Reklama

siekieramaking

Zaczęty przez Maciek.K, 23-04-2006, 20:26:24

Maciek.K

czesc, znalazlem na dzialce takie cudo: i chodzi o to zeby w owym cudzie zrobic trzonek (stylisko?) ostrze tej siekiery jest bardzo stare, podobno wykute przez okolicznego kowala ktorego juz dawno nie ma. nie wazne. wazne ze wchodzi w drewno jak w maslo :) no i wlasnie doradzcie mi jak zrobic trzonek, z jakiego drewna itd... jestem w temacie raczej zielony. aha i chodzi o to zeby bylo wygodnie, nie musi byc ladnie. siekierka bedzie rabala a nie lezala :)
pozdrawiam

Krug

Z sezonowanego drewna tzw."akacji" wychodzą doskonałe trzonki do toporków.

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

kangoo

Ja bym kupił pożądny trzonek w sklepie (ceny od kilku do 30 PLN ) ,dodatkowo okrągły klin (lub rurka obcięta pod kątem ) i osadzamy pamiętając o minimalnym luzie przed wbiciem klina . Na górę dajemy silikon dekarski (nie będzie  nam drewienko wysychało ) i gotowe . Polecałbym również lekką polerkę ostrza papierem 600-tką ,po usunięciu rdzy. Gładka siekiera ,to mniej wysiłku . Wiem co mówię od kilku lat (ze skąpstwa i wiecznego braku gotówki) opalam mieszkanko wyłącznie drewnem .

cpst

jeśli sam będziesz robił stylisko - nie rób go z 'ciętego drzewa' tylko z 'dartego' - czyli tylko odłupywanie klinami. akacja (to znaczy robinia akacjowa) rzeczywiście nieźle się do tego nadaje. początkowo ciężko jest odłupać kawałki tak, aby trzonek był prosty... ale warto się pomęczyć bo nie złamie się tak łatwo jak te bazarowe :)

wojtekn

i ja bym raczej zrobil bez klina, znaczy sie zalezy jak jest gniazdo w siekierze uksztaltowane, ale jesli ma odpowiedni przekroj, to trzonek zrobic tak zeby wlozyc go w oczko tym koncem za ktory sie trzyma, a na drugim koncu zby byl taki stozek, za gruby i zadlugi, wbijasz na maksa ile tylko wlezie i obcinasz to co wystaje, zostawiajac sobie z centymetr na kasowanie luzow,
zadnego klina nie ma i maasz 100% gwarancji ze siekiera ci z trzonka nie spadnie

NIE ROBIE NOZY NA ZAMÓWIENIE
koń roboczy nie musi być uwalony gównem po samą grzywę, żeby był roboczy[pecado]
Cytat: Dagorn w 10-05-2006, 08:55:16
Nie każdy chce żeby jego wiedza (i niektóre kruczki podnoszące jakość i estetykę) wyszła, że tak napiszę - na jaw!

bdempsey

A jak nie akacja to jesion. Idealna byłaby hikora, jednak cena :(

Guldan

wez przyspawaj stalowy pret... (pijany z deka jestem(.

Maciek.K

Cytat: kangoo owner w 23-04-2006, 20:41:08

Ja bym kupił pożądny trzonek w sklepie (ceny od kilku do 30 PLN )

ogladalem jakis czas temu w obi. tylko czy to jest jakis uniwersalny rozmiar? znaczy chodzi o to miejsce gdzie jest osadzone ostrze.
pozdrawiam

kangoo

Cytat: Fujin w 25-04-2006, 11:34:00

Ja bym kupił pożądny trzonek w sklepie (ceny od kilku do 30 PLN )

ogladalem jakis czas temu w obi. tylko czy to jest jakis uniwersalny rozmiar? znaczy chodzi o to miejsce gdzie jest osadzone ostrze.
pozdrawiam
Nie wiem (raczej niebardzo ) ,ja kupiłem większy i zestrugałem na wymiar (nóż zakładam posiadasz :) ) po struganiu oszlifowałem papierem na tarczy w wiertarce (wiertarka w imadło i jechane)  . Uważaj niektóre z siekierzysk posiadają nierówny otwór do osadzania ,trzeba pogłówkować .

Mat S

Gładka siekiera ,to mniej wysiłku . Wiem co mówię od kilku lat (ze skąpstwa i wiecznego braku gotówki) opalam mieszkanko wyłącznie drewnem .

Że tak zaooftopikuję: skąd je bierzesz po niskich cenach? Kiedy ja dzwonię po dostawcach, to zauważam, że w okolicach WAW każdy posiadacz kominka jest uważany za Krezusa...
Ale że palenie drewnem to lenistwo, to bym się nie zgodził... Lenistwo to jest jak tylko guziczek naciskasz na kotle gazowym, a tutaj to się trzeba namachać żelastwem...

kangoo

Mat S - różnie bywa :) . Połamane palety do przewozu blach stalowych , meblościanki , odpadki stolarskie , a ostatnio 6m (spalone ,kiedyś była fotka ) wiatrołomu za grosze . Często drożej mi wychodzi transport niż opał .
Piec kaflowy wszystko łyknie , byle się paliło i nie było trujące :) .

Mat S

Łeee, żeliwna koza Joetula też to i owo łyknie... hm... do wiatrołomów to mi deczko daleko ;) ale chyba zaczne nawiedzać warszawskie śmietniki w poszukiwaniu starych mebli. OK. koniec offtopa.

Misza

Guldan jak pijany to dobre pomysly ma. Ja to sprecyzuje - kup gryf od sztangi i daj komus zebu ofrezował jeden koniec tak, zeby pasowal do otworu w siekierze. Osadź to skurczowo albo wtłocz na ciepło na prasie hydraulicznej i zakołkuj.

MBR Custom Knives   ][   Knives 4 fun, not 2 kill.  ][   StoPoWUz ][ TKLM ][- Jestem z TEGO Świebodzina. Komu autograf?