze masz wygodny i w pełni operatywny chwyt.
Nóż ten można podsumować - słaby efekt estetyczny, ogromna efektywność w pracy
A żeby choć odrobinę podnieść aspekt wizualny to zdecydowałem się zrobić przyzwoitą satynę poziomą i ogólną wykończeniówkę :)
Nóż prezentuje się tak:

i detale:

Uwagi, nawet te kąśliwe mile widziane

palpatine

Jest ok tylko wyjście szlifu powinno być zaraz za okładziną. Te kilka mm nie wpływa na zapas mocy, a zabiera kt.
Tylko tyle  :)

smutna_niespodzianka

Cytat: palpatine w 02-04-2025, 20:22:47

...wyjście szlifu powinno być zaraz za okładziną. Te kilka mm nie wpływa na zapas mocy, a zabiera kt...

Pierdolicie, KT jest akuratno, miałem w rąsi egz. gdzie ktoś głownie oprawił Marcina i pochwę w skórze zrobił. Był idealny, tak idealny że zamiast na front pojechać uległ przemianie na 3x mechanix i 3x okulary balistyczne i teraz głęboko skitrany u pewnego jest forumowicza (gdyby nie ,,prawa" pochwa sam bym go odkupił  :slini: ).

palpatine

Cytat: smutna_niespodzianka w 02-04-2025, 21:50:28

Pierdolicie, KT jest akuratno, miałem w rąsi egz. gdzie ktoś głownie oprawił Marcina i pochwę w skórze zrobił. Był idealny, tak idealny że zamiast na front pojechać uległ przemianie na 3x mechanix i 3x okulary balistyczne i teraz głęboko skitrany u pewnego jest forumowicza (gdyby nie ,,prawa" pochwa sam bym go odkupił  :slini: ).

Serio, miałeś taki w ręku  :D
I co, tam kt zaczynała się jak w tym?

smutna_niespodzianka

Cytat: palpatine w 02-04-2025, 21:54:17

Serio, miałeś taki w ręku  :D
I co, tam kt zaczynała się jak w tym?

Pamięć ulotna bywa, nie 3xmechanix a 3xnoże mfh + okulary
https://forum.knives.pl/index.php?topic=217248.120
Post #127

02-04-2025, 22:27:01
Tak teraz patrzę że ten co macałem fajniej był oprawiony niż Mistrza, dziurkie miał na śnurek i jakoś takiś inszej się prezentował. Niestety nie wiem kto oprawiał.

palpatine

Z tego co pamiętem Kroko. Zdecydowanie lepiej był oprawiony. To rozszerzenie drewna przy głowni robiło robotę.

Sulejknives

Cytat: palpatine w 02-04-2025, 20:22:47

Jest ok tylko wyjście szlifu powinno być zaraz za okładziną. Te kilka mm nie wpływa na zapas mocy, a zabiera kt.
Tylko tyle  :)

Cytat: palpatine w 02-04-2025, 22:59:18

Z tego co pamiętem Kroko. Zdecydowanie lepiej był oprawiony. To rozszerzenie drewna przy głowni robiło robotę.

Ale wiesz, że sugerujesz doświadczonemu nożownikowi błędy projektowe, które są efektem twoich prywatnych i nieistotnych w procesie produkcyjnym upodobań?
Tak, ten nóż mógłby wyglądać trochę inaczej i też byłby dobry.
Wygląda, jak wygląda, i też jest dobry.

Cytat: smutna_niespodzianka w 02-04-2025, 21:50:28

Pierdolicie

"Na otworach i innych krawędziach bywają włoski". Mikko

https://www.facebook.com/Sulejknives/
Instagram: #sulejknives

KoleC

Wygląda super, jedyne co bym dodał to notch dla ułatwienia ostrzenia.

There's a hole in the world like a great, black pit and it's filled with people who are filled with shit.
18/7

Emu

Mat.82

Nie znam się, ale też wetknę swoje "trzy grosze",  jeśli wolno  ;)
Ricasso, oczywiście mogłoby być mniejsze i parę innych rzeczy również (nie to, że według mnie) ale jak sam twórca napisał, to jego interpelacja i myślę, że sprawdził funkcjonalność noża przed jego udostępnieniem.
Satyna zdecydowanie na "plus"
Moim zdaniem całkiem udana wariacja na temat.
A jakie drewko żeś Pan na "rączkę" położył?

Dum spiro, spero

KoleC

Cytat: Emu w 03-04-2025, 09:31:33

Oryginał nie miał notcha.  ;>

To wiem, ale ja bym ładował notcha do wszystkich noży  :D

There's a hole in the world like a great, black pit and it's filled with people who are filled with shit.
18/7

killrathi

palpatine

Cytat: Sulejknives w 02-04-2025, 23:20:34

Ale wiesz, że sugerujesz doświadczonemu nożownikowi błędy projektowe, które są efektem twoich prywatnych i nieistotnych w procesie produkcyjnym upodobań?
Tak, ten nóż mógłby wyglądać trochę inaczej i też byłby dobry.
Wygląda, jak wygląda, i też jest dobry.

Oczywiście, że zdaję sobie sprawę z kim piszę. Na dodatek mam uznanie i darzę szacunkiem. Co nie zmienia rzeczy, że nie mogę się wypowiedzieć w temacie jak to osobiście widzę.
Popatrz proszę na to zdjęcie z gazety na temat oryginału i powiedz czy ori nie wygląda lepiej?  :D To jest interpretacja nie odwzorowanie więc nie musi być tak samo lecz wyszło gorzej.
Możesz mieć odmienne zdanie co również szanuję  ;) że jest dobry to raczej pewnik, miałem kilka noży tej Marki, rozdałem po znajomych ponieważ nie tak drogie żeby było żal, a tak dobre żeby nie narobić sobie wstydu. No i pracują u ludzi  :)

SMF spam blocked by CleanTalk