Reklama

EDC z przeszłości

Zaczęty przez karud, 27-02-2006, 09:11:31

karud

Żeby nie było że zawsze korzystam tylko z kupionych głowni tym razem własna partanina. Dwa przykłady takich EDC z przełomu XIV i XV w. Stal mało ambitna (za to prawie historyczna) tzn. 55-ka hartowana na 52-53 HRC, mosiądz i rękojeści z czarnego rogu bawolego i z orzecha. Pochewka niestety nie mojej roboty, aż tak skomplikowanych nie potrafię ze skóry wyczarować.
Aha i sorry za zdjęcie fotograf to ze mnie nigdy nie będzie ...

zapraszam do sklepu www.birkashop.pl

жизнь, как посмотришь с холодным вниманьем вокруг –
такая пустая и глупая шутка...

Jumbo

Ten z czarną rękojeścią bardzo ładny jest.

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Arma Virumque Cano
opiewam oręż i męża
<a href="http://www.frihet.pl/gal/">Zdjęcia z gór</a>

ALBER

ladne..
nie moj klimat ale doceniam fachowa robote

bagnet

Ale tylko jedno zdjęcie??? Gdzie pochewki?

edyta - literówka

Bayonet Belts - taktyczne pasy Bagneta

KOD ZNIŻKOWY dla Forumowiczów "KnivesFun"

Przez moje ręce przeszło 158 fixedów, 132 foldery, 11 tooli, 19 siekierek. Moje opinie są subiektywne i oparte na doświadczeniu, a nie na wymyślaniu.

karud

Bo reszta zdjęć wyszła dziwnie zamazana, może mgła była...  A o pochewce zapomniałem, sorry skleroza, będzie jutro.

pecado

Cytat: Jumbo w 27-02-2006, 09:16:36

Ten z czarną rękojeścią bardzo ładny jest.

a mi dla odmiany - tak kształtem jak i fasonem niezwykle do gustu przypadł. Ślicznotka! :-)
pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee
PGK swoich i świadków nie zostawia.

Ripper

Free men own guns. Slaves don't.
Ponad 1/3 życia w tym grajdołku :}

simon

pikne! pozne ale pikne!
pozdro

Jestem żonaty 8D i mam syna!!!
Aambeld pokazał nóż (swój) ;P

Andreh

Bardzo fajny i użytkowy kształt głowni, ale czarny ma IMHO ciekawszą rękojeść. Chociaż osobiście zrezygnowałbym z tej "gwiadki"...

awknives.blogspot.com
Instagram: woro_knives

kroko

Coś innego,podaj wymiary i jak są osadzone rękojeści?

kali

te nozyki tez mi sie podobaja, ale tu tez sie prosi o integral ;) mnie szczegolnie interesuje grubosc klingi :)

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Kubek

No, z tą użytkowością, to bym nie przesadzał. Chyba do cięcia kebabu się nada. Nie zmienia to faktu, że śliczne są. Trochę bym się bał o palce, jak bym to miał komuś w kolczugę wsadzić, ale skoro taki był historyczny pierwowzór, to szkoda by było mieszać.
Pozdrawiam.

Gitano

Piekna robota, kojarzy mi sie troszke z produktami Laguiole.Kawal artystycznej roboty.

...Walka to życie, słabośc to śmierć...

karud

Wymiary:
"czarny"klinga137 długość,21 szerokość, 3,4 grubość, szlif pełny klin,całość 235 długości
"orzech" klinga 134 długość,21,5 szerokość, 3,1 grubość, pełny klin, całość 236 długości
oba to full tangi tyle że w przeciwieństwie do współczesnych nie występuje ricasso, trzpień ma przekrój klinowy tak jak głownia. Ciekawie są rozwiązane bolstery - są przedłużone około 1 cm blaszką grubości 1-1,5 mm która wchodzi pod okładziny i jest trzymana nimi i najnizszym nitem
Do wsadzania w kolczugę służyły troszkę inne urządzenia  :D to jak napisałem są typowe EDC, praktycznie każdy nosił takie cóś przy boku do codziennego stroju, służyły głównie do jedzenia poza domem i cięcia różnych przedmiotów, które się nawinęły pod rękę.

karud

parę zdjęć pochewki, "orzech' jeszcze nie ma. Próbowałem też zrobić grzbiet żeby pokazać bolstery ale wszystko wyszło zamazane ...

W środku jest jakby wkładka na ostrze z cienkiej twardej skóry, a całość jest szyta "na styk" tak że miejsce szfu wychodzi zupełnie płaskie

fatality

Przepiękne! Trochę jednak kojarzą się ze współczesnymi sztućcami. Lubię takie kształty - długie wąskie klingi. Świetne zdjęcia.

Phat

-now
his voice the cry of a bird unknown, ...
three notes, high and pure.
A true name.
permanentnie zawalona robotą
Owned by Vince

Marecki

Vendetta jak sie patrzy . Kul  :alien:

"Nóż nie hałasuje"

Łot ewer

<a href="http://punktg.fotolog.pl">punktG</a>

MOCNE

kroko

No więc nożyki piękne,ale pochewka jest klasą samą w sobie.

jawor

Karud, ten czarny bardzo fajny. Baaardzo.

>THINK TWICE CUT ONCE<

cahir

Noze z klasa. Piekne sa a pochwa to juz sam miod. Gratuluje pomyslu i umiejetnosci.

oderint, dum metuant
To die with honor is a grand accomplishment for the warrior.
Only in one job you serve the country. Join the Army.