Reklama

tanie balisongi ze "Świata Noży" - ni to artykuł ni recka...

Zaczęty przez Hakas, 24-10-2005, 15:20:44

Gilotyna

Chyba przekonaliscie mnie do kupna ;) Wielkie dzięki.

"Bywają bowiem trzy rodzaje umysłów: jeden rozumie sam przez się, drugi rozumie to, co mu inni pokazują, trzeci nie rozumie ani sam przez się, ani gdy mu inni pokazują; pierwszy jest najwyborniejszy, drugi wyborny, trzeci do niczego [...]"
Nicollo Machiavelli "Książę"

Konrad

Mam takiego od niedzieli :-)
Latch w pozycji zamknietej trzyma pewnie. W otwartej - wystarczy go strzepnac mocniej i odpada.
Narazie nic nie zapowiada, zeby sie scierał. Jest jaki był.
Srubek nie probowałem odkrecac, natomiast cos takiego jak gwint przy srubce trzymajacej Latch nie istnieje :mad: Wypadł mi przy jakims tricku, mozna bez problemu naprawic przy pomocy lakieru do paznkoci - jednak wspomniec musiałem.

Tak jak pisał Blacha i inni. Zdecydowanie lepszy od balka z rynku, jednak do markowych wynalazków tez mu brakuje. Dla mnie chyba najlepszy wybór ;)
Za ta kwote mozna smialo polecić.

Edytka: Wycięcia w rękojesci (te w ktore wchodzą piny) się wyrobiły, przez co ramiona blizej do siebie podchodzą. Latch trzyma duzo słabiej (choc sam sie nie starł)

Gilotyna

Kupiłem.
Motylek opiasany "Renno" i nie za 120 ale za 60 zł, ale pasuje zarówno do opisu, jak i do zdjęć, więc pewnie ten sam.
Kilka uwag:
Po podgrzeniu nie odało mi się odkręcić śrub mocujących ramiona do ostrza - kręciły się w olkoło, bo nie ma jak założyć kontry z drugiej strony.
Podgrzałem śrube trzymająca latch - imbus się obkręcił i mamy teraz połączenie nierozłączne. :dodge:
Chodzi całkiem fajnie, o niebo lepiej od bazarowca za 15 zł, to pewnie dzięki teflonowym podkładkom.
Chciałem uniknąc "wylatujących" śrubek (a przy okazji ostrza 8D) i zasmarowac loctite, ale tak jak napisałem - nie dało rady. Mimo tego radze kontrolować stan połączeń, żeby przypadkiem podczas trików komuś ostrze nie zostało w plecach :special:.
60 złoty to on jest chyba wart, obok w sklepie leżały Herbertzy za 120, ale te nity nie wzbudziły mojego zaufania, a jeszcze wtedy siłe łudziłem, że może do się śruby zakleić. No nic. teraz już tylko uczyć się machać i zbierać na BM 42 ;-)
Pozdrawiam.

"Bywają bowiem trzy rodzaje umysłów: jeden rozumie sam przez się, drugi rozumie to, co mu inni pokazują, trzeci nie rozumie ani sam przez się, ani gdy mu inni pokazują; pierwszy jest najwyborniejszy, drugi wyborny, trzeci do niczego [...]"

Blacha

na zdjęciach wyglądają często tak samo
tak samo wyglądał motylek z allegro który kupiłem, Jarkowy lata do dziś ten z allegro poległ
po dniu odpadł latch po 4 dniach wypadły z ostrza stop piny

- A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? -spytał Krzyś, ściskając Misiową łapkę. - Co wtedy? - Nic wielkiego -zapewnił go Puchatek. - Pamiętaj tylko, aby zginąć z mieczem w dłoni, inaczej nie dostaniesz się do Valhalli.

Gilotyna

inkluz

Heh, te noże z tematu są jeszcze dostępne w ŚN? Chciałbym kupić na początek coś właśnie z tej półki żeby potrenować i zobaczyć czy się w to wkręce... do tej pory chodziłem ze sprężynami ale tańsze sie porozwalały, mikov też się spieprzył ;]  Pytanko: ile taki nóż wytrzyma (w kwietniu mógłbym kupić już cos porządnego) i jesli sie wykrecaja te śróbki to czy koniec końców można coś na to poradzić??

