Żegnamy Jumbo, Testrala i Pawelmomo

Reklama

Dan Harrison

Zaczęty przez Psycho, 10-01-2006, 18:10:09

Seiken

Dan Harrison zaliczany jest do knifemakerow o najdluzszym stazu , wykonuje noze juz od ponad 50 lat . Dan posiada wyksztalcenie mechaniczno - techniczne , ma kilkanascie patentow , wspolpracowal przy produkcji nozy z Kershaw , Ka-bar , Browning i Alcas & Solutions. Zdobywal nagrody na swoje noze Blade and Shot show, a jego inowacyjny noz-hatchet zaprojektowany dla Alcas w 1980 rowniez zaliczyl glowna nagrode na Blade show w kategorii "most inovative knife" . Wykonywal swoje noze , dla muzeow , 2 amerykanskich prezydentow i dworu brytyjskiego, jednym slowem czlowiek legenda.
Dan od lat mieszka i pracuje Ben Wheeler Texas ,a od prawie 30 ma swoj sklep w pobliskim miescie Edom gdzie mozna kupic jego noze , miecze , siekiery , hawki oraz rownie znakomicie wykonane pochwy i wyroby ze skory , calkowicie robione przez zone Carol.
Niejako sygnatura Harrisona jest jego rozpoznawalny z daleko bowie i bedace niejako jego ewolucja fightery , oprocz tego mozna trafic na jego sztylety i noze mysliwskie . Dan ma na swoim koncie tez kilka krissow ( z tego co wiem 11 ) , podobno jest jednym knifemakerem potrafiacym to zrobic bez skuwania , robi to wszystko na szlifierce lub recznymi narzedziami , cena jest do tego odpowiednia bo okolo 5000$ Pomimo swojego wieku jest czynnie praktykujacycm szermierzem , i to nie u byle kogo , bo u Emerica de Gall , szefa Fencing Institute of Texas , i bylego mistrza swiata . Szermeirka jak zuwazycie wplynela na jego design fighterow , sa wysmukle , a w rece , zapewniam , niesamowicie zbalansowane i szybkie.
Jezeli chodzi o stal to jedyna jego miloscia jest D2 , nie wlaczajac damastu jest to jedyna stal ktorej uzywa , hartowanie oczywiscie przeprowada u siebie , stosuje 3 stopnia metode odpuszczania i dostaje parametry 58-59 HRC dla D2 i 56-57 dal swojego damastu.
Damast to 5160 , 1018 oraz L6. Szlif to wylacznie hollow , z tego co mowi wszystko free-hand , bez zadnych automatycznych maszyn
Rekojesci to z tego co wiem wylacznie hiden tang , materialy uzywane to  wysokojakosciowe gatunki drzewa stabilizowanego lub kosc sloniowa.
Nierozlacznym ropoznawalnym atrybutem jest tez mosiezna garda i spacer's na rekojsci.
Cenowo jego noze sa chyba dostepne ,bo zaczynaja sie juz od 180 $ ( oczywiscie D2 ) , dobry fighter mozna zakupic za 250 - 350 $ ( D2)
Dla zainteresowanych :
Dan Harrison
e-mail: [email protected]
Phone 903-852-3791
Fax 903-852-7908

marcins

Chciałbym miec takiego dziadka :), ale byłyby praktyki , przez tyle lat to reka u mniego perfekcyjna - piękne szlify , pełen szcunek
, ciekawe co ma w kieszeni :) ?
zdrówka
marcins

Guldan

pelen podziw za wklesle, zwalszcza ze przed chwila robilem i zjebalem po calej dlugosci (a juz takie ladne byly :( )

faktycznie, ciekawe co ma w kieszeni...

rybak

Klip taki Benchmadowaty.

Dzieki Seiken, piekne to.

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

Sylwek Tyra

Mam wrażenie jakby każdy kawałek noża nie był przypadkowy... każdy cm był zaplanowany...

kmicic

k. nie podoba mi sie zaden z tych nozy. ja to sie musze nie znac :(  

Uwolnić NOŻE [Hakas]

variatio delectat

pecado

kmicic - bo to nie jest obowiązkowe :-)
aczkolwiek trudno nie docenić kunsztu, pietyzmu i ukłonić się przed Doświadczeniem :-)

Fajne bowie - już wiem na kim wzoruje się Szabo ;-)

Dzięki Seiken :-)

pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee
PGK swoich i świadków nie zostawia.

kmicic

no wykonanie pierwsza klasa, nie ma co gadac. tylko same bowie, sztylety czy inne fajtery :)
no i troche jakby ciut ozdobne ale taki widac jego gust.

milo, ze mimo całej renomy i pewnie wystarczającego popytu, nie przesadza z cenami. te ceny co je Seiken wymienił, to w sumie jak za produkcyjniaki z troche wyzszej półki. dobrze o nim świadczy.

Uwolnić NOŻE [Hakas]

variatio delectat

Krug

Ja zauważyłem dwie sprawy:
1. Bowie i wystarczy.
2. Fightery, których  głownie rozwiązują dylemat;  pchnięcie czy  cięcie. Praktykujacy  pewnie przez parę dziesiatków lat szermierz,  przelał doswiadczenia szermiercze w design głowni noza do walki.

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

kot_behemot

Cytat: Seiken

...ma na swoim koncie tez kilka krissow ( z tego co wiem 11 ) ...

Proszę o rozszyfrowanie terminu kriss.
Za krótka doba...

przeszczep

edyta: glupoty popisalem

edyta2: prosze o wykasowanie
<span class='smallblacktext'>[ Redagowany dnia 10.01.2006r.- 21:02 ]</span>

uwak

kriss = sztylet indonezyjsko malajski - z plomienna glownia  falowana - garby - najczesciej 7/6 (w sumie 13 )
bardzo dobre wlasciwosci tnace .. (garby powoduja iz jedna ciecie cala dlugoscia krissa ma duzo wieksza penetracje niz plaskim ostrzem )
.uzywany do walki .............wraz ze sztywna pochwa .... (pochwa w 2 lapke -  i do blokowania sluzy np ... )
to cos na zdjeciach ...to taka nedzna imitacja ....:(
= polecam prawdziwe obejrzec - czesto sa barwione stale - tytan anodyzowany przy nich to kolorowa zabawka

<span class='smallblacktext'>[ Redagowany dnia 10.01.2006r.- 21:06 ]</span>

ty już wiesz co ....

Krug

Kriss - skrót od Krisstofer (Krawczyk na przykład), sztylet malajski , opłomienistym ostrzu, wykuwany najcześciej z damastu w skład którego wchodziło zelazo+ inne dodatki, rekojesc przeważnie z kosci słoniowej, rzezbiona , częsty motyw orzeł(?)Garuda lub coś takiego.

Krug-Noże.

Krug

miało być żelazo meteoryczne...

Krug-Noże.

lukaszki

No kozackie sa te bowie naprawde...

Endless tears
Forever joy
To feel most every feeling
Forever more

Marceli

krissy wystepowaly wszedzie gdzie docierali arabowie (slynne ostrza assasynow w ksztalcie plomienia)
kriss indyjski
http://img267.imageshack.us/img267/8026/kriss1gd.jpg
kriss iberyjski
http://img267.imageshack.us/my.php?image=ci5051vu.jpg
kopia sredniowiecznego krissa, ale europejskiego
http://img267.imageshack.us/img267/8785/medievaldaggerskriss9dagger220.jpg

Wstyd to kraść i z baby spaść.

uwak

cos ci sie chyba pomylilo tak mi sie wydaje
indyjski i i malajski tak  jak najbardziej - i te sa najstarszymi pierwowozorami - JEST TO TRADYCYJNA BRON INDONEZYJSKA !!!

ALE co maja araby do tego ??? (poza religia )

swego czasu byla w wawie wystawa krisow na ktorej zaslinialismy gabloty z qmplami ....

http://www.muzeumazji.pl/html/mbnz.html

<span class='smallblacktext'>[ Redagowany dnia 10.01.2006r.- 21:28 ]</span>

ty już wiesz co ....

cromcruah

duze wrazenie.. tyle lat w tym zawodzie.
co do dizajnu to moga sie nie podobac, ale jako narzedzie wygladaja perfekcyjnie.

seiken, o co chodzi z tym, ze jako jedyny robi krisy bez skuwania? takie to trudne na recznej szlifierce?
pytam bo mnie korci...

sabertooth

Bowie, to klasyka dla fighterow, a w takim wykonaniu... miód.
fajny materiał - świetny początek działu.

oby na tym się nie zakończyło! ;)

pełen wiary - pozdrawiam
Saber

Seiken

Crom ,wlasnie o to chodzi ,podobno nikt  jeszcze nie wyrzezbil tego na szlifierce.
Saber , z mojej strony na pewno jeszcze bedzie duzo ,ale 99% zalezy od was panowie userzy.