Reklama

Knifemakerzy : Brian Tighe

Zaczęty przez Smoke, 04-02-2006, 00:56:06

Smoke

postaram się napisać tego posta w Seikenowym stylu, nie wiem czy mi wyjdzie ponieważ jedyne informacje czerpię ze strony Briana, mam jednak nadzieję, że będzie się to dało przeczytać i obejrzeć ;) ...

Brian Tighe jest profesjonalnym fotografem (Wiele fotografii jego autorstwa ukazało się w Blade Magazine, Knives Illustrated, Tactical Knives i American Handgunner) i konstruktorem narzędzi, jest też nożorobem samoukiem tworzącym przede wszystkim foldery i ta część jego życie będzie nas dziś interesować najbardziej.

Przez ostatnie 10 lat Brian rozwijał swoje umiejętności jako maker wyspecjalizowany w tworzeniu folderków, jednak w międzyczasie zdecydował się także na stworzenie dwóch fixedów z kydexowymi pochewkami o jakże oryginalnych nazwach 'boot knife' i 'neck knife'. Brian tworzy noże różne, od tych nazywanych ' tactical ' aż po te z ' art ' w opisie, każdy z nich jest charakterystyczny i od razu kojarzy się z marką Tighe. Brian ciągle poszukuje czegoś nowego, orginalnego i świeżego w dziedzinie tworzenia noży custom, łaczy najlepsze materiały i swój własny styl. Czy i jak mu to wychodzi ? Oceńcie sami ...

Tighe Stick Frame Lock

Timascus Inladed Fluted Dagger

---

Swoje Tactical Knives tworzy ze stali od BG 42, D2, A2, CPM S30V, CPM S60V (CPM 440V) aż po CPM S90V (CPM 420V), okładziny to najczęściej G10 lub włókno węglowe a bolstery i linersy wykonuje z tytanu.

Galeria Tacticali Briana Tighe [click]

Tighe Stick Frame Lock

My Tighe

i moja osobista nie odwzajemniona miłość - Tighe Breaker

---

Art Knives Briana cechują klasyczna linia i najlepsze materiały, min. egzotyczne drewna, macica perłowa czy kość słoniowa. Tighe lubi tworzyć z mozaikowego damastu kutego przez najróżniejszych kowali.

Galeria Art Knifeów Briana [click]

Tighe Breaker's

Folding Dagger

Gentelman's Folder

---

Aktualnie Brian współpracuje z CRKT i Lone Wolf Knives, Tighe Tac Spear i Tighe Tac Tanto są produkowane przez CRKT, a Tighe Pan przez Lone Wolf Knives, kilka kolejnych noży naszego dzisiejszego bohatera pojawi się w ofertach tych producentów już nieługo. W niedalekiej przyszłość powstanie także kilka unikatowych noży specjalnie dla Engraving Arts.

---

Jeśli komuś spodobały się noże Briana i chcę coś kupić, podaję kontakt.

Brian Tighe
12-111 Fourth Avenue
Suite 376
Ridley Square
St. Catharines, ON
Canada L2S 3P5

TEL: 905-892-2734

e-mail: [email protected]
www.tigheknives.com

---

no i to by było na tyle, Seikenowi do pięt nie dorastam więc topic taki sobie, mam nadzieję, że komuś się spodoba :). Wszelkie uwagi kierować do mnie ;).

informacje i fotografie z www.tigheknives.com

... emkoholic ...
... to download is human, to share is divine ...
[/size]

pecado

Nie jest zle smoku.
A powiedz, on jakieś noże też robi? :-)

Guldan by sie ucieszył a mi się o wiele bardziej podoba artykuł niż noże ;-)

pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee
PGK swoich i świadków nie zostawia.

Smoke

Cytat: pecado w 04-02-2006, 01:17:40

Nie jest zle smoku.
A powiedz, on jakieś noże też robi? :-)

Guldan by sie ucieszył a mi się o wiele bardziej podoba artykuł niż noże ;-)

no cieszę się, że może być, choc to jedynie kiepski i wychudzony translejt ze stronki BT :frown: a o tych jego nożach to właściwie nie słyszałem, same jakieś takie, dziwne wytwory bym powiedział ;) ...
... emkoholic ...
[/size]

Seiken

Smoke, bardzo przyjemny post, a poza tym ja  przeciez ja nie mam wylacznosci na ten dzial , staralem sie pokazac ze takie np. male biografie knifemakerow moga byc ciekawe . edukacujne i przyjemiejsze niz bio............Benhmde ( Rybak jak to sie pisze ?)  :/
Mam przyjemnosc znac Briana od kilku lat , i zapewniam Pecado  :idea: , ze nie jest on taki " suchy" jak na tych zdjeciach .Poteznie ewoluje z technika i jest jednym z bardziej powazanych technicznie makerow na swiecie.Brian , zapoczatkowal pewne trenety w cutom knives , ktore bez specjalnego szukania mozna dostrzec u innych.
Smoke dobra robota   :D , a ja postaram sie w miare mozliwosci uzupelnic to w przyszlosci

rybak

Cytat: Seiken w 04-02-2006, 05:26:30

Smoke, bardzo przyjemny post, a poza tym ja  przeciez ja nie mam wylacznosci na ten dzial , staralem sie pokazac ze takie np. male biografie knifemakerow moga byc ciekawe . edukacujne i przyjemiejsze niz bio............Benhmde ( Rybak jak to sie pisze ?)  :/

Chyba nie zlapalem o co Ci chodzi, a pisze sie Benchmade :)

Bio knifemakerow sa swietne (Smoku, bardzo fajny i ciekawy artykul, trzymaj tak dalej), do tego bardzo poszerzajace horyzonty, zwlaszcza dla kogos, kto glownei w "podukcyjniakach" siedzi.

A na forum jest chyba dosc miejsca dla obu "nurtow" ;)

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

kiedi

Wspaniały post Smoke  :D

Irównie piękne Arty, choć wolę czysto użytkowe ostrza :x

Ja nie knifemaker, ja tylko noże dłubie

Moje pisaniny dla B&A   http://chomikuj.pl/kiedi/B*26A

moja stronka na facebooku: https://www.facebook.com/KiediKnivesAndOthers

Guldan

bardzo przyjemny post.

kiedys juz zreszta wrzucalem zdjecia jego prac  :)

Riper

Bardzo fajny artykuł, a noże hmm takie cacuszka, ładnie wyglądają i pewnie też dobrze się sparawują w użytkowaniu.

Kotwic

Bardzo ciekawy wątek.  :/ o nietypowej postaci.
Dobra robota.  :cheesey:

Pilnikami noże tworzę.

Dom już mam, synów też, drzew już posadziłem wiele. Pochłonęła mnie praca, wobec czego brak mi czasu na robienie noży, fotografowanie i wędkowanie.
8/20

kangoo

Bardzo ciekawie , niezła praca . ;)

Regis

Może i zabawna historia: owóż poszedłem na stronę tigheknives, no i oczywiście gallery, jestem na http://www.tigheknives.com/Tgal1.html i widząc napis "Gallery #1 Tactical Knives" duszę i duszę, i no aktion, bo myślałem, że jestem na Art Knives, a przecież w Tighe ujęciu to była galeria tych jego prostych, użytkowych "surowych" projektów taktycznych, ale dla mnie to są art knives.

Smoke

Łooo, widzę, że się znalazłem na stronie głównej  :shy: dzięki Seiken  :-) ...

... emkoholic ...
[/size]

rybak

Seiken o niczym nie wie ;)

To bylem ja, Jarzombek - prawie nie musialem nic redagowac :)

Przepraszam, ze tak pozno.

Smoke

ups, przepraszam, więc dzięki Rybak  :-)  nic się nie stało, że tak późno, nie liczyłem w ogóle na to, że się pojawi na sg ;) ...

... emkoholic ...
[/size]

Seiken

Tydzien temu okazjonalnie rozmawialem z Brianem , podalem mu adres knives.pl i tego postu ,oraz wstepnie umowilem sie na mala rozmowe i foto wizyte w jego warsztacie.
Smoke zabieraj sie za nastepnego knifemakera ,............

rybak

Niezle.

Bedzie ciag dalszy.

Smoke

Cytat: Seiken w 26-02-2006, 17:12:38

Tydzien temu okazjonalnie rozmawialem z Brianem , podalem mu adres knives.pl i tego postu ,oraz wstepnie umowilem sie na mala rozmowe i foto wizyte w jego warsztacie.
Smoke zabieraj sie za nastepnego knifemakera ,............

Wow, czuje się zaszczycony, serio  :) no i czekam na fotki i 'wywiadzik' z mistrzem  :) a od siebie dodam, że na dniach postaram się naskrobać coś o kolejnym knifemakarze :) ...
... emkoholic ...
[/size]

IWO

Bardzo ciekawy wzór damastu ma Gentelman's Folder.
Spodobał mi się.
Nożyki fajne. Takie dzieła sztuki prawie. Nie gustuję w takich ale przyjemnie jest oko zawiesić oj przyjemnie.
Super post.
IWO

Robin

Fajny tekst, natomiast pan Tighe lubi sobie chyba przed robota zarzucic malego kwasa.
Gdyby zdjac z tych cacuszek kolory wygladalyby one jakies 23 razy lepiej, na moj oczywiscie skromny lowiecko - zbieracki gust.

Mikko

Widzę, ze jest temat o nim, stary ale jary, to wrzucę tutaj model, który mi podpasował. Zdecydowanie najciekawszy z tych, które widziałem.

ARTIST: Brian Tighe
BLADE SIZE: 3 5/8"
TOTAL SIZE: 8 3/8"
BLADE MATERIAL: Stainless BG42 Steel
FRAME: Carbon Fiber - with inlayed safety orange fluted g-10
WEIGHT: 2.8 oz.
COMMENTS: This is the popular 'Tighe One On'm odel from knifemaker Brian Tighe in carbon fiber and safety orange. Inlaid g-10 is fluted for additional texture. Pocket clip mounted for tip down. Button release locking mechanism. Satin finished blade of stainless BG42. The blade clip is only ground on one side.

knifeart.com