Konrad

Czy dostepny - pewnie tak, zadzwon/pusc PW do Swiata Nozy. Namiary są na forum
Ile wytrzyma - oczywiscie zalezy, jesli czesto bedzie Ci upadac na beton - krótko ;) Moj daje rade od pazdziernika, złapał luzy, latch kiepsko trzyma. Reszta ok. Do zabawy dalej jest super ;)
Sie śrubka wykreci to ją wkrecisz. Proste. A jak sie czesto rozkreca to są 2 opcje :-) Ktoś pozycza Ci preparat Loctice do zabezpieczania gwintów, lub domowa metoda ;) Podbierasz mamie/dziewczynie lakier do paznokci i smarujesz srubke przed wkreceniem :D

Jajcjusz

No to ładne wykopaliska zrobiłem, ale do rzeczy:

Kupiłem prawie identycznego balka, jak blacha miał na pierwszym zdjęciu, tylko że moje wstawki z drewna są zaokrąglone. Wziąlem go za 25zł, razem z kukri podróbką coldsteela z allegro. Jakoś wykonania raczej średnia, ale czego miałęm się spodziewać po takiej cenie. Do pomachania i nauczenia tricków bardzo dobry, śruby luzują się szybko, ale po dokręceniu z godzinkę, półtorej zabawy jest. Stal kiepska, nie wiem co to, ale czubek wykrzywił się po wbiciu w rolkę papieru toaletowego :-) Może dlatego żę 3 warstwowy :P Ogólnie to bawie się nim do czasu aż przyjdzie mój BM 42, mam nadzieje że do tego czasu naucze się machać na tyle żę nie obecne sobie palca :-)

Jam Lasica

Witam Panie i Panowie. Przepraszam z reaktywację tematu po trzech latach  :dead: ale poszukuje balka ażeby poćwiczyć nim wymachiwanie. Kupiłem sobie więc takiego Jokera za bezcen(zdaje się 35 zł). Macham nim i macham no i spodobało mi się 8D . No ale moja radość długo nie trwała bo po 2 tygodniach ćwiczeń nożyk się rozleciał  :special: Tak więc postanowiłem poszukać sobie czegoś droższego za cenę około 100-120 zł. Szukałem na necie i też się zawiodłem bo wszyscy pisali, że porządnego balka kupię dopiero za jakieś 300zł a najlepiej uzbierać sześć stówek i kupić BM-a 42. :kopara: . Ja takich pieniędzy nie posiadam więc załamka. No ale jakoś udało mi się zawędrować tutaj i natrafiłem na ten jakże piękny dla mnie temat  :slini: .Po postach, które tutaj przeczytałem zdołałem wywnioskować, że jednak da się za te pieniądze kupić fajnego motylka, który nie rozleci się jak ten mój poprzedni (niech mu ziemia lekką będzie  :frown: )Joker. No ale temat ma już 3 lata  :? . I tutaj jest moje pytanie. Czy te balki są jeszcze dostępne? Jeśli ktoś wie proszę o szybką odpowiedz.   :shades:

Niedawno czyściłem klawiaturę. Okazało się, że i ona zawiera śladowe ilości orzechów. ;]

Chytrus

dozbieraj i kup BM 42, niby jest drogi, ale tak na prawdę jest to dobra inwestycja chajsu, nawet, jak za pół roku Ci się znudzi, to sprzedasz go spokojnie i nie będziesz w plecy  ;-)

na początku też mi się wydawał zajebiście drogi, ale jakoś się trafił i już u mnie został, więc polecam z czystym sumieniem  :]

tak jak zauważyłeś zabawa w tanie balki jest dobra na początek, żeby rozkminić, czy Cię temat wciąga, potem to już BM 42  :grin:

Nie wolno się bać, strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło. Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko JA.
Blade Brothers Member

Jam Lasica

powtarzam po raz ostatni. Nie mam do dyspozycji 600 zł na nóż :/ . Aż tak trudno to zrozumieć?? :?

Niedawno czyściłem klawiaturę. Okazało się, że i ona zawiera śladowe ilości orzechów. ;]

franio1991

ja też nie mam ale zbieram :badass:  http://allegro.pl/item651220170_motylek_noz_noze_butterfly_skladany_balisong.html mam 2 podobne i choć jest problem z dobrym dokręceniem by wyczuć nóż to jest niezniszczalny jak dla mnie. jedyna różnica to to że mój jest no name i ma ramiona rękojeści koloru drewnianego a noże joker masz tu ale one nie są polecane :http://www.militaria.pl/szukaj.xml?search-clause=motylek&x=0&y=0&search=ok&_limit=10

pytanie do tych co lepiej umią ang.   cena w końcu to 175 usd?i wyślą do pl?
i czy to ten czy jakieś inne materialy(bo czytalem że były jakieś inne 42)
http://www.gpknives.com/item/benchmade-balisong-weehawk.html

Cytat: ahaswer w 21-09-2011, 20:56:10
Rozmawiajmy, a nie obrzucajmy się gównem jak małpy.
Jeden multitool to stanowczo za mało!!!
Komuś customowe przecinaki do Leathermana?

Jam Lasica

Jokerów już nie chce(zraziłem się do nich, że zaraza  :rzyga: ) A te z allegro to słyszałem, że tandeta nie lepsza :/ Dlatego ponawiam pytanie: Wie ktoś czy te Chińczyki ze ŚN są dostępne :question:

Mario

Cytat: Jam Lasica w 07-06-2009, 14:18:38

Jokerów już nie chce(zraziłem się do nich, że zaraza  :rzyga: ) A te z allegro to słyszałem, że tandeta nie lepsza :/ Dlatego ponawiam pytanie: Wie ktoś czy te Chińczyki ze ŚN są dostępne :question:

W sumie rzekłbym, że bardzo głupie pytanie....to tak delikatnie mówiąc...

A nie prościej by Ci było zasiągnąć info z pierwszej ręki i po prostu zadzwonić do sklepu ? :dodge:

RNL

,,Good luck, Mr. Gorsky"

Pozdrawiam wszystkich frustratów z pieczątką :*

Mario

Cytat: RNL w 07-06-2009, 14:35:57

może on chce takiego z drugiej ręki?

Wydaje mi się, że nie....  :dodge:
Poniższa wypowiedź zasugerowała mi że nowego. Ale może mi się tylko wydaje  :D
Cytat: Jam Lasica w 07-06-2009, 14:18:38

Wie ktoś czy te Chińczyki ze ŚN są dostępne :question:

Jam Lasica

RLN napisał, że ja chce info z drugiej ręki ;) A tak poza tym to nie wiem czemu sam nie pomyślałem o tym, żeby pytanie prosto do sklepu posłać :dodge: No nic tak chyba zrobie  :shades:

Blacha

te wytrzymają dłużej ale to chińczyki - tak samo wyglądają a raz sie trafią lepsze raz dużo gorsze - nie wyczujesz - te od jarka wyglądały tak samo jak te z allegro za 35 pln ale trochę dłużej wytrzymywały (choć i w tamtych sie trafił mi np. chujowy - po tygodniu sie rozpadł ale Jarek wymienił)

wiec niestety chińczyk chińczykowi nie równy

pokombinuje ze stanów z knivekits.com  ściagnać sobie typhona - taniej niż BM a dobry bardzo

- A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? -spytał Krzyś, ściskając Misiową łapkę. - Co wtedy? - Nic wielkiego -zapewnił go Puchatek. - Pamiętaj tylko, aby zginąć z mieczem w dłoni, inaczej nie dostaniesz się do Valhalli.

Jam Lasica

Taniej ale o ile bo Typhoony to chyba też nie są tanie rzeczy  ;> no a skoro wszystko za pieniądze, które chce wydać się rozpada :special: to chyba sobie jednak odpuszcze :frown: no nic dzięki wszystkim za pomoc :(

piesof

Pytanie "trochę" OT: Czy wiecie gdzie (i czy) we Wrocławiu można kupić motylka podobnej klasy co te opisane przez Blachę tzn. nie bazarowy nitowany shit tylko cos porządniejszego co posłuży trochę dłużej??