Reklama

Kopromed - test piąty

Zaczęty przez podrywacz85, 24-10-2005, 09:50:47

Jumbo

I przyszła pora na zabawę z kolejnym produktem firmy Kopromed. Tym razem wybór padł na niedrogi fixed wz.13.

Sam wygląd noża już zaskakuje, bowiem przy całkiem sporej rękojeści, ostrze wydaje się cokolwiek małe i jakby podebrane z innego noża i na siłę zamocowane w rękojeści. W tym przekonaniu utwierdza także bliższe przyjrzenie się całej konstrukcji.

Nóż lekki, dziwny i ... niestety nie nadający się za bardzo do pracy zarówno w kuchni, jak i terenie. W kuchni ciężko się nim pracuje, gdyż dolna garda skutecznie przeszkadza w pracy, a w terenie nóż się nie sprawdza, gdyż jest najzwyczajniej za lekki. Owszem, sprawdzi się pewnie przy smarowaniu chleba masłem i pasztetem.

Wykonanie noża jest na całkiem klasycznym poziomie, czyli nie za bardzo eleganckim. Widać złe spasowanie drewna z klingą, brzydko zamocowane nity i ogólne wrażenie w tym momencie nie jest najlepsze. Sytuację ratuje pochwa, która jest z solidnej skóry i zszyta jest bardzo ładnie.
Nóż jest bardzo prosty i wydawać by się mogło, iż w takiej konstrukcji ciężko coś popsuć. Ale poza efektami wizualnymi, również i stal ostrza nie przedstawia się w dobrym świetle. Ostrze chyba zostało źle  potraktowane termicznie, przez co szybko doszło do pofalowania krawędzi tnącej. Ostrzenie na trianglu przywróciło ostrość, która niestety szybko odeszła w zapomnienie po pracy na gałązkach i ostrzeniu kijka.

Thanks to ImageShack for Free Image Hosting

Cena za ten model to około 40 zł. W tej cenie można kupić chociażby noże firmy FROSTS, które co by nie spojrzeć, wykonane są całkiem przyzwoicie, a i z całkiem miłej stali.

Miałem nadzieję, że wz.13 będzie kontynuacją noża wz.33 w wersji z drewnianą rękojeścią, ale niestety to całkiem inna para kaloszy. :(

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Arma Virumque Cano
opiewam oręż i męża
<a href="http://www.frihet.pl/gal/">Zdjęcia z gór</a>

kangoo

Pochwę ma ładną ,a ładna pochwa to 90% sukcesu .  ;)

Misieq

hmm....za to o dziurce na linkę pomyśleli   :p

"....wiec dlatego z punktu mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było – tylko aplauz i zaakceptowanie..."

jawor

Staropolskie Darz Bór podoba mi się tylko.

>THINK TWICE CUT ONCE<

kiedi

Szczerze mówiąc odrobina polerowania rękojeści też by nie zaszkodziła  B)

Ja nie knifemaker, ja tylko noże dłubie

Moje pisaniny dla B&A   http://chomikuj.pl/kiedi/B*26A

moja stronka na facebooku: https://www.facebook.com/KiediKnivesAndOthers

Kubek

Fakt, wygląda jak wystrugana z europalety.

Eugene

Pan jest zbyt wiele żrać....  !amazed  Za niecałe 15 dollarów piękna skórzana pochwa i całkiem przyzwoity kuchenniak (nóż stołowy) - przecie same materiały więcej kosztują. Minuta na szliferce - i jelec już nie przeszkadza. Frost lub K.J.Eriksson (a propos, ostatnio zmienił nazwę na Mora of Sweden) za takie pieniądze skóry nie da. Do strugania drewna inne noże są.

<span class='smallblacktext'>[ Redagowany dnia 24.10.2005r.- 18:49 ]</span>

Sukcesów,
Gienek.

_ZaR_

Sorry - ja wolałbym jednak Frostsa...
Mimo, że Kopromed to polska firma, mimo, że cena w miarę... ale jednak nie.

| Zielono mi :)
| Miejcie nadzieję!... Nie tę lichą marną,
| Co rdzeń spróchniały w wątły kwiat ubiera,
| Lecz tę niezłomną, która tkwi jak ziarno,
| Przyszłych poświęceń w duszy bohatera.
[/b]

Kubek

Ja tam lubię, jak kuchenniaka nie trzeba ostrzyć co 5 minut. W końcu to kuchenniaki są najczęściej w użyciu. Nie mam nic przeciwko, by zapłacić 15 dolców za kuchenniaka, ale niech to będzie coś co spełnia swoje funkcje. Kopromed tych funkcji nie spełnia więc go nie kupię, przynajmniej nie ten model, może kiedyś ten z oplotem jak znajdę dla niego zastosowanie. Ten nóż jest po prostu do niczego, dosłownie.

Jumbo

Cytat: Eugene

Pan jest zbyt wiele żrać....  !amazed  Za niecałe 15 dollarów piękna skórzana pochwa i całkiem przyzwoity kuchenniak (nóż stołowy) - przecie same materiały więcej kosztują. Minuta na szliferce - i jelec już nie przeszkadza. Frost lub K.J.Eriksson (a propos, ostatnio zmienił nazwę na Mora of Sweden) za takie pieniądze skóry nie da. Do strugania drewna inne noże są.  

Dobrze, ale ja zakładam, iż nóż kupuje ktoś, kto chce nim pracować, a nie szlifować rękojeść na szlifierce i polerować ją.
Skóra owszem, bardzo ładna, ale co z tego, jeżeli nóż jest jaki jest. Skórą nie popracujesz, a radość może sprawić chyba tylko wtedy, gdy wykorzysta się ją do innego noża. Ale chyba nie o to chodzi.
Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Arma Virumque Cano
opiewam oręż i męża
<a href="http://www.frihet.pl/gal/">Zdjęcia z gór</a>

kangoo

W temacie skóra :
Czy to aby jest skóra ,czy to tałatajstwo mielone i prasowane o wyglądzie skóry ?
Niby skóra ,a z 1000 zwierzaków .  &|

kali

Jumbo, odwaliles kawal dobrej roboty, dziekuje za caloksztalt, w kazdym watku nie bede tego pisac :-) tego mojego Kopromeda ktory mial isc do testow nie znalazlem do dzis, podejrzewam ze wiosna poszedl na zlom przy porzadkach

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Eugene

Cytat: Kubek

Ja tam lubię, jak kuchenniaka nie trzeba ostrzyć co 5 minut. W końcu to kuchenniaki są najczęściej w użyciu. Nie mam nic przeciwko, by zapłacić 15 dolców za kuchenniaka, ale niech to będzie coś co spełnia swoje funkcje. Kopromed tych funkcji nie spełnia więc go nie kupię, przynajmniej nie ten model, może kiedyś ten z oplotem jak znajdę dla niego zastosowanie. Ten nóż jest po prostu do niczego, dosłownie.

Dobrze zrobiony kuchenniak bardzo długo ostrzyć nie treba, wystarczy od czasu do czasu parę ruchów na grzbiecie drugiego noża. A propos wz33 z oplotem - wystarczy założyć rurkę termokurczliwą, i możno używać.

Sukcesów,
Gienek